ÚS SR nevyhovel návrhu opozície o protiústavnosti zákona o dani z príjmu

NETKY.SK • 1 Február 2017, 15:26 • 2 min
ÚS SR nevyhovel návrhu opozície o protiústavnosti zákona o dani z príjmu

KOŠICE - Ústavný súd SR dnes nevyhovel návrhu skupiny poslancov NR SR vyhlásiť novelu zákona o dani z príjmov z roku 2014 za protiústavnú. Novela od januára 2015 zmenila spôsob odpisovania niektorých nehnuteľností. Vo veci rozhodovalo na neverejnom zasadnutí plénum ÚS SR pod vedením predsedníčky Ivetty Macejkovej.

slovakia

left justify in out

Novela z dielne rezortu financií zaviedla šiestu odpisovú skupinu, ktorá zahŕňa okrem administratívnych budov napríklad aj bytové domy, hotely, penzióny, budovy pre kultúru, vzdelávanie či zdravotníctvo. Doba odpisovania týchto nehnuteľností sa predĺžila z doterajších 20 na 40 rokov.

 

Skupina opozičných poslancov v minulom vládnom období vyčítala napadnutým ustanoveniam, že sú retroaktívne a nenapĺňajú princíp proporcionality právnej úpravy. Podľa nich došlo aj k porušeniu základného práva na podnikanie.

 

"Zdvojnásobuje sa doba odpisovania, čo v praxi povedie k tomu, že podnikatelia, ale napríklad aj prenajímatelia bytov a domov si budú v daňových výdavkoch uplatňovať o polovicu nižšiu sumu ako doteraz. Budú mať teda nižšie daňové výdavky, tým pádom vyšší daňový základ a súčasne vyššiu daňovú povinnosť," kritizoval v januári 2015 vtedajší nezaradený poslanec NR SR Jozef Kollár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona