US Open: V New Yorku bude vysnívané finále Djokovič - Nadal

NETKY.SK • 8 September 2013, 09:16 • 2 min
US Open: V New Yorku bude vysnívané finále Djokovič - Nadal

NEW YORK - Vo finále mužskej dvojhry na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku proti seba nastúpia dvaja najvyššie nasadení hráči Novak Djokovič a Rafael Nadal.

slovakia

left justify in out

V sobotňajšom semifinále zdolala svetová jednotka Djokovič za 249 minút Švajčiara Stanislasa Wawrinku 2:6, 7:6 (4), 3:6, 6:3, 6:4 a potom si turnajová dvojka Nadal poradil za 141 minút s Francúzom Richardom Gasquetom 6:4, 7:6 (1), 6:2. Španiel v súboji vekových rovesníkov stratil prvýkrát na turnaji svoje podanie, stalo sa to vo štvrtej hre druhého setu. Nadal vyhral predchádzajúcich 73 gemov pri vlastnom podaní na US Open 2013. Na tomto podujatí si pripísal v sobotu celkovo 40. zápasový úspech a na veľkej štvorke 170. triumf.

Finále mužskej dvojhry je na programe v pondelok od 23.00 h SELČ na 23-tisícovom Arthur Ashe Stadium. Nadal vo vzájomnej bilancii s Djokovičom vedie 21:15 aj zásluhou aktuálnej minisérie dvoch úspechov. Navyše, mal navrch v piatich z ostatných šiestich súbojov. Prostredníctvom 37. vzájomného zápasu títo dvaja osamejú na čele "rivalít" počas tzv. Open Ery, upozornila Asociácia tenisových profesionálov: Čech Ivan Lendl mal s Američanom Johnom McEnroom štatistiku 21:15. 

Nadal vedie nad Djokovičom na vrcholných podujatiach 7:3 (jedenásty súboj vyrovná kvantitatívny rekord Djokoviča so Švajčiarom Rogerom Federerom), na "harde" zaostáva 6:11. Už po postupe Djokoviča do finále bolo isté, že Srb zostane aj po tomto podujatí na čele systému pre nasadzovanie. Nadal však naďalej bude jednotka v tohtosezónnom bodovaní Race to London. Španiel naposledy bol na vrchole dlhodobého počítačového poradia 3. júla 2011. "Bez debaty, Rafael je tento rok najlepším hráčom na okruhu. Bude to ťažký duel. Hrať proti Rafovi je momentálne najväčšia výzva v našom športe," vyjadril sa Djokovič. "Radšej by som hral proti niekomu inému, ale už s tým nič nespravím. Budem sa snažiť o taký tenis, ktorý mi prinesie úspech a šancu na víťazstvo. Hrali sme proti sebe už veľakrát a vždy to boli vzrušujúce zápasy," zareagoval Nadal. 
Djokovič od stavu 1:2 na sety proti Wawrinkovi už nečelil brejkbalu

Djokovič postúpil do finále v New Yorku štvrtý raz za sebou a piaty celkovo. Zverenec Mariána Vajdu od začiatku štvrtého setu proti debutantovi v takejto fáze na úrovni veľkej štvorky Wawrinkovi vyznieval sviežejšie, aktívnejšie a priebojnejšie, v predmetnej fáze už nečelil žiadnemu brejkbalu. V predchádzajúcich piatich zápasoch strávil na kurte o 4,5 hodiny menej.  

V druhom dejstve sa favorizovaný Djokovič dostal z manka 2:4. Súper sa pri skóre 1:4 z jeho pohľadu vo štvrtom sete nechal ošetriť v šatni. V strhujúcom 21-minútovom treťom geme rozhodujúcej časti s 12 zhodami sa Wawrinka vymanil z 5 jednotlivých brejkbalov. Srb síce na príjme v piatom geme premrhal náskok 40:15 a začínal byť až frustrujúco neefektívny v kľúčových okamihoch na príjme, ale bekhendovým returnom tesne za sieť si vynútil Švajčiarovo zlyhanie pri "vynútenom" bekhendovom voleji a súper potom prepálil bežný bekhend. "Nole" sa následne už dokázal bez zachvenia dopodávať k víťazstvu. Na servise v desiatej hre unikol na 40:15, vzápätí poslal forhend do siete, potom však vypálil eso na "téčko". Obaja si pripísali 165 loptičiek, to symbolicky veľa vypovedá o vyrovnanosti tohto stretnutia. 

"Stan si zaslúži uznanie za skvelý turnaj a nemenej kvalitný dnešný výkon. Spočiatku si počínal agresívnejšie ako ja, zaslúžene viedol. Usiloval som sa odolávať a nájsť záchytný bod. Našťastie, vystupňoval som môj výkon až k vrcholnému v pasážach, v ktorých to bolo najdôležitejšie. Vtedy som predvádzal môj najlepší tenis. Vynútil som si ním obrat, hoci to vôbec nebolo jednoduché. Počas toho 21-minútového gemu v piatom sete som priam cítil, ako všetci odhadujú, že víťaz tej hry napokon uspeje aj celkovo. Som rád, že to v závere neplatilo. Opakoval som si, že musím v tejto elektrizujúcej atmosfére bojovať ďalej. Teraz je predo mnou úloha čo najlepšie zregenerovať na pondelok," skonštatoval v interview ešte na kurte Djokovič. 

"Napriek dnešnému neúspechu mám za sebou veľmi vydarený turnaj, veď som sa prvý raz v mojej kariére prebojoval do grandslamového semifinále. V ňom som vo vysiľujúcom dueli bojoval až do konca, ale napokon som inkasoval prehru, s ktorou sa mi veru nebude vyrovnávať ľahko. Gratulujem Novakovi k víťazstvu," vyhlásil Wawrinka. 

Djokovič mal pomer "winnerov" a nevynútených chýb 38:46, Wawrinka 57:69. Srb dal o jedno eso viac (9:8), zároveň bol mierne lepší v dvojchybách - 6:7. Premenil 4 z 19 brejkbalov, zdolaný 5 z 9. Postupujúci mal 73-percentnú úspešnosť pri sieti (29 zo 40) proti 63-percentnej (26 zo 41). 

Dvadsaťšesťročný Belehradčan Djokovič potreboval práve prienik do finále v lokalite Flushing Meadows na to, aby si vlastnými silami zabezpečil zotrvanie na čele dlhodobého svetového rebríčka ATP. 

Srb sa prebojoval do svojho 12. vrcholného finále, z predchádzajúcich 11 vyťažil 6 trofejí. V semifinále má štatistiku 12:9. 

Miestny šampión zo sezóny 2011 Djokovič vlani na medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických prehral vo finále s Britom Andym Murraym, ktorého 28-ročný 10. muž renkingu Wawrinka hladko vyradil vo štvrťfinále. Do štvorky na Majors sa Švajčiar dostal na 35. pokus v kariére, čo znamená tretiu priečku v historickom poradí podľa trpezlivosti v Open Ere. 

Djokovič zvýšil v bilancii zo vzájomných duelov so švajčiarskou dvojkou už na 14:2 aj so zarátaním jedného challengerového zápasu spred ôsmich rokov. V ešte dramatickejšom maratóne sa presadil v osemfinále na januárových rovnako významných melbournských Australian Open - 12:10 v piatom sete. Vlani v osemfinále US Open išiel ďalej po skreči rivala. Stále platí, že naposledy ťahal za kratší koniec už na jeseň 2006 vo Viedni. 

Srb dosiahol svoj jubilejný 50. tohtoročný zápasový úspech na "harde" a zároveň okrúhly 20. triumf v kariére v päťsetovom stretnutí (popri 7 nezdaroch). Wawrinka klesol v dueloch takéhoto ultimatívneho typu na 20:15. 

Švédom Magnusom Normanom trénersky vedený Wawrinka teraz má proti úradujúcim jednotkám počítačového poradia bilanciu 0:13. 
Nadal vstúpi do finále s 21 víťazstvami v rade na "harde" 

Dvadsaťsedemročný ľavoruký Malorčan Nadal vedie v bilancii zo vzájomných duelov s Gasquetom už 11:1. Stále platí, že jedinú seniorskú prehru inkasoval v roku 2003 na challengeri vo Francúzsku, aj to skrečom. Predvlani na antuke v rámci Davisovho pohára Nadal povolil Gasquetovi v troch setoch iba 4 gemy. Patril k najhlasnejším zástancom Francúza pri jeho kokaínovej afére pred štyrmi rokmi. 

Niekdajší líder svetového rebríčka pre nasadzovanie Nadal má v tejto sezóne na "harde" bilanciu 21:0, získal tituly na "tisícových" podujatiach v Indian Wells, Montreale a Cincinnati. Španiel je víťaz bodovania Bonus Challenge v rámci letného zámorského okruhu Emirates Airline US Open Series a ak v New Yorku triumfuje, získa okrem základnej prémie 2,6 milióna dolárov ešte 1 milión USD navrch. Húževnatý Nadal má v tejto sezóne skóre 59:3. Medzi nezdary patrila šokujúca prehra v 1. kole Wimbledonu s Belgičanom Stevom Darcisom. 

Držiteľ tucta singlových titulov z Majors Nadal vlani na medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických absentoval pre problémy s ľavým kolenom. Vo vrcholných semifinále má výbornú bilanciu 18:3. "Je to neuveriteľné. Po vlaňajšku a všetkých tých problémoch mám šancu vyhrať US Open. Prežívam veľký sen, sú to pre mňa dva neuveriteľné týždne," povedal Nadal. 

Do sezóny 2013 jediný Francúz v semifinále US Open v otvorenej ére bol Cédric Pioline, ktorý sa dokonca prebojoval do finále edície 1993 a potom sa ešte vyskytol vo štvorke v sezóne 1999. Semifinalista Wimbledonu 2007 Gasquet teraz inkasoval 200. prehru v kariére. Do tejto sezóny bol v areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center najďalej v osemfinále, a to v rokoch 2005, 2006, 2010 a 2012. 
Výsledky - US Open (26. augusta - 9. septembra, celková minimálna dotácia 34,3 milióna USD, tvrdý povrch Deco Turf II vonku) Dvojhra mužov - semifinále:  Rafael Nadal (Šp.-2) - Richard Gasquet (Fr.-8) 6:4, 7:6 (1), 6:2 za 141 minút  Novak Djokovič (Srb.-1) - Stanislas Wawrinka (Švaj.-9) 2:6, 7:6 (4), 3:6, 6:3, 6:4 za 249 minút 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona