US Open: Wawrinka zdolal Djokoviča a získal tretí grandslamový titul

NETKY.SK • 12 September 2016, 07:19 • 2 min
US Open: Wawrinka zdolal Djokoviča a získal tretí grandslamový titul

NEW YORK - Švajčiarsky tenista Stan Wawrinka sa stal prvýkrát v kariére víťazom mužskej dvojhry na grandslamovom US Open.

slovakia

left justify in out

Vo finále si ako turnajová trojka poradil s najvyššie nasadeným obhajcom titulu Srbom Novakom Djokovičom po takmer štvorhodinovom boji 6:7 (1), 6:4, 7:5, 6:3 a získal tretí titul z podujatí veľkej štvorky. Vlani zdolal "Noleho" vo finále Roland Garros v Paríži, v roku 2014 nenašiel premožiteľa na Australian Open v Melbourne.

 

Wawrinka je po Rodovi Laverovi, Kenowi Rosewallovi, Andrem Agassim a Jimmym Connorsovi piatym hráčom v Open ére, ktorý po dovŕšení tridsiatky vybojoval minimálne dve grandslamové trofeje. Jeho výkony v New Yorku sa zlepšovali od zápasu k zápasu. V semifinále otočil duel s Japoncom Keim Nišikorim a rovnaký kúsok sa mu podaril aj v rozhodujúcom súboji proti dvojnásobnému šampiónovi US Open a najväčšiemu favoritovi turnaja. V grandslamových finále má tak stopercentnú bilanciu 3:0. Wawrinka vďaka zisku 15. titulu na najvyššej profesionálnej úrovni zinkasuje prémiu 3,5 milióna dolárov, do rebríčka ATP Entry mu pribudne 2000 bodov.

 

Djokovičovi vyšiel úvod finálového duelu, po rýchlom brejku si vybudoval náskok 3:0 a za stavu 5:2 mal pri podaní Wawrinku k dispozícii dva setbaly. Švajčiar ich odvrátil, v ďalších minútach vyrovnal na 5:5 a vynútil si tajbrejk, v ňom však uhral iba jediný bod. V druhom dejstve Wawrinka pridal na agresivite, obmedzil počet nevynútených chýb a vďaka brejku vo štvrtom geme odskočil Djokovičovi na 4:1. Srb síce vyrovnal na 4:4, no koncovka setu patrila Wawrinkovi, ktorý rovnako ako vlani vo finále Roland Garros ničil Djokoviča jednoručným bekhendom.

 

Švajčiar sa dostal na koňa a v treťom dejstve išiel do vedenia 3:0. Djokovič vyrovnal na 3:3, no v závere setu mal opäť navrch Wawrinka. keď profitoval z nevynútených chýb rodáka z Belehradu. Úvod štvrtého dejstva mal navlas rovnaký priebeh ako začiatok tretieho. Za stavu 1:3 Djokovič požiadal o medical time out a nechal si ošetriť nohu, rozbehnutého Wawrinku však už nedokázal zastaviť. Švajčiar premenil za stavu 5:3 na centri Arthura Ashea v poradí druhý mečbal a potvrdil, že sa vie skvele pripraviť na veľké zápasy.

 

muži - dvojhra - finále:

Stan Wawrinka (3-Svajč.) - Novak Djokovič (1-Srb.) 6:7 (1), 6:4, 7:5, 6:3

 

Ohlasy médií - Finálová beštia Wawrinka či Železný Stan

 

Neue Zürcher Zeitung (Švaj.): "Wawrinka na tohtoročnom US Open odtrpel toho najviac, aj preto celkovo zvíťazil."

Blick (Švaj.): "Newyorský US Open sa hrá vo štvrti Queens, ale Manhattan teraz možno premenujú na STANhattan. Wawrinka tretím grandslamovým titulom potvrdil pozíciu v absolútnej svetovej špičke. Od júna 2013 neprehral v 11 finálových zápasoch v sérii, ale na krajana Rogera Federera sa ešte stále pozerá z úctivej vzdialenosti. Ten dosiahol v rokoch 2003 až 2005 až 24 finálových triumfov bez prerušenia."

20 Minuten (Švaj.): "Finálová beštia znova na scéne. Od roku 2013 Wawrinka zvíťazil vo všetkých 11 finálových zápasoch, na ktoré nastúpil. Po mentálnej stránke sa z neho stala obávaná beštia." 

Basler Zeitung (Švaj.): "Železný Stan! Víťazstvo Wawrinku je o to pôsobivejšie, že Djokoviča zdolal všetkými jeho zbraňami vrátane skvelej fyzickej kondície a mentálnej odolnosti."

Kurir (Srb.): Emócie u Wawrinku: "Novak, si veľký! Ale teraz som tu ja!"

Blic (Srb.): "Veľkí šampióni milujú víťazstvá a neznášajú prehry. A Novak Djokovič tiež. Po Roland Garros sa ocitol v emocionálnej kríze, boli tam aj osobné problémy. On je tiež len človek a nie stroj, ako si niektorí myslia. A Stan Wawrinka je presne ako Nole: vie využiť slabé miesta svojho súpera. Djokovič nebol stopercentne pripravený na US Open a on to vie. Chýbala mu iskra z Roland Garros."

Mondo (Srb.): "Djokovič nesiahol na tretí titul na US Open, zatiaľ čo Wawrinka získal tretí z troch grandslamových finále. ´Gratulujem Stanovi´, vravel Novak po zápase, lebo bol odvážnejší v rozhodujúcich momentoch a tiež psychicky silnejší."

BBC (V. Brit.): "Wawrinka musel na víťazstvo na US Open odohrať 27 setov a na kurte stráviť 21 hodín a 49 minút. Trikrát bol vo finále na grandslamovom turnaji a trikrát bol úspešný. Aj vďaka úžasnej mentálnej sile je od júna 2013 vo finálových zápasoch nezdolaný."

New York Times (USA): "Robustný Stan Wawrinka má recept na Djokovičovi pružnosť a elastickosť. Pred zápasom sa Švajčiar triasol na celom tele a rozplakal sa. Nebolo to z úzkosti či strachu, ale z maximálnej koncentrácie a hladu po víťazstve. Bola to reakcia jeho tela, ktoré nechcelo, aby mu veľká grandslamová šanca len tak unikla pomedzi prsty. Ako sa ukázalo, malo to svoj význam."

Le Monde (Fr.): "Stan Wawrinka skolil Novaka Djokoviča."

Frankfurter Allgemeine Zeitung (Nem.): "Nemilosrdný Wawrinka vo finále nemal s Djokovičom zľutovanie. Využil všetky jeho slabé stránky a pripravil mu ďalšie veľké sklamanie." 

ATP World Tour: "Stan The (Big-Match) Man, čiže Muž veľký zápasov Stan Wawrinka." 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies