US Open: Nišikori a Raonic hrali do 2:26 h nadránom

NETKY.SK • 2 September 2014, 10:15 • 2 min
US Open: Nišikori a Raonic hrali do 2:26 h nadránom

NEW YORK - Kei Nišikori sa stal po 92 rokoch prvým Japoncom, ktorý postúpil medzi osem najlepších vo dvojhre mužov na medzinárodných majstrovstvách USA v tenise.

slovakia

left justify in out

V roku 1922 sa to podarilo Zenzovi Šimizuovi, ktorý bol dva roky predtým aj vo finále Wimbledonu. Informuje o tom napríklad server ATP. 

 

V pondelkovom súboji osemfinálového 4. kola zdolala nasadená desiatka Nišikori favorizovaného Kanaďana Milosa Raonica (5.) 4:6, 7:6 (4), 6:7 (6), 7:5, 6:4. Toto stretnutie trvalo 4:19 h a skončilo sa o 2:26 h v utorok nadránom newyorského času. Ide o vyrovnanie rekordne najneskoršieho konca zápasu na US Open v histórii. Rovnako neskoro končili svoje duely aj John Isner s Philippom Kohlschreiberom v 3. kole v roku 2012 a tiež Švédi Mats Wilander a Mikael Pernfors v 2. kole v roku 1993. 

 

Nišikori (11. v rebríčku ATP) ukázal v zápase pevnejšie nervy, presnejšiu ruku a aj skvelú kondíciu. Prehrával 1:2 na sety a čelil aj podaniam s rýchlosťou cez 230 km/ h z rakety súpera. Čiernohorský rodák Raonic nastrieľal 35 es a celkovo zahral 86 víťazných úderov, aj tak ho napokon japonský súper prevýšil vo výmenách od základnej čiary. Víťaz premenil 5 z 19 brejkových príležitostí a v koncovke stretnutia ničil súpera najmä víťaznými údermi z bekhendovej strany. V piatom sete Nišikori brejkol Raonica na 3:2 a vzápätí to potvrdil pri svojom podaní na 4:2. Tento náskok si udržal do konca zápasu. Nišikori v ňom urobil 41 nevynútených chýb, kým jeho kanadský súper až 72. Raonic mal pred zápasom pomer víťazných a prehratých tajbrejkov v sezóne na tvrdých povrchoch 15:1. Proti Nišikorimu prvý z dvoch prehral. Japonec odplatil Kanaďanovi štvorsetovú prehru z osemfinále tohtoročného Wimbledonu a v celkovom zápasovom skóre s týmto súperom zvýšil na 3:1. 

Raonic nespokojný s programom svojich zápasov 

"Veľmi ťažký a dlhý súboj... Bolo náročné koncentrovať sa počas celého trvania zápasu. Snažil som sa sústrediť na najbližšiu výmenu a neustále bojovať," povedal Nišikori v prvej reakcii na dvorci. Neskôr skonštatoval: "Dodá mi to sebavedomie pred ďalším kolom. V prvom rade však potrebujem kvalitný oddych, lebo už zajtra na mňa čaká ďalší náročný súboj proti Wawrinkovi." 

 

Zdolaný Raonic sa sťažoval na nie najšťastnejší zápasový program, ktorý musel dodržať. Organizátorom vyčítal, že v 3. kole nastúpil hneď na úvodný súboj dňa a potom musel čakať dva dni, kým sa dostal na kurt v poslednom zápase pondelkového osemfinálového programu. "Je to trochu divné, ako naplánovali moje zápasy, ale okrem toho bolo všetko ´okej´. Skvelá atmosféra, ľudia sa bavili aj takto neskoro v noci. Čo sa týka mojej hry, servis ma neposlúchal podľa predstáv. Mal som nízku úspešnosť a veľakrát som ho odovzdal súperovi," cituje server CBC Raonica. 

 

Dvadsaťštyriročný zverenec Michaela Changa Nišikori si vylepšil skvelú kariérnu bilanciu v päťsetových zápasoch na 9 víťazstiev a 2 prehry. Hráča z Top Ten svetového rebríčka zdolal štrnásty raz. Na US Open sa mu to prvýkrát podarilo v roku 2008, keď vyradil vtedajšiu štvorku mužského "pavúka", Španiela Davida Ferrera. 

 

Veľa nechýbalo a Nišikori by na tohtoročných US Open ani neštartoval. Pre zranenie a augustový operačný zákrok na palci pravej nohy vynechal prestížne prípravné turnaje ATP Masters 1000 v Toronte a Cincinnati a celkovo päť týždňov nesúťažil. O svojej účasti na US Open krátko pred štartom turnaja povedal: "Moje rozhodnutie je diskutabilné, ale dal som tomu šancu." 

Wawrinka zlomil Robreda v tajbrejku odvrátenými setbalmi 

Súperom Nišikoriho bude Stan Wawrinka. Víťaz melbournských januárových Australian Open nasadený ako tretí zdolal skúseného Tommyho Robreda (16.) 7:5, 4:6, 7:6 (7), 6:2. Kľúčom k úspechu pre 29-ročného Švajčiara nad 32-ročným Španielom bol získaný tajbrejk v treťom sete, v ktorom Wawrinka za stavu 4:6 odvrátil dva setbaly. Predtým doťahoval náskok súpera 0:3 aj 3:5... Štvrtý set sa už odohrával v réžii Švajčiara, hoci mal problémy s kŕčmi a fyzicky nie vždy stíhal dobiehať dlhé lopty. Wawrinku už len jedno víťazstvo delí od vyrovnania semifinálového výsledku z vlaňajška. 

 

"Zostal som pozitívny aj v momentoch, keď som cítil kŕče či iné problémy. Mentálna stránka mi vyhrala tento zápas," povedal Wawrinka na tlačovej besede. "Rozhodujúci bol tretí set. Mal som viacero možností, ako ho získať, ale nevyužil som ich. Potom som ešte bojoval, už sa však prejavila únava," priznal Robredo, ktorý výrazne zaostal vo víťazných úderoch 19-75. Urobil však podstatne menej nevynútených chýb (31-58). 

 

Dvadsaťdeväťročný Wawrinka sa vyjadril aj k najbližšiemu súperovi Nišikorimu, proti ktorému má bilanciu 2:0. Oba zápasy odohrali ešte v roku 2012. "Bude to odlišný súboj ako proti Robredovi. Nišikori má formu a má rád dlhšie výmeny, bude to viac o hernej stránke, no uvidíme. Pre mňa to znamená byť ešte viac agresívny v hre od základnej čiary a držať ho pod tlakom," skonštatoval Wawrinka. 


Dvojhra mužov - 4. kolo (osemfinále): 
Novak Djokovič (Srb.-1) - Philipp Kohlschreiber (Nem.-22) 6:1, 7:5, 6:4 
Stan Wawrinka (Švaj.-3) - Tommy Robredo (Šp.-16) 7:5, 4:6, 7:6 (7), 6:2 
Kei Nišikori (Jap.-10) - Milos Raonic (Kan.-5) 4:6, 7:6 (4), 6:7 (6), 7:5, 6:4 
Andy Murray (V. Brit.-8) - Jo-Wilfried Tsonga (Fr.-9) 7:5, 7:5, 6:4 


Známe štvrťfinálové dvojice (zhora podľa "pavúka"): 
Novak Djokovič (Srb.-1) - Andy Murray (V. Brit.-8) 
Stan Wawrinka (Švaj.-3) - Kei Nišikori (Jap.-10)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies