USA a Čína začali v Pekingu rokovať o riešení obchodnej vojny

NETKY.SK • 7 Január 2019, 16:44 • 2 min
USA a Čína začali v Pekingu rokovať o riešení obchodnej vojny

PEKING - Predstavitelia USA a Číny začali v Pekingu rokovania, ktorých cieľom je vyriešenie sporu v obchodnej oblasti.

slovakia

left justify in out

Dvojdňové vyjednávania, ktoré sa začali v pondelok, sú prvým formálnym stretnutím odvtedy, ako sa obe strany dohodli, že počas 90 dní voči sebe neuvalia žiadne ďalšie clá. Americkú delegáciu vedie námestník obchodného zástupcu USA Jeffrey D. Gerrish. Informoval o tom portál bbc.com.

Zatiaľ ani jedna zo strán nenaznačila, ako rokovania prebiehajú. Hovorca čínskeho rezortu zahraničia však novinárom povedal, že jeho krajina chce "v dobrej viere, na základe vzájomného rešpektu a rovnosti, vyriešiť bilaterálne obchodné trenice".

 

img


Hoci dočasné prímerie poskytlo určitú úľavu, existujú pochybnosti o možnosti prielomu na schôdzke v Pekingu. "Existujú obavy z toho, ako veľmi sú obe strany od seba vzdialené," povedal Julian Evans-Pritchard, ekonóm spoločnosti Capital Economics.

 

"Hlavnými problémovými bodmi budú priemyselná politika a práva v oblasti duševného vlastníctva", dodal. Ak sa dohodu nepodarí dosiahnuť, obe strany by mohli obnoviť vzájomné uvaľovanie ciel na tovary.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona