USA a Čína sa dohodli na spolupráci. Osud Zeme im nie je ľahostajný

NETKY.SK • 19 Apríl 2021, 06:39 • 2 min
USA a Čína sa dohodli na spolupráci. Osud Zeme im nie je ľahostajný

Spojené štáty americké a Čína sa dohodli na spolupráci v boji s klimatickou zmenou.

slovakia

left justify in out

Dohodu dosiahli osobitný vyslanec USA pre otázky týkajúce sa klímy John Kerry a jeho čínsky náprotivok Sie Čen-chua počas dvojdňových rokovaní minulý týždeň v Šanghaji.

 

V spoločnom vyhlásení sa  „zaviazali spolupracovať navzájom a s ostatnými krajinami pri riešení klimatickej krízy, ktorú je potrebné riešiť s vážnosťou a naliehavosťou, ktorú si vyžaduje“.

Podľa americko-čínskeho vyhlásenia, obe krajiny posilnia „svoje príslušné kroky a spoluprácu v multilaterálnych procesoch vrátane Rámcového dohovoru Organizácie Spojených národov (OSN) o zmene klímy a parížskej klimatickej dohody“. Obe krajiny plánujú pred novembrovým klimatickým summitom OSN v Glasgowe vypracovať svoje dlhodobé stratégie a prijať „príslušné opatrenia na maximalizáciu medzinárodných investícií a financií na podporu“ energetickej transformácie v rozvojových krajinách.

Americký prezident Joe Biden bude 22. a 23. apríla hosťovať virtuálny summit svetových lídrov o klimatickej kríze. Šéf Bieleho domu pozval 40 svetových lídrov vrátane čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga.USA a ďalšie krajiny pred stretnutím pravdepodobne  oznámia ambicióznejšie národné ciele pre znižovanie uhlíkových emisií, rovnako ako záväzky na finančnú pomoc na klimatické úsilie pre chudobnejšie krajiny.

Čína a Spojené štáty sú najväčší producenti uhlíkových emisií na svete, pričom zodpovedajú za takmer polovicu emisií fosílnych palív, ktoré otepľujú zemskú atmosféru. Ich spolupráca je  kľúčová pre úspech globálneho úsilia v boji s klimatickou zmenou. 


Si Ťin-pching vlani oznámil, že Čína plánuje byť uhlíkovo neutrálna do roku 2060, pričom chce dosiahnuť vrchol v emisiách do roku 2030. Biden sa zaviazal, že v priebehu 14 rokov bude americký energetický sektor bez emisií a do roku 2050 budú bez emisií celé hospodárstvo USA.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies