ÚS SR: Zníženie platov sudcov je protiústavné

NETKY.SK • 11 December 2013, 19:26 • 2 min
ÚS SR: Zníženie platov sudcov je protiústavné

KOŠICE – Zníženie platov sudcov je protiústavné. Rozhodlo o tom dnes plénum Ústavného súdu SR na neverejnom zasadaní.

slovakia

left justify in out

Ako sa uvádza v tlačovej správe z dnešného rokovania pléna, vo vzťahu k sudcom ustanovenie o znížení platu sudcov v Zákone o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov nie je v súlade s Ústavou SR. Ústavný súd už 22. júna 2011 pozastavil účinnosť ustanovení spomínaného zákona, ktoré podaním v januári 2011 napadla skupiny 35 poslancov NR SR. Už v odôvodnení tohto rozhodnutia ÚS konštatoval že niektoré napadnuté ustanovenia zákona obsahujú mechanizmus úpravy (znižovania) platov viacerých ústavných činiteľov, ktorých plat sa odvíja od platu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky. Z návrhu skupiny poslancov, z argumentácie uvedenej v tomto návrhu a tiež z označených referenčných noriem však vyplýva, že predmetný návrh je uplatnený iba vo vzťahu k určitej kategórii adresátov, konkrétne vo vzťahu k sudcom.

K výroku a odôvodneniu tohto rozhodnutia sa pripája odlišné stanovisko sudkyne Ľudmily Gajdošíkovej. K odôvodneniu tohto rozhodnutia sa pripájajú odlišné stanoviská sudkyne Ivetty Macejkovej a sudcov Ľubomíra Dobríka a Ladislava Orosza.

Navrhovatelia argumentovali, že tento zákon sa dotýka platových pomerov sudcov. Napriek tomu bol predložený do Národnej rady Slovenskej republiky a schválený v Národnej rade Slovenskej republiky bez toho, aby sa v rámci legislatívneho procesu mohla k nemu relevantne vyjadriť Súdna rada Slovenskej republiky. Navrhovatelia považujú za neprijateľné, aby výkonná a zákonodarná moc redukovali, alebo inak obmedzovali podmienky odmeňovania sudcov, pretože je to v rozpore s princípom trojdelenia moci v demokratickom štáte a nezávislosti súdnej moci. Hmotné zabezpečenie sudcov musí byť chápané ako stabilné a neredukovateľné, nesmie sa stať pohyblivým činiteľom, s ktorým môže výkonná a zákonodarná moc ľubovoľne nakladať. Rozpor s princípmi právneho štátu vidia navrhovatelia najmä v tom, že napadnutou právnou úpravou sa znižujú už priznané základné platy sudcov. Základný plat sudcu sa v dôsledku schválenia napadnutej právnej úpravy vracia do stavu pred valorizáciou, ktorá prebehla v rokoch 2010 a 2009, hoci táto valorizácia bola sudcom podľa zákona priznaná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona