USA a Čína predstavili po rozhovoroch prezidentov nové klimatické ciele

NETKY.SK • 12 November 2014, 06:28 • 2 min
USA a Čína predstavili po rozhovoroch prezidentov nové klimatické ciele

PEKING - Americký prezident Barack Obama a čínsky prezident Si Ťin-pching oznámili v závere dvojdňových rozhovorov v Pekingu nové ambiciózne ciele zníženia emisií skleníkových plynov vo svojich krajinách. V spoločnom vyhlásení ohlásili tiež spoluprácu pri obnoviteľných zdrojoch energií.

slovakia

left justify in out

Obama uviedol, že USA budú postupovať rýchlejšie pri znižovaní emisií a ich cieľom bude zredukovať ich do roku 2025 o 26 až 28 percent v porovnaní s rokom 2005. Predošlý cieľ jeho vlády bolo zníženie o 17 percent do roku 2020.
      

Si Ťin-pching, v ktorého krajine emisie naďalej stúpajú, keď buduje nové uhoľné elektrárne, sa nezaviazal obmedzovať emisie o konkrétne množstvo. Čína sa bude podľa neho namiesto toho snažiť, aby dosiahli vrchol v roku 2030 alebo skôr, ak to bude možné. Prisľúbil tiež do tohto termínu zvýšenie podielu využívania iných než fosílnych palív na výrobu energie na približne 20 percent.
      

Predstavitelia americkej vlády označili dohodu, ktorá je výsledkom mesiacov rozhovorov medzi oboma krajinami, za prelomovú. "Je to historický krok. Je to míľnik vo vzťahu medzi USA a Čínou," citovala agentúra DPA nemenovaného činiteľa. Peking totiž po prvý raz súhlasil s takýmto dohovorom.
      

Neočakávaný pokrok zo strany dvoch najväčších znečisťovateľov ovzdušia na svete poukazuje na záujem USA a Číny preukázať jednotný front v otázke klimatickej zmeny vo svetle kritiky rozvojových krajín, že obe veľmoci nepristupujú k znižovaniu emisií vážne. Nie je však jasné, nakoľko dokážu Washington a Peking tieto ciele aj uskutočniť, uviedla agentúra AP. Obamov prísľub sa s určitosťou stretne s tvrdým odporom amerických republikánov, ktorí budú mať po nedávnych voľbách väčšinu v oboch komorách Kongresu. Predstavitelia Obamovej vlády však zdôraznili, že nový cieľ je dosiahnuteľný na základe existujúcich zákonov.
      

Medzinárodné klimatické rozhovory prebiehajú dosiaľ len pomaly - a USA a Čína patrili ku krajinám, ktoré sa bránili záväzným cieľom. Na vlaňajšej konferencii vo Varšave boli krajiny sveta vyzvané, aby vypracovali svoje plány na obdobie po roku 2020 do prvého štvrťroku 2015. Dosiahnutie nového svetového dohovoru o znižovaní emisií je zámerom klimatickej konferencie v Paríži koncom budúceho roka.
      

Európska únia už oznámila, že emisie chce do roku 2030 znížiť o najmenej 40 percent v porovnaní s rokom 1990, dodáva agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona