US Open: Sevastovovej pomohol život bez tenisu, už má aj fotku

NETKY.SK • 5 September 2016, 13:30 • 2 min
US Open: Sevastovovej pomohol život bez tenisu, už má aj fotku

NEW YORK - Ak by niekto Anastasii Sevastovovej pred tenisovým US Open v New Yorku prorokoval postup do štvrťfinále, zrejme by sa len poriadne zasmiala. Po nedeľňajšom triumfe nad nasadenou trinástkou, Britkou Johannou Kontovou 6:4, 7:5, sa táto napohľad nedosiahnuteľná méta stala realitou.

slovakia

left justify in out

Sevastovová sa stala prvou lotyšskou štvrťfinalistkou dvojhry na grandslamovom turnaji od roku 1994. Vtedy sa medzi osmičku najlepších na Wimbledone prebojovala Larisa Savčenková-Neilandová. "Stále tomu nemôžem uveriť. Som mentálne vyprázdnená, ale je to úžasný pocit," vravela 26-ročná Sevastovová na tlačovej konferencii po osemfinálovom triumfe.

 

Jej príbeh vôbec nie je tuctový. Už len fakt, že sa rodáčka z Liepaje dostala do štvrťfinále so svetovým renkingom 48 a že na GS sa zlepšila po piatich rokoch (na Australian Open 2011 bola osemfinalistkou), stojí za povšimnutie. Ešte zaujímavejšie je, že v máji 2013 oznámila koniec kariéry. Mala iba 23 rokov, ale za sebou sériu zranení a tenis ju prestal baviť. "Mala som problémy s chrbtom aj svalmi a neustále sa mi to vracalo. Potom prišli depresie, a tak som sa rozhodla skončiť," znie jej vysvetlenie z webu Svetovej tenisovej asociácie. Vrátila sa v roku 2015 a z úplnej nuly sa dostala na 110. priečku. V sezóne 2016 prišlo úspešné pokračovanie. Finálové účasti na turnajoch v Bukurešti a Mallorce ju dostali do svetovej päťdesiatky a v aktuálnej "živej" verzii rebríčka WTA už je tridsiata prvá.

 

"Vo svojej druhej kariére hrám lepšie ako v tej prvej. Lepšie sa vyrovnávam s tlakom, všetko sa mi zdá jednoduchšie. Zažila som aj život bez tenisu a to mi evidentne pomohlo," priznala Sevastovová. V uplynulých dvoch rokoch študovala v Rakúsku účtovníctvo a marketing a dúfala, že sa uchytí v športovom marketingu či manažmente. Keď sa jej zdravotne polepšilo, rozhodla opäť nakopnúť tenisovú kariéru, ale štvrťfinále na turnaji veľkej štvorky bolo akoby z ríše snov. V New Yorku však postupne vyradila Slovenku Karolínu Schmiedlovú, španielsku svetovú trojku Garbine Muguruzovú-Blancovú, Ukrajinku Katerynu Bondarenkovú a napokon aj trinástku "pavúka" Johannu Kontovú. A sen sa premenil na skutočnosť. Všetkými zápasmi prešla bez straty setu či bez toho, aby musela do tajbrejku.

 

"Zo zápasu na zápas sa cítim na kurte lepšie. Spočiatku som veľa premýšľala nad údermi, teraz už len jednoducho hrám. Myslím si, že zatiaľ posledný proti Kontovej bol z mojej strany kvalitnejší než napríklad ten proti Muguruzovej," skonštatovala sympatická Lotyška, ktorá donedávna nemala na svojom profile na US Open ani poriadnu fotku. "Už je tam, organizátori ju vymenili za novšiu," vysvetlila.

 

Nad otázkou, či už teraz patrí do zoznamu najznámejších celebrít vo svojej krajine, sa len pousmiala. "Necítim sa tak. Tam sa približuje asi len basketbalistka Kristaps Porziňgis, ktorý hrá za New York Knicks v NBA." Na tlačovej konferencii sa objavila v čiapke iného newyorského športového giganta - bejzbalového tímu Yankees. "Nie je to tak, ako si myslíte. Nie som bejzbalová fanúšička a čiapku som si kúpila kdesi v Európe. Páči sa mi ich logo," ozrejmila Sevastovová. Jej súperkou v boji o postup do semifinále bude dvojnásobná finalistka z US Open Caroline Wozniacka. Bývalá svetová jednotka po sérii zranení klesla až na 74. miesto v rebríčku, preto si piate newyorské štvrťfinále náležite užíva. "Momentálne ma rebríček príliš nezaujíma. Ak nie som v prvej päťke, je jedno či patrím na dvadsiate alebo sté miesto. Dôležité je, že na kurte sa cítim dobre a moja hra mi prináša radosť," uviedla dánska reprezentantka s poľskými rodičmi Wozniacka podľa AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies