ÚS zatiaľ nerozhodol o postupe v kauze Čentéš verzus Gašparovič

NETKY.SK • 25 Apríl 2013, 07:51 • 2 min
ÚS zatiaľ nerozhodol o postupe v kauze Čentéš verzus Gašparovič

KOŠICE – Ústavný súd (ÚS) SR sa na dnešnom neverejnom zasadaní pléna zaoberal rozhodnutím vlády predložiť parlamentu návrh novely zákona o organizácii ÚS SR, ako aj postupom vo veci sťažnosti Jozefa Čentéša, ktorého prezident Ivan Gašparovič nevymenoval za generálneho prokurátora.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla hovorkyňa ústavného súdu Anna Pančurová, vzhľadom na to, že na dnešnom zasadnutí pléna nebol schválený konkrétny postup riešenia situácie, ktorá vznikla v súvislosti so sťažnosťou Čentéša, bude sa plénum ústavného súdu touto témou opäť zaoberať na neverejnom zasadnutí 30. apríla.

Ústavný súd zároveň rešpektuje rozhodnutie vlády SR predložiť národnej rade návrh novely zákona o organizácii Ústavného súdu Slovenskej republiky, o konaní pred ním a o postavení jeho sudcov v znení neskorších predpisov. 

Ústavný súd sa dnes na neverejnom zasadnutí pléna zaoberal možnosťami ďalšieho postupu vo veci sťažnosti Jozefa Čentéša doručenej ústavnému súdu 3. januára tohto roka a následných námietok predpojatosti, ktoré ústavnému súdu doručili tak zo strany Čentéša, ako aj zo strany prezidenta Ivana Gašparoviča. Obaja účastníci konania spolu namietli predpojatosť 12 sudkýň a sudcov ústavného súdu, čo malo za následok situáciu, keď v predmetnej veci zostala nenamietaná jediná sudkyňa ústavného súdu. 

Plénum ústavného súdu hľadá možnosti, ako vyriešiť vzniknutú situáciu v tejto veci, ktoré budú ústavne konformné a umožnia súdu v dohľadnom čase rozhodnúť o sťažnosti Čentéša. V záujme rešpektovania princípu zákazu denegatio iustitiae (zákazu odopretia spravodlivosti) považuje plénum za prípustné uplatniť aj doktrínu nevyhnutnosti, umožňujúcu sudcovi, ktorý by bol inak vylúčený, pojednávať a rozhodovať vo veci z dôvodu, že ak by sa tak nestalo, viedlo by to k nespravodlivosti (resp. k odopretiu spravodlivosti). Doktrína nevyhnutnosti je obsiahnutá aj v Bangalórskych zásadách správania sa sudcov (Bangalórsky kódex).

Podľa poznatkov Ústavného súdu SR s uplatnením doktríny nevyhnutnosti doposiaľ nebol konfrontovaný žiadny z ústavných súdov v okolitých štátoch, ani Európsky súd pre ľudské práva. 

Návrh Bangalórskeho kódexu o správaní sa sudcov bol z iniciatívy Organizácie spojených národov a Transparency International prijatý Súdnou skupinou na posilnenie sudcovskej integrity v roku 2001 v indickom meste Bangalore a bol revidovaný počas stretnutia predstaviteľov spravodlivosti za okrúhlym stolom, ktoré sa konalo v Haagu v novembri 2002. Zásady vychádzajú zo Všeobecnej deklarácie ľudských práv, z Medzinárodného dohovoru o občianskych a politických právach a z tradície sudcovského stavu. 

Kauza sa začala v januári tohto roku, keď Čentéš sťažnosťou na ústavnom súde namietal, že prezident Gašparovič tým, že ho nevymenoval do funkcie generálneho prokurátora, porušil jeho základné práva. Ústavný súd sťažnosť prijal a pridelil ju na rozhodnutie senátu. Potom Čentéš a prezident Gašparovič striedavo namietali jednotlivých sudov, ktorí by sťažnosť mali rozhodnúť. Došlo k tomu, že z trinástich ústavných sudcov ostala nenamietaná len jediná sudkyňa. Tým došlo de facto k zablokovaniu ústavného súdu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona