US Open: V 3. kole stop Halepovej, Kerberovej aj V. Williamsovej

NETKY.SK • 30 August 2014, 12:53 • 2 min
US Open: V 3. kole stop Halepovej, Kerberovej aj V. Williamsovej

NEW YORK - Chorvátka Mirjana Lučičová-Baroniová a Taliana Sara Erraniová utvorili prekvapujúcu osemfinálovú dvojicu vo dvojhre žien na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny US Open v New Yorku. Obe sa v piatkových súbojoch 3. kola postarali o veľké prekvapenia.

slovakia

left justify in out

Prvotriednou senzáciou je najmä vyradenie turnajovej dvojky Rumunky Simony Halepovej, ktorá podľahla kvalifikantke Lučičovej-Baroniovej 6:7 (6), 2:6. Tridsaťdvaročná Chorvátka žijúca na Floride Lučičová-Baroniová (121. v rebríčku WTA) bola v roku 1999 ako 17-ročná v semifinále Wimbledone, ale odvtedy sa na turnajoch elitnej štvorky nedostala za 3. kolo. Od vlaňajšieho Wimbledonu dokonca neprešla cez prvé kolo a teraz je druhý raz v kariére v grandslamovom osemfinále. "Je to niečo neuveriteľné, fantastické. Bože môj, toto je obrovská paráda. Celý ten dlhý čas som neprestávala veriť, že ešte raz zažijem také skvelé pocity na grandslamovom turnaji," povedala Lučičová-Baroniová na tlačovej besede a občas ju premohli slzy.

 

Chorvátka má 32 rokov, cíti sa na 15
V sezóne 2007 po sérii zranení a osobných problémov klesla súčasná zverenkyňa Gorana Prpiča až na 454. miesto v rebríčku WTA a nemohla si dovoliť hrať naj najväčších turnajoch a platiť si trénera. V grandslamovom kolotoči chýbala takmer osem rokov od US Open 2002 do Wimbledonu 2010. V tom čase obiehala zväčša menšie podujatia okruhu ITF. "Všetko to odriekanie a bolesť sa v konečnom dôsledku vyplatili. Každý jeden moment. Teraz sa cítim ako dieťa, ktorému sa prvý raz stane niečo krásne. Po tenisovej stránke mám pocit, že mám 15 rokov a nie 32. Moje telo nie je opotrebované z tenisu a pripravené na ďalšie výzvy," doplnila Lučičová-Baroniová.


Favorizovaná Halepová viedla v prvom sete 5:2, ale od tohto okamihu sa začal iný zápas a rumunská premožiteľka Jany Čepelovej z 2. kola uhrala do konca už len tri gemy. "Na papieri som bola jasná favoritka, ale na kurte to bolo niečo iné. Opäť sa ukázalo, že každý zápas je iný. Dnes hralo všetko pre moju súperku," priznala Halepová.

 

Aj triumf Sary Erraniovej (13.) nad Venus Williamsovou (19.) je prekvapujúci napriek tomu, že 27-ročná Talianka je v rebríčku vyššie ako 34-ročná Američanka. Erraniová zvíťazila po bizarnom priebehu 6:0, 0:6, 7:6 (5), pričom v rozhodujúcom sete bola blízko vyradenia. Skúsená šampiónka US Open z rokov 2000 a 2001 V. Williamsová viedla 5:3, ale koncovku nezvládla. V tajbrejku ešte staršia zo sestier Williamsových vyrovnala z 2:5 na 5:5, ale napokon sa tešila semifinalistka z New Yorku z roku 2012 Erraniová. "Ani neviem, ako sa mi podarilo zvíťaziť. Súperka hrala neuveriteľne dobre,“ vyhlásila Erraniová aj pre server WTA. "Jediné, čo môžem k tomu povedať, že súperka hrala veľmi dobre. Možno najlepšie v celej svojej kariére,“ povzdychla si zdolaná Venus Williamsová.

 

Bencicová si zvyká na víťazstvá nad favoritkami
Piatkovú polhodinku prekvapení v ženskej dvojhre na US Open uzavrelo víťazstvo Švajčiarky so slovenským pôvodom Belindy Bencicovej nad Nemkou Angelique Kerberovou, nasadenou ako šiestou, 6:1, 7:5. Iba 17-ročná Bencicová (59. v rebríčku WTA v tomto roku bola už v 3. kole na wimbledonskej tráve, ale do osemfinále na grandslamovom turnaji sa dostala prvý raz až teraz v New Yorku. "Začínam si uvedomovať, že môžem hrať vyrovnané zápasy aj proti najlepším tenistkám. Vlani som v New Yorku hrala ešte juniorskú súťaž, teraz som v osemfinále medzi ženami,“ podotkla Bencicová, ktorú trénersky vedie mama Martiny Hingisovej Melanie Molitorová. Súperkou Bencicovej medzi najlepšími šestnástimi hráčkami turnaja bude skúsená Srbka Jelena Jankovičová (9.), ktorá Švédke Johanne Larssonová povolila iba jednu hru (6:1, 6:0).

 

Do osemfinále bezpečne postúpila aj Ruska Maria Šarapovová, šampiónka US Open z roku 2006. Nasadená päťka Šarapovová zdolala Nemku Sabine Lisickú (26.) 6:2, 6:4, keď jej šesťkrát vzala podanie. Vo víťazných úderoch dominovala Lisická 20-14, ale urobila o 8 viac nevynútených chýb (32-24). "Nebezpečná, dobre podávajúca a tvrdo do loptičky udierajúca súperka. Vedela som o nej aj to, že jej výkon rastie s menom súperky. Dobre som sa na to pripravila," cituje AP Šarapovovú.

 

Známe dvojice osemfinále dvojhry žien (zhora podľa "pavúka"):
Belinda Bencicová (Švaj.) - Jelena Jankovičová (Srb.-9)
Lucie Šafářová (ČR-14) - Šuaj Pcheng (Čína)
Maria Šarapovová (Rus.-5) - Caroline Wozniacka (Dán.-10)
Sara Erraniová (Tal.-13) - Mirjana Lučičová-Baroniová (Chor.)




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies