US Open: Nadal cez Kohlschreibera do štvrťfinále s Robredom

NETKY.SK • 3 September 2013, 09:41 • 2 min
US Open: Nadal cez Kohlschreibera do štvrťfinále s Robredom

NEW YORK - Španielsky tenista Rafael Nadal nasadený ako druhý zvíťazil v pondelňajšom zápase osemfinálového 4. kola dvojhry mužov na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny US Open v New Yorku nad Nemcom Philippom Kohlschreiberom za 195 minút 6:7 (4), 6:4, 6:3, 6:1. Vo štvrťfinále si zmeria sily s krajanom Tommy Robredom, ktorý na 11. pokus premiérovo v kariére zdolal Švajčiara Rogera Federera.

slovakia

left justify in out

V dolnej polovici "pavúka" sú traja hráči z Pyrenejského polostrova. David Ferrer po prekonaní Srba Janka Tipsareviča bude medzi najlepšími ôsmimi čeliť Francúzovi Richardovi Gasquetovi, ktorý vyradil Kanaďana Milosa Raonica. 

Nadal na hlavnom dvorci Arthur Ashe Stadium proti Kohlschreiberovi dlho doplácal na nulovú efektivitu pri využívaní príležitostí na returne. V dvanástom geme úvodného dejstva nezužitkoval tri brejkbaly za sebou, zároveň setbaly. V neskoršom tajbrejku sa mu to vypomstilo. Navyše, ľavoruký 27-ročný Malorčan neťažil z náskoku 40:0 na príjme ani v tretej hre druhého dejstva, v ktorej dokonca mal ešte jednu možnosť. Keď sa však "odklial" v geme na 4:3, pookrial a prevzal taktovku. V otváracom geme tretej časti síce nepremenil 8 brejkbalov, ale presadil sa v tretej hre, v ktorej spočiatku zaostával 15:40. Navyše, pridal brejk na set. Nemec mal premiérovú šancu v otváracom geme štvrtej časti, poslal smeč do siete. Nadal držal až do záveru svoj servis a na US Open 2013 ešte neprehral pri vlastnom geme ani set. 

Miestny šampión zo sezóny 2010 Nadal zvýšil v kompletnej bilancii zo seniorských vzájomných duelov vrátane základnej kategórie ITF Futures na 11:1. Nadviazal na úspech, ktorý proti 29-ročnému 25. hráčovi renkingu Kohlschreiberovi dosiahol v apríli na antuke v Monte Carle. Jedinú prehru utrpel vlani na tráve v Halle. 

Španiel zvíťazil v 13. veľkom osemfinále v rade, do ktorého sa prebojoval (celkové skóre 25:3). Uspel vždy od pamätnej prehry so Švédom Robinom Söderlingom na Roland Garros 2009. Proti 31-ročnému Robredovi (22., bol však už aj na 5. mieste) má štatistiku 6:0, naposledy ho zdolal už na sklonku sezóny 2009 na koberci v hale Palais Omnisports v Paríži-Bercy. 

Niekdajší líder svetového rebríčka Nadal má v tejto sezóne na "harde" bilanciu 18:0, získal tituly na "tisícových" podujatiach v Indian Wells, Montreale a Cincinnati. Španiel je víťaz bodovania Bonus Challenge v rámci letného zámorského okruhu Emirates Airline US Open Series a ak v New Yorku triumfuje, získa okrem základnej prémie 2,6 milióna dolárov ešte 1 milión USD navrch. Húževnatý Nadal má v tejto sezóne skóre 57:3. Medzi nezdary patrila šokujúca prehra v 1. kole Wimbledonu s Belgičanom Stevom Darcisom. 

Držiteľ tucta singlových titulov z Majors Nadal vlani na medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických absentoval pre problémy s ľavým kolenom. Aj preto teraz môže reálne zaútočiť na prvú priečku Srba Novaka Djokoviča v renkingu. Na návrat na vrchol potrebuje prienik do finále, ak Djokovič nebude vo štvrťfinále, resp. zisk titulu, ak Srb neuspeje medzi najlepšími ôsmimi či štyrmi. Nadal naposledy bol líder počítačového poradia 3. júla 2011. 

Kohlschreiber bol v šestnástke v lokalite Flushing Meadows druhý rok za sebou. Nepodarilo sa mu však aspoň si vyrovnať osobný rekord z veľkej štvorky v podobe štvrťfinále Wimbledonu 2012. Proti členom Top 5 má skóre 8:29. Posledným Nemcom vo štvrťfinále v areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center zostáva od roku 2007 Tommy Haas. 

Dvojhra mužov - 4. kolo (osemfinále): 
Rafael Nadal (Šp.-2) - Philipp Kohlschreiber (Nem.-22) 6:7 (4), 6:4, 6:3, 6:1 za 195 minút 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona