US Open: Nadal, Federer aj Azarenková do osemfinále

NETKY.SK • 1 September 2013, 09:12 • 2 min
US Open: Nadal, Federer aj Azarenková do osemfinále

NEW YORK - Komentár k sobotňajšiemu dianiu vo dvojhre mužov a žien na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny US Open v New Yorku

slovakia

left justify in out

Všetci štyria grandslamoví šampióni a zároveň bývalí lídri svetového rebríčka, ktorí v sobotu boli v akcii v 3. kole singlových súťaží na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny US Open v New Yorku - Španiel Rafael Nadal, Švajčiar Roger Federer, Bieloruska Viktoria Azarenková a Srbka Ana Ivanovičová - zvládli svoje zápasy a idú ďalej. Rozlúčili sa šampiónky z úrovne veľkej štvorky, Češka Petra Kvitová a Ruska Svetlana Kuznecovová, ako aj Dánka Caroline Wozniacka.

Domáci už stratili reálnu nádej na prvý triumf v singli mužov po desiatich rokoch (Andy Roddick), keď majster es John Isner v štyroch setoch podľahol herne pestrejšiemu, pohybovo disponovanejšiemu a vo využívaní príležitostí na príjme efektívnejšiemu Nemcovi Philippovi Kohlschreiberovi. Američanom zostal v hre už len Tim Smyczek. 

Miestny šampión zo sezóny 2011 Nadal, ktorý vynechal predchádzajúcu edíciu medzinárodných otvorených majstrovstiev Spojených štátov amerických pre problémy s ľavým kolenom (a teraz mu to môže uľahčiť útok na prvú priečku renkingu pre nasadzovanie), prekonal Chorváta Ivana Dodiga presvedčivo 6:4, 6:3, 6:3 a v osemfinále si zmeria sily so spomenutým Kohlschreiberom. Na štvrťfinále sa črtá pokračovanie jeho rivality s hrdinom edícií 2004 - 2008 Federerom, ktorý vyradil Francúza Adriana Mannarina po jednoznačnom priebehu 6:3, 6:0, 6:2. Z renomovaných Španielov sa medzi najlepších 16 posunul aj pracant David Ferrer a bude hrať s Chorvátom Jankom Tipsarevičom. Nadal po 7-mesačnej maródke triumfoval od konca februára na 9 podujatiach a teraz ťahá svoju rekordnú šnúru 18 úspechov na tvrdom povrchu (sezónna bilancia 56:3). Na tomto podujatí ešte nestratil servis. 

"Od úvodu som si počínal dostatočne intenzívne a napokon som odohral môj zatiaľ najvydarenejší zápas na tomto turnaji. Počas druhého týždňa sa však aspoň trochu musím zlepšiť vo všetkých zložkách hry. Už sa nebude dať víťaziť bez optimálnych výkonov," vyhlásil Nadal. "Má skvelú sezónu, ale vynasnažím sa znepríjemniť mu život," predznamenal Kohlschreiber. 

Hrdinka ostatných dvoch ročníkov rovnako významných melbournských Australian Open Azarenková, vlani v lokalite Flushing Meadows finalistka, pustila náladovej Francúzke Alizé Cornetovej úvodný set, ale napokon odvrátila senzáciu - 6:7 (2), 6:3, 6:2. Takisto zásluhou obratu postúpila do vzájomného osemfinálového duelu víťazka parížskeho Roland Garros 2008 Ana Ivanovičová. Srbka premohla hostiteľku Christinu McHalovú 4:6, 7:5, 6:4, Američanka v druhom sete podávala na postup. Wozniacka, v areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center finalistka z roku 2009, prehrala s talianskou kvalifikantkou Camilou Giorgiovou, ktorá bude čeliť svojej krajanke Roberte Vinciovej. 

"Alizé hrala v prvom sete fakt dobre a ja som robila priveľa chýb. Nebola som dostatočne trpezlivá a nevyužívala som šance. Od druhého setu som sa však zlepšila práve v efektivite a to privodilo rozdiel v môj prospech," skonštatovala Azarenková. "Spočiatku som nevedela nájsť rytmus. Snažila som sa zachovať si chladnú hlavu a naďalej hrať agresívne," povedala Ivanovičová. 

Kvitová, ktorá predvlani získala wimbledonskú trofej, značne šokujúco uhrala len tri gemy proti domácej Alison Riskeovej, ktorá vyzve Danielu Hantuchovú. Kuznecovová v dueli rekonvalescentiek ťahala za kratší koniec proti Flavii Pennettovej, nenadviaže teda na svoj miestny primát spred už deviatich rokov. Talianku čaká Rumunka Simona Halepová, v druhom výkonnostnom slede hviezda ostatných mesiacov. 

"Piatok som preležala v posteli s horúčkou. Organizmus ma zradil. Pokúšala som sa bojovať, ale telo bolo proti," povzdychla si Kvitová. 

"Bolo to neskutočné. Odohrala som najlepší zápas v mojej kariére," pochvaľovala si víťazka prípravného turnaja v New Havene Halepová po tom, ako povolila len jeden gem Ruske Marii Kirilenkovej.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies