ÚS zatiaľ nedostal ani jednu volebnú sťažnosť

NETKY.SK • 11 Marec 2016, 11:13 • 2 min
ÚS zatiaľ nedostal ani jednu volebnú sťažnosť

KOŠICE – Ústavný súd SR do dnešného dňa nedostal ani jednu volebnú sťažnosť. V odpovedi na otázky agentúry SITA to uviedla hovorkyňa ÚS Anna Pančurová.

slovakia

left justify in out

„Sťažnosť pre neústavnosť alebo nezákonnosť volieb do Národnej rady SR sa musí podať do desiatich dní po oznámení výsledku volieb. Keď boli výsledky volieb oficiálne vyhlásené 6. marca, tak posledný deň na podanie sťažnosti je 16. marec tohto roku,“ uviedla Pančurová.


Zákon nestanovuje Ústavnému súdu SR lehotu na rozhodnutie o sťažnostiach pre neústavnosť alebo nezákonnosť volieb do Národnej rady SR, ale v zmysle Zákona o ústavnom súde „pri prerokúvaní návrhov sa ústavný súd nemusí riadiť poradím, v akom mu došli, ak vec, ktorej sa niektorý návrh týka, považuje za naliehavú“.

 

Plénum ÚS spravidla rieši volebné sťažnosti prioritne. Pre neústavnosť a nezákonnosť volieb do Národnej rady Slovenskej republiky konaných 10. marca 2012 dostal ÚS šesť volebných sťažností, ani jednej nevyhovel - päť sťažností plénum odložilo a jednu odmietlo pri predbežnom prerokovaní. V roku 2010 nedostal ÚS v súvislosti s voľbami do Národnej rady Slovenskej republiky žiadne podania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona