USA a ďalšie krajiny dali prezidentovi Gbagbovi ultimátum

NETKY.SK • 17 December 2010, 08:24 • 2 min
USA a ďalšie krajiny dali prezidentovi Gbagbovi ultimátum

USA a ďalšie krajiny dali prezidentovi Gbagbovi ultimátum

slovakia

left justify in out

img

Spojené štáty, Francúzsko a Africká únia dali prezidentovi Pobrežia Slonoviny Laurentovi Gbagbovi ultimátum, aby sa v priebehu dní vzdal moci a opustil krajinu, inak bude čeliť sankciám. Informoval o tom dnes nemenovaný americký predstaviteľ.
      "Povedali sme jasne, že sme pripravení prijať proti nemu a ďalším sankcie... Dali sme mu na premyslenie obmedzené množstvo času," uviedol predstaviteľ pod podmienkou anonymity.
      Prípadné sankcie sa majú týkať peňažných prostriedkov a cestovania do zahraničia. Prezident a jeho rodina majú podľa zdroja "početné domy v početných krajinách", ktoré by po vyhlásení sankcií už nemohli použiť.
      Gbagbo odmieta uznať výsledky prezidentských volieb z 28. novembra, v ktorých podľa oznámenia volebnej komisie vyhral jeho protikandidát Alassane Ouattara.
      Vojaci lojálni Gbagbovi a Ouattarovi sa dnes dostali do vzájomných ozbrojených konfliktov, pri ktorých zahynulo najmenej 20 ľudí. Vyvoláva to obavy, že krajina môže opäť skĺznuť do občianskej vojny, ktorá rozdelila tento západoafrický štát v rokoch 2002 a 2003.
      Spojené štáty, OSN, africké krajiny, ako aj bývalá koloniálna mocnosť v tomto priestore Francúzsko uznali za víťaza volieb Ouattaru.
      Počas dnešných nepokojov zasiahla veľvyslanectvo USA v hlavnom meste afrického štátu Abidjane zblúdilá protitanková strela. Stalo sa tak blízko hotela, kde si Ouattara a jeho spojenci zradili hlavný stan.
      "Odsudzujeme použitie násilia a opäť vyzývame každého na zachovanie pokoja, pričom pokračujeme v spolupráci s medzinárodným spoločenstvom, aby sme pomohli vyriešiť túto situáciu," vyhlásil hovorca americkej diplomacie P.J. Crowley.
      Spoločná delegácie AÚ a západoafrického regionálneho bloku ECOWAS by podľa neho mala v Abidjane presvedčiť prezidenta Gbagba, aby odstúpil.

Zdroj: TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies