USA a Čína uzavreli dohodu, ktorá by mohla znížiť americké obchodné deficity

NETKY.SK • 12 Máj 2017, 11:46 • 2 min
USA a Čína uzavreli dohodu, ktorá by mohla znížiť americké obchodné deficity

WASHINGTON - Čína umožní dovoz amerického hovädzieho mäsa a Čína je bližšie k tomu, aby do USA mohla exportovať tepelne spracovanú hydinu. Ide o súčasť americko-čínskej obchodnej dohody, ktorú predstavitelia vlády prezidenta Trumpa ocenili ako významný pokrok smerom k podpore amerického exportu a zníženiu obchodného deficitu USA voči Číne.

slovakia

left justify in out

Na základe bilaterálnej dohody medzi Donaldom Trumpom a čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, ktorú dosiahli v apríli, USA zároveň umožnia americkým firmám export skvapalneného zemného plynu na čínsky trh.

"Je to viac, ako sa urobilo za celú históriu americko-čínskych vzťahov v oblasti obchodu," povedal vo štvrtok večer novinárom v Bielom dome americký minister obchodu Wilbur Ross. Dohoda pokrýva celý rad dlhodobých bariér od poľnohospodárstva cez energetiku po pôsobenie amerických finančných firiem v Číne.

 

Až budúcnosť však ukáže, ako ďaleko Peking pôjde pri umožňovaní väčšieho amerického exportu na svoj trh. "Kľúčové v týchto vyjednávaniach sú podrobnosti, ktoré sú vynútiteľné, doslova problém je v detailoch," povedal Scott Mulhauser, bývalý personálny šéf na americkom veľvyslanectve v Pekingu.

Americký deficit voči Číne v obchode s tovarmi a službami bol v minulom roku na úrovni 310 mld. USD. Schodok amerického zahraničného obchodu voči Číne predstavuje približne 60 percent celkového vlaňajšieho obchodného deficitu krajiny, ktorý bol vo výške 500,6 mld. USD.

(1 EUR = 1,0860 USD)
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies