US Open: Nišikori vyradil v päťsetovej dráme Murrayho a je v semifinále

NETKY.SK • 8 September 2016, 07:23 • 2 min
US Open: Nišikori vyradil v päťsetovej dráme Murrayho a je v semifinále

NEW YORK - Japonský tenista Kei Nišikori sa stal tretím semifinalistom mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. Vo štvrťfinále si ako šiesty nasadený poradil s Britom Andym Murraym po päťsetovej dráme 1:6, 6:4, 4:6, 6:1 a 7:5. Zápas trval štyri hodiny a tri minúty.

slovakia

left justify in out

Nišikori tak upravil vzájomnú bilanciu s druhým mužom svetového rebríčka na 2:7. V boji o finále sa stretne s víťazom stretnutia medzi tretím nasadeným Švajčiarom Stanislasom Wawrinkom a strieborným olympionikom z Ria Argentínčanom Juanom Martínom del Potrom.

 

Murray tak prišiel o šancu predstaviť sa vo finále na všetkých štyroch Grand Salomoch v jednej sezóne. Doteraz sa to podarilo iba Rodovi Laverovi, Rogerovi Federerovi a Novakovi Djokovičovi.

 

Murray odštartoval výborne a prvý set vyhral jednoznačne 6:1, keď ťažil najmä z kvalitného podania a využíval veľa zbytočných chýb súpera. V druhom však prišiel dážď a s ním aj prestávka na zatiahnutie strechy a vysušenie povrchu, čo pomohlo Nišikorimu, ktorý sa upokojil, skoncentroval a hra sa vyrovnala. Druhú sadu vyhral Japonec 6:4. V treťom dejstve mu to rovnakým pomerom vrátil Murray (6:4), no potom prišiel rozhodujúci štvrtý set a hlasný zvuk pripomínajúci gong.

 

Udialo sa to v tretej hre štvrtého setu pri Murrayho brejkbale, keď sa z pokazených reproduktorov v aréne ozval hlasný zvuk a rozhodkyňa Marija Čičaková zastavila výmenu. Britský favorit duelu sa s ňou začal hádať, stratil koncentráciu a následne aj sedem gemov v rade. Štvrtý set tak prehral 1:6 a v záverečnom ťahal za kratší koniec 0:2. Do zápasu, ktorý priniesol množstvo výborných výmen, sa ešte vrátil, no z triumf sa nakoniec tešil Nišikori.

 

"Tento duel som mohol vyhrať," povedal Murray, ktorý priznal, že vypadol z rytmu, no hlavný dôvod svojej prehry videl inde. "Veľakrát som mu zobral podanie, no neudržal som dosť svojich. To bol hlavný rozdiel," dodal.

 

"Dnes to bolo na kurte poriadne divoké. Bolo ťažké sústrediť sa a udržať si chladnú hlavu. Bolo to ako na hojdačke," povedal Nišikori, ktorý Murraymu vrátil semifinálovú prehru z olympijských hier. Japonský tenista priznal, že mu pomohla pauza pri zatiahnutí strechy, keď sa mohol poradiť s trénerom Michaelom Changom. "Prehodnotili sme taktiku, musel som niečo zmeniť, aby som vyhral tento zápas."

 

Záverečné štvrťfinále medzi Del Potrom a Wawrinkom malo mimoriadne vyrovnaný začiatok. Obaja hráči sa prezentovali predovšetkým kvalitným servisom, čo potvrdili aj štyri čisté hry v prvom sete. Ten napokon dospel do tajbrejku, v ktorom mal šťastnejšiu ruku Wawrinka. Po strate trojbodového vedenia 4:1 aj 5:2 napokon premenil druhý setbal na zisk prvého dejstva. Del Potro síce druhý set vyhral a udržal so súperom krok, no ôsmy gem toho tretieho stratil pri vlastnom podaní a do konca duelu uhral už len dva.

 

"Bol to bláznivý zápas, ktorý sa začal skutočne veľmi neskoro. Pre mňa to bolo vzrušujúce, užil som si to, hoci išlo asi o najťažší duel, ktorý som proti Del Potrovi odohral. Za víťazstvo som šťastný," povedal Wawrinka, ktorý sa predstaví siedmykrát v semifinále na turnajoch "veľkej štvorky".

 

dvojhra - štvrťfinále:

Kei Nišikori (6-Jap.) - Andy Murray (2-V.Brit.) 1:6, 6:4, 4:6, 6:1, 7:5, Stan Wawrinka (3-Švaj.) - Juan Martin del Potro (Arg.) 7:6 (5), 4:6, 6:3, 6:2



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies