ÚS SR rozhodne v kauze Martinské hole koncom januára

NETKY.SK • 15 December 2016, 16:36 • 2 min
ÚS SR rozhodne v kauze Martinské hole koncom januára

MARTIN – Ústavný súd (ÚS) SR vyhlási 26. januára 2017 rozsudok vo veci sťažnosti mesta Martin, ktorá sa týka prehratého súdneho sporu v kauze Martinské hole. Po dnešnom verejnom zasadnutí II. senátu ÚS to oznámil jeho predseda Lajos Mészáros.

slovakia

left justify in out

Mesto Martin podalo sťažnosť voči rozhodnutiu Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý v marci tohto roku zamietol mimoriadne dovolanie podané generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom v prospech mesta. Mesto Martin na ÚS namieta porušenie svojho základného práva na súdnu ochranu a práva na spravodlivé súdne konanie.

 

Podľa rozsudku NS z februára 2015 má mesto zaplatiť 8,4 milióna eur firme PK Faktoring právnika Petra Kubíka. Po verdikte nasledovala začiatkom tohto roku exekúcia mesta. Dlhoročná kauza siaha ešte do roku 1995, keď mal Martin vložiť do spoločnosti Lyžiarske stredisko Martinské hole nepeňažný vklad v podobe martinského hotela Turiec a chaty Magistrát. K tomu však nedošlo. V roku 2002 štatutárni zástupcovia Lyžiarskeho strediska Martinské hole zažalovali mesto a žiadali zaplatiť 3,42 milióna eur (vyše 103 miliónov korún). Na 8,4 milióna eur, ktoré vo februári 2015 NS priznal PK Faktoring, sa vyšplhala suma aj s úrokmi.

 

Súdy v kauze najprv rozhodovali v prospech Martina, čo v roku 2009 zvrátilo mimoriadne dovolanie vtedajšieho zástupcu generálneho prokurátora Ladislava Tichého na NS. Na ústnom pojednávaní prezentoval argumenty mesta Martin jeho právny zástupca Peter Kubina. Ako uviedol, kľúčová chyba sa stala v roku 2009 pri podaní prvého mimoriadneho dovolania a následne v roku 2010 došlo k rozhodnutiu v neprospech mesta.

 

"Tú chybu treba primárne hľadať tam, tam bol ten krivo zapnutý gombík. Naše práva boli porušené už vtedy, keď v takomto prípade bolo podané mimoriadne dovolanie, a to napriek tomu, že na to neexistoval žiadny iný dôvod, len iný právny názor, čo Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) neskôr povedal, že sa to nemôže. Tie ďalšie porušenia sa už od toho len odvíjali," konštatoval pre novinárov. V prípade zamietnutého druhého mimoriadneho dovolania podľa Kubinu NS náležite nezohľadnil judikatúru ESĽP a svoje rozhodnutie založil na dôvodoch, "ktoré buď neexistujú, alebo sú absolútne svojvoľné".

 

Na verejnom zasadnutí sa zúčastnil aj primátor Martina Andrej Hrnčiar, ktorý dúfal, že ÚS vo veci už dnes rozhodne, aby mesto vedelo, na čom je. "Budeme musieť ešte mesiac vydržať, ale ja verím, že nakoniec pravda a spravodlivosť zvíťazia, a že to rozhodnutie bude v prospech mesta a jeho občanov. My budeme dovtedy robiť zákonným spôsobom všetky kroky tak, aby neodišlo ani jediné euro z verejných financií," reagoval pre novinárov.

 

Vo veci exekúcie podľa primátora momentálne prebieha konanie o návrhu na jej odklad, ktoré nie je právoplatne skončené. Napriek tomu vyhlásil exekútor na 27. januára dražbu budovy sídla Turčianskej galérie. Podľa Hrnčiara tak prebieha "psychologická vojna" a neustály tlak druhej strany. "Máme regulárne námietky proti exekúcii, o ktorých nie je rozhodnuté, a exekútor by v takýchto veciach nemal konať," povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies