US Open: Serena prvý raz tento rok do štvrťfinále na GS

NETKY.SK • 2 September 2014, 07:25 • 2 min
US Open: Serena prvý raz tento rok do štvrťfinále na GS

NEW YORK - Americká líderka svetového rebríčka tenistiek Serena Williamsová dvanásty raz vo svojej kariére postúpila do štvrťfinále newyorských grandslamových US Open. V pondelok zvíťazila v osemfinálovom 4. kole dvojhry nad nevyspytateľnou Estónkou Kaiou Kanepiovou za 65 minút dvakrát 6:3. V osmičke na úrovni veľkej štvorky je premiérovo v tejto sezóne.

slovakia

left justify in out

Favoritka dosiahla na hlavnom kurte Arthur Ashe Stadium pomer "winnerov" a zlyhaní 19:16, zdolaná skončila na údajoch 11:13. Američanka nastrieľala 8 es. "Konečne som tento rok v grandslamovom štvrťfinále! Som rada, že v New Yorku sa mi to podarilo. Myslím si, že dnes som si pri gemoch na podaní uvedomovala kontext. Hovorila som si: ´Prosím, môžem to zvládnuť?´" povedala Američanka v rozhovore ešte na kurte. 

 

Po čistom hetriku a celkovo šiestom miestnom titule siahajúca 32-ročná 17-násobná singlová šampiónka z Majors Serena si najbližšie zmeria sily s talianskou rovesníčkou Flaviou Pennettovou, nad ktorou vedie v bilancii zo vzájomných súbojov povzbudzujúco 5:0. Proti 29-ročnej Kanepiovej (50.) zvýšila na 4:0. Už pred jej osemfinálovým vystúpením bolo vzhľadom na vyradenia Rumunky Simony Halepovej a Češky Petry Kvitovej isté, že aj k 8. septembru zostane na čele renkingu. 

 

"Nedá sa prísť na čosi prevratné, len musím hrať môj tenis. Samozrejme, že Serena je lepšia odo mňa. Napriek tomu však verím, že ju môžem zdolať. Azda bude mať horší deň," úprimne podotkla Pennettová. Čoskoro 33-ročná mladšia zo sestier Williamsových (nar. 26. septembra 1981 v Saginawe) dosiaľ naposledy mala sezónu bez vrcholného víťazstva v roku 2011, vtedy však do súťažného diania naskočila až v júni. O výbornej aktuálnej forme presvedčila prostredníctvom triumfov v Stanforde a Cincinnati. Po Wimbledone má skóre 16:1, v montrealskom semifinále nestačila na Venus Williamsovú. Ak získa svoj 18. vrcholný primát vo dvojhre, dotiahne sa v historickom prehľade Open Ery na druhú priečku ku krajankám Chris Evertovej a Martine Navrátilovej. Na prvej pozícii je Nemka Steffi Grafová s 22 trofejami. 

 

Serena je jednotkou US Open len tretí raz v kariére, hoci strávila 204 týždňov - vrátane aktuálnych dvoch turnajových - na čele počítačového poradia. V predchádzajúcich dvoch prípadoch ako najvyššie nasadená aktérka aj získala titul. Newyorský čistý hetrik v otvorenej ére zvládla iba spomenutá Evertová (1975 - 1978, 1980, 1982). 

 

S. Williamsová triumfovala v bodovaní Bonus Challenge v rámci prípravných podujatí zahrnutých do letného zaoceánskeho "hardového" okruhu Emirates Airline US Open Series 2014, takže by si ako šampiónka odniesla dovedna 4 milióny USD vrátane miliónového prídavku. Na medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických okrem edícií 2012 a 2013 zvíťazila aj v sezónach 1999, 2002 a 2008. 

Dvojhra žien - 4. kolo (osemfinále): 
Serena Williamsová (USA-1) - Kaia Kanepiová (Est.) 6:3, 6:3 za 65 minút 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona