US Open: Superhrdina Nadal po troch rokoch získal titul v New Yorku!

NETKY.SK • 10 September 2013, 06:22 • 2 min
US Open: Superhrdina Nadal po troch rokoch získal titul v New Yorku!

NEW YORK - Španielsky tenista Rafael Nadal nasadený ako druhý zvíťazil v pondelňajšom finále dvojhry mužov na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku (26. augusta - 9. septembra, celková minimálna dotácia 34,3 milióna USD, tvrdý povrch Deco Turf II vonku) nad lídrom svetového rebríčka Novakom Djokovičom zo Srbska za 201 minút 6:2, 3:6, 6:4, 6:1. Pri jeho prvom mečbale súper poslal forhend do siete.

slovakia

left justify in out

Nadal na 23-tisícovom Arthur Ashe Stadium predviedol stabilnejší, disciplinovanejší a efektívnejší výkon. Djokovič po veľmi sľubnej fáze z prelomu druhého a tretieho setu doplatil na rastúci počet chýb a nevyužívanie príležitostí. Tento zápas sa mu začal nadobro vytrácať z rúk, keď po premrhaní náskoku 3:1 v tretej časti (za stavu 2:0 pritom dokonca mal brejkbal na "poistku") nezužitkoval tri šance v rade na returne v deviatej hre. Následne sám prišiel o podanie z náskoku 30:0. Napokon v tejto pasáži prehral 5 gemov v rade na 0:3 vo štvrtej časti (aj cez vlastné dve možnosti v otváracej hre) a už nezmazal manko. Naopak, inkasoval aj brejk na 1:5 (z vedenia 30:0). Srb síce na "winnery" dominoval 46:27, ale zároveň urobil výrazne viac nevynútených chýb - 53:20. Zužitkoval iba 3 z 11 brejkbalov, súper 7 z 12. Nadal zvládol 17 z 23 zákrokov pri sieti, Djokovič 22 z 36. 

"Najmä môj tím, ktorému veľmi ďakujem, dobre vie, ako veľa to pre mňa znamená. O to viac, že som vlani na tomto podujatí nemohol hrať. Proti Novakovi to dnes bolo tradične veľmi ťažké. Vopred som vedel, že ma dotlačí k limitom. Asi nik nedokáže natoľko pozdvihnúť moju hru," uznal Nadal na slávnostnom ceremoniáli. 

"Gratulujem súperovi k víťazstvu, ktoré si dnes zaslúžil, trofej mu patrí právom. Pochopiteľne, som sklamaný, že si ju neodnášam ja. Pokúsim sa vybojovať si ju o rok," povedal Djokovič. 

Dvadsaťsedemročný ľavoruký Malorčan Nadal sa raduje v lokalite Flushing Meadows druhý raz v kariére po sezóne 2010. Celkovo si pripísal 13 singlový titul na úrovni veľkej štvorky. Vlani chýbal pre problémy s ľavým kolenom. V historickom prehľade vedie Švajčiar Roger Federer so 17 primátmi pred Američanom Petom Samprasom (14). Španiel sa na treťom mieste odpútal od Austrálčana Roya Emersona (12). 

O rok mladší miestny šampión z roku 2011 Djokovič zostáva na 6 trofejách z Majors. V areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center neuspel vo finále ani v sezónach 2007, 2010 a 2012. Vlani prehral s Britom Andym Murraym. 

Nadal nazbieral v tomto súťažnom ročníku už 10 titulov, hoci po zdravotných problémoch začal až koncom februára. Celkovo má v zbierke 60 primátov vo dvojhre. Húževnatý Nadal má v tejto sezóne skóre 60:3. Medzi nezdary patrila šokujúca prehra v 1. kole Wimbledonu s Belgičanom Stevom Darcisom. 

Už pred týmto stretnutím bolo isté, že zverenec Mariána Vajdu Djokovič zostane na čele dlhodobého renkingu a strýčkom Tonim trénersky vedený Nadal naďalej bude na čele tohtosezónneho bodovania Race to London. Španiel naposledy bol na vrchole nadčasovejšieho počítačového poradia 3. júla 2011. Belehradčan potreboval práve prienik do newyorského finále na to, aby si vlastnými silami zabezpečil zotrvanie na čele rebríčka Entry. "Nole" odohral svoje 12. vrcholné finále, má v nich skóre 6:6, šampión teraz disponuje štatistikou 13:5. 

Nadal vo vzájomnej bilancii s Djokovičom vedie 22:15 aj zásluhou aktuálnej minisérie troch úspechov. Mal navrch v šiestich z ostatných siedmich súbojov. Prostredníctvom 37. vzájomného zápasu títo dvaja osameli na čele "rivalít" počas tzv. Open Ery, upozornila Asociácia tenisových profesionálov: Čech Ivan Lendl mal s Američanom Johnom McEnroom skóre 21:15. Španiel vedie nad Srbom na vrcholných podujatiach 8:3 (jedenásty súboj vyrovnal kvantitatívny rekord Djokoviča so Švajčiarom Rogerom Federerom), na "harde" zaostáva už len 7:11. 

Olympijský víťaz z Pekingu 2008 Nadal má v tejto sezóne na "harde" bilanciu 22:0, získal tituly na "tisícových" podujatiach v Indian Wells, Montreale a Cincinnati. Španiel je víťaz bodovania Bonus Challenge v rámci letného zámorského okruhu Emirates Airline US Open Series a teraz získal okrem základnej prémie 2,6 milióna dolárov ešte prilepšenie 1 milión USD. Je to vyrovnanie rekordnej jednorazovej výplaty v histórii "bieleho športu" deň po tom, ako sa na rovnakú hodnotu dostala Američanka Serena Williamsová. Djokovič si odnáša 1,3 milióna USD. 

Dvojhra mužov - finále: 
Rafael Nadal (Šp.-2) - Novak Djokovič (Srb.-1) 6:2, 3:6, 6:4, 6:1 za 201 minút (42, 58, 61, 40) 

Duelu od začiatku nechýbalo závratné tempo. Djokovič išiel esom na 1:0 a potom sa dostal na zhodu, nie ďalej. Nadal sa úderovo rýchlejšie zmestil do dvorca, Srbov lacný bekhendový prepal mu dodal brejkbal. "Nole" sa ešte prepracoval ku gembalu, ale napokon predsa stratil servis: už pred vstúpeným forhendovým klincom rezignovane zvesil plecia - 1:2. Španiel cez 0:30 aj zhodu potvrdil brejk, mal istejšiu ruku, v defenzívne pôsobil nepriechodne a Djokovičovi chýbala ostrosť na účinné výstrely či dostatočne rozleptávajúce útoky. Tri gemy zabrali 17 minút, to vypovedá o priemernej dĺžke výmen. Nadal sa bekhendovým proti-skrátením posunul na 4:2 a veľmi podobne vstúpil do siedmej hry. Pridal značkovú forhendovú kontru popri čiare a bekhendovým krosom si utvoril tri brejkbaly za sebou. Djokovič sa trochu frustrovane oprel do forhendu, Jastrabie oko odhalilo milimetrový "out" - 2:5, po ďalšom prehnanom forhende 2:6. 

Djokovič striehol na záchytný bod, dosť citeľne zaostával. Na príjme v druhej hre si utvoril náskok 40:15, ale pokazil bekhend popri čiare a len sa prizeral obhodeniu po pomerne naivnom útoku. Nadalovi nepadalo prvé, ale odolal. Neplatilo to však v šiestom geme. Srb výborne pripraveným bekhendovým stopvolejom išiel na 40:30 a v galaktickej 54-úderovej výmene, po ktorej nemohli nenasledovať standing ovations, sa radoval, keď Španielov uťahaný bekhendový blok zastavila sieť. Djokovič zrazu bol o krok vpredu obrazne aj doslova na kurte, prísnejšie si strážil základnú čiaru, presvedčivejšie búšil. Naopak, Španielovi akoby po hodine a štvrť dochádzala prvotná para, inšpirácia a agilita. Nadal síce jedovatým forhendom premenil tretí brejkbal v siedmej hre, ale v ôsmej mu nestačilo 40:15. Čoraz sebavedomejší, výbušnejší a tvorivejší Djokovič odvrátil ešte štyri gembaly a chopil sa hneď prvej vlastnej šance: po nevydarenom súperovom skrátení si vychutnal bekhendové doťuknutie zblízka - 5:3. Španiel sa v tomto štádiu stiahol, len reagoval, neprispôsobil sa výrazne zlepšenému výkonu rivala. Set už nezachránil, hoci na príjme proti jeho strate mal solídnych 30:15. Srb vyrovnal na 1:1 na sety bekhendom, do ktorého sa krásne položil. V tomto dejstve mal pomer "winnerov" a zlyhaní 15:11 proti skóre 7:7. 

Navyše, povzbudený Djokovič si na začiatku tretieho setu pripísal 6 fiftínov v rade. Základ brejku na 1:0 položil výborným returnom, zavŕšil to forhendovým útokom. Aj cez 29-úderovú prestrelku pri zhode odskočil na 2:0, gem nadobro získal esom na "téčko". Neskôr sa však ukázalo, že to bola jeho najsvetlejšia fáza. Mohlo to preň byť ešte priaznivejšie, ak by po brutálnom returne v tretej hre neprestrelil pri brejkbale bekhend. Hralo sa dve hodiny a namiesto *3:0 viedol Srb iba *2:1, hoci stále s náskokom brejku. Uprostred šiestej hry to bolo na fiftíny 76:76 a Nadal vzápätí aj vyrovnal na 1:1 a 3:3. Azda až priveľmi ukolísaný a odvážny Djokovič po kvalitnom podaní poslal zdanlivo jasný forhend v rámci kombinácie vedľa a potom podobne nekoncentrovane zlyhal z bekhendu. V týchto minútach obojstranne trochu upadla intenzita. Obaja sa nadychovali pred mimoriadne dôležitou koncovkou tretieho setu. 

V deviatom geme si Djokovič priam exhibične povodil Nadala dropshotom a lobom, Španiel následne dokonca v rámci šachovania s protipohybmi stratil rovnováhu a spadol na zadok (0:30), vzápätí si neporadil s returnom pod nohy. Prvú hrozbu vymazal reflexívnym forhendovým halfvolejom, ktorému Srb zatlieskal. Pri druhej Djokovič poslal forhend do siete a napokon schytal učebnicové eso na "téčko" - zhoda. Gem, po ktorom mohol "Nole" viesť 5:4 a podávať na set, mu zjavne zostal v podvedomí. V desiatej hre síce viedol 30:0, lenže forhendovým zlyhaním pustil Nadala na 30:30 (nevynútené chyby v tej chvíli 41:17), potom po skvelom podaní spáchal azda najdrahšiu chybu zápasu (vstúpený forhend unáhlene do siete) a Nadal si zapumpoval rukou, keď bol postačujúco dôrazný jeho forhend popri čiare. 

Djokovičovu galibu dokonala otváracia hra štvrtého setu. Proti-skrátením unikol na 40:30, odletel mu forhend, opravil sa z rovnakej strany, ale nepremenil ani druhý brejkbal: return mu doplachtil vedľa, potvrdil to kontrolný systém Hawk-Eye. Španiel napokon smečom išiel na 1:0. Srb pokazil bekhendový swing-volej, netrafil ani obehnutý forhend, len položil raketu na loptičku po súperovej dobrej postupnej ofenzíve. Prvé dva brejkbaly eliminoval aj s pomocou pásky, potom schytal rezolútnu forhendovú kontru - 0:2. Nadal nezvratne preberal kontrolu. V treťom aj piatom geme zvládol svoj servis na 15, v šiestom sa poistil, hoci mal na returne manko 0:30. Záver bol formalita. 

Stratosférický superhrdina z inej planéty - ohlasy 

Marca (Šp.): "Superhrdina. Stratosférický Nadal prekonal Djokoviča v štyroch setoch, druhý raz dobyl US Open, získal svoj 13. grandslamový titul." 

AS (Šp.): "Nadal je teraz ešte väčšia legenda. Proti Djokovičovi predviedol pôsobivý návrat do zápasu. Kráľ New Yorku, kráľ sezóny 2013 a čoskoro aj kráľ svetového rebríčka." 

El Mundo Deportivo (Šp.): "Bolo to tretie newyorské finále medzi týmito dvoma, Nadal teraz vedie 2:1. Je to superšampión, hráč z inej planéty. Vlani o takomto čase plynula jeho napokon 7-mesačná odmlka. Po jej skončení si za rovnaké časové obdobie počínal azda ešte lepšie ako počas zrodu svojej reputácie." 

El País (Šp.): "Nadal je nekonečný. V dueli dvoch najlepších hráčov planéty sa Španiel za stavu 1:1 na sety a 4:4 na gemy dostal z manka 0:40 pri svojom podaní a zničil tým mentálnu odolnosť súpera." 

Blic (Srb.): "Nadal sa stal aj kráľom betónu. S Djokovičom hrajú najlepší tenis na svete, dodali histórii už 37. príspevok, čo je rekord. Španiel ukázal, že je momentálne o kúsok lepší. O dosť na to, aby za 2:21 h uspel v tomto finále." 

Mondo (Srb.): "Nadal je z inej planéty. Djokovič predviedol skvelý výkon, ale nestačilo to na prekonanie Španiela, ktorý v je v tejto sezóne stále bez prehry na tvrdom povrchu." 

Sportske (Srb.): "Rafa je lepší ako kedykoľvek predtým. Vo finále US Open potvrdil, že v tejto sezóne je jednotka. Djokovič mal svoje šance, ale Španiel v najzložitejších okamihoch predvádzal vrcholný výkon a zaslúžene triumfoval."

B92 (Srb.): "Nadal bol prisilný, znova vládne New Yorku. Vo fantastickom finále zdolal lídra svetového rebríčka Djokoviča."

Janko Tipsarevič: "Congratz, Rafael Nadal." 

Greg Rusedski: "Akýže Nadalov výkon! Grandslamový titul číslo 13. Prekoná Federerových 17?" 

Pat Cash: "Neskutočné víťazstvo Nadala nad Djokovičom. Obaja ohromne bojovali!" 

Matthew Ebden: "Rafa ... prisilný ... priodolný ... pridobrý. Inšpirujúci tenis." 

Marcel Granollers-Pujol: "Aj takto sa teda dá hrať tenis... Rafael, pokračuješ, už si na hodnote 13." 

Sara Erraniová"Big Apple, Big Victory. Blahoželám!! Najlepší príklad. Vamos, neúnavný, nezlomný a neporovnateľný Rafa!!" 

Brad Gilbert: "Fanúšikovia Federera budú veľmi sklamaní z Rafovho vyhlásenia, že nik natoľko neposúva jeho hru k limitom ako Djoker." 

Amer Delič: "Na toto finále sa dá vyhlásiť len jedno: Holly s&*%!!!." ´ 


Štatistiky: 
Nadal - Djokovič 
1. podanie (úspešnosť v %): 78 zo 121 = 64 % - 69 zo 102 = 68 % 
využitie 1. podania: 51 zo 78 = 65 % - 40 zo 69 = 58 % 
využitie 2. podania: 24 zo 43 = 56 % - 16 z 33 = 48 % 
esá: 1 - 6 
dvojchyby: 1 - 2 
víťazné údery: 27 - 46 
nevynútené chyby: 20 - 53 
body na príjme: 46 zo 102 = 45 % - 46 zo 121 = 38 % 
využitie brejkbalov: 7 z 12 = 58 % - 3 z 11 = 27 % 
zákroky pri sieti: 17 z 23 = 74 % - 22 z 36 = 61 % 
body celkovo: 121 - 102 
najrýchlejšie 1. podanie: 201 km/h - 204 km/h 
priemerná rýchlosť 1. podania: 179 km/h - 182 km/h 
priemerná rýchlosť 2. podania: 137 km/h - 143 km/h 

Cesta Nadala za titulom: 
1. kolo: Ryan Harrison (USA, 97. vo svetovom rebríčku) 6:4, 6:2, 6:2 za 126 minút 
2. kolo: Rogério Dutra Silva (Braz./134.) 6:2, 6:1, 6:0 za 92 minút 
3. kolo: Ivan Dodig (Chor./38.) 6:4, 6:3, 6:3 za 128 minút 
4. kolo (osemfinále): Philipp Kohlschreiber (Nem.-22/25.) 6:7 (4), 6:4, 6:3, 6:1 za 192 minút 
štvrťfinále: Tommy Robredo (Šp.-19/22.) 6:0, 6:2, 6:2 za 100 minút 
semifinále: Richard Gasquet (Fr.-8/9.) 6:4, 7:6 (1), 6:2 za 141 minút 
finále: Novak Djokovič (Srb.-1/1.) 6:2, 3:6, 6:4, 6:1 za 201 minút 

Prehľad výsledkov vzájomných zápasov Djokoviča s Nadalom (15:22): 
2006 Paríž (Fr.) - Roland Garros antuka štvrťfinále Nadal 6:4, 6:4 - skreč, Djokovič odstúpil pre problémy s chrbtom 
2007 Indian Wells (USA) tvrdý povrch finále Nadal 6:2, 7:5 
2007 Miami (USA) tvrdý povrch štvrťfinále Djokovič 6:3, 6:4 
2007 Rím (Tal.) antuka štvrťfinále Nadal 6:2, 6:3 
2007 Paríž (Fr.) - Roland Garros antuka semifinále Nadal 7:5, 6:4, 6:2 
2007 Londýn (V. Brit.) - Wimbledon tráva semifinále Nadal 3:6, 6:1, 4:1 - skreč, Djokovič odstúpil pre zranenie ľavej nohy 
2007 Montreal (Kan.) tvrdý povrch semifinále Djokovič 7:5, 6:3 
2007 Šanghaj (Čína) - Masters tvrdý povrch základná skupina Nadal 6:4, 6:4 
2008 Indian Wells (USA) tvrdý povrch semifinále Djokovič 6:3, 6:2 
2008 Hamburg (Nem.) antuka semifinále Nadal 7:5, 2:6, 6:2 
2008 Paríž (Fr.) - Roland Garros antuka semifinále Nadal 6:4, 6:2, 7:6 (3) 
2008 Londýn (V. Brit.) - Queen´s Club tráva finále Nadal 7:6 (6), 7:5 
2008 Cincinnati (USA) tvrdý povrch semifinále Djokovič 6:1, 7:5 
2008 Peking (Čína) - OH tvrdý povrch semifinále Nadal 6:4, 1:6, 6:4 
2009 Benidorm (Šp.) - Davisov pohár antuka osemfinále Nadal 6:4, 6:4, 6:1 
2009 Monte Carlo (Mon.) antuka finále Nadal 6:3, 2:6, 6:1 
2009 Rím (Tal.) antuka finále Nadal 7:6 (2), 6:2 
2009 Madrid (Šp.) antuka semifinále Nadal 3:6, 7:6 (5), 7:6 (9) 
2009 Cincinnati (USA) tvrdý povrch semifinále Djokovič 6:1, 6:4 
2009 Paríž-Bercy (Fr.) tvrdý povrch semifinále Djokovič 6:2, 6:3 
2009 Londýn (V. Brit.) - Masters tvrdý povrch základná skupina Djokovič 7:6 (5), 6:3 
2010 New York (USA) - US Open tvrdý povrch finále Nadal 6:4, 5:7, 6:4, 6:2 
2010 Londýn (V. Brit.) - Masters tvrdý povrch základná skupina Nadal 7:5, 6:2 
2011 Indian Wells (USA) tvrdý povrch finále Djokovič 4:6, 6:3, 6:2 
2011 Miami (USA) tvrdý povrch finále Djokovič 4:6, 6:3, 7:6 (4) 
2011 Madrid (Šp.) antuka finále Djokovič 7:5, 6:4 
2011 Rím (Tal.) antuka finále Djokovič 6:4, 6:4 
2011 Londýn (V. Brit.) - Wimbledon tráva finále Djokovič 6:4, 6:1, 1:6, 6:3 
2011 New York (USA) - US Open tvrdý povrch finále Djokovič 6:2, 6:4, 6:7 (3), 6:1 
2012 Melbourne (Aus.) - Australian Open tvrdý povrch finále Djokovič 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5), 7:5 
2012 Monte Carlo (Mon.) antuka finále Nadal 6:3, 6:1 
2012 Rím (Tal.) antuka finále Nadal 7:5, 6:3 
2012 Paríž (Fr.) - Roland Garros antuka finále Nadal 6:4, 6:3, 2:6, 7:5 
2013 Monte Carlo (Mon.) antuka finále Djokovič 6:2, 7:6 (1) 
2013 Paríž (Fr.) - Roland Garros antuka semifinále Nadal 6:4, 3:6, 6:1, 6:7 (3), 9:7 
2013 Montreal (Kan.) tvrdý povrch semifinále Nadal 6:4, 3:6, 7:6 (2) 
2013 New York (USA) - US Open (GS) tvrdý povrch finále Nadal 6:2, 3:6, 6:4, 6:1 

Prehľad výsledkov predchádzajúcich desiatich finále dvojhry mužov: 
2003 Andy Roddick (USA) - Juan Carlos Ferrero (Šp.) 6:3, 7:6 (2), 6:3 
2004 Roger Federer (Švaj.) - Lleyton Hewitt (Aus.) 6:0, 7:6 (3), 6:0 
2005 Roger Federer (Švaj.) - Andre Agassi (USA) 6:3, 2:6, 7:6 (1), 6:1 
2006 Roger Federer (Švaj.) - Andy Roddick (USA) 6:2, 4:6, 7:5, 6:1 
2007 Roger Federer (Švaj.) - Novak Djokovič (Srb.) 7:6 (4), 7:6 (2), 6:4 
2008 Roger Federer (Švaj.) - Andy Murray (V. Brit.) 6:2, 7:5, 6:2 
2009 Juan Martín Del Potro (Arg.) - Roger Federer (Švaj.) 3:6, 7:6 (5), 4:6, 7:6 (4), 6:2 
2010 Rafael Nadal (Šp.) - Novak Djokovič (Srb.) 6:4, 5:7, 6:4, 6:2 
2011 Novak Djokovič (Srb.) - Rafael Nadal (Šp.) 6:2, 6:4, 6:7 (3), 6:1 
2012 Andy Murray (V. Brit.) - Novak Djokovič (Srb.) 7:6 (10), 7:5, 2:6, 3:6, 6:2 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona