US Open: Na Li bola nervózna, ale zastavila Makarovovú

NETKY.SK • 4 September 2013, 10:36 • 2 min
US Open: Na Li bola nervózna, ale zastavila Makarovovú

NEW YORK - Čínska tenistka Na Li nasadená ako piata sa stala prvou semifinalistkou dvojhry žien na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku (26. augusta - 9. septembra, celková minimálna dotácia 34,3 milióna USD, tvrdý povrch Deco Turf II vonku). V utorňajšom štvrťfinále zvíťazila nad ruskou ľaváčkou Jekaterinou Makarovovou za 140 minút 6:4, 6:7 (5), 6:2.

slovakia

left justify in out

Na Li okamžite inkasovala rebrejk na 1:1 a neskôr bola loptičku od manka 1:3, ale odolala a presadila sa na príjme v siedmej hre - 4:3. V desiatom geme sa na nulu dopodávala k zisku prvého setu - 6:4. V druhej časti Číňanka až tri razy prišla o náskok brejku. Navyše, v tajbrejku premrhala pomerne sľubný náskok 3:0 s jedným minibrejkom. Za stavu 4:2 spáchala dvojchybu a od skóre 4:6 odvrátila len jeden setbal. Pri druhom Makarovová zaúradovala vstúpeným krížnym bekhendom. V rozhodujúcom dejstve Ruska za stavu 2:3 a 15:40 pokazila bekhend. Na Li sa hladko posunula na 5:2 a už nepripustila zápletku. Na príjme v ôsmej hre pri prvom mečbale poslala return vedľa, ale potom Makarovová pod ťarchou skóre 30:40 zlyhala z bekhendu. 

"Nie som spokojná s tým, ako som odohrala tento zápas. Od začiatku do konca som bola nervózna a nehrala svoj najlepší tenis. Ešte že som zabojovala a vďaka tomu zostávam v súťaži," komentovala svoj výkon Na Li na pozápasovej tlačovej konferencii. "Keď som prehrala druhý set, vravela som si - nič sa nedeje, je to len jeden set. Treba na to zabudnúť, ísť bod po bode a zabojovať," dodala čínska semifinalistka. 

Tridsaťjedenročná hrdinka rovnako prestížneho parížskeho antukového Roland Garros 2011 Na Li upravila v bilancii zo vzájomných duelov na 4:0, nadviazala na vlaňajší januárový triumf 6:0, 6:3 zo Sydney. V semifinále bude čeliť najvyššie nasadenej Američanke Serene Williamsovej. Proti domácej obhajkyni trofeje stojí 1:8 najmä vinou série siedmich nezdarov (najčerstvejšie dvakrát 5:7 v auguste v Cincinnati). 

Skúsená Ázijčanka dosiaľ bola vo Flushing Meadows najďalej vo štvrťfinále edície 2009, takže sa raduje z nového miestneho maxima. Vlani nestačila v 3. kole na mladú Britku Lauru Robsonovú, ktorej sa teraz revanšovala v rovnakej fáze. Semifinalistka prípravných podujatí v Toronte aj Cincinnati Na Li, ktorú od júla 2012 trénersky vedie bývalý kouč Belgičanky Justine Heninovej Carlos Rodríguez, štartuje na svojom 30. grandslamovom turnaji. 

"Je to skvelý pocit, že som konečne aj na US Open vybojovala semifinále. Je to posledný grandslamový turnaj sezóny a zo skúseností viem, aké to je náročné," konštatovala Na Li. 

Najmä vďaka nej sa už čínske tenistky dostali do semifinále na každom zo štyroch podujatí "veľkej štvorky". Na Australian Open to bola Na Li a tiež Ťie Čeng, na Roland Garros Na Li, na Wimbledone Ťie Čeng a na US Open čerstvo Na Li. 

Dvadsaťpäťročná 25. hráčka svetového rebríčka WTA Makarovová je štvrťfinalistka melbournských Australian Open 2012 a 2013. V lokalite Flushing Meadows si o dve kolá posunula trojnásobné maximum v podobe 3. kola. Vyradila dve wimbledonské finalistky - Nemku Sabine Lisickú a Poľku Agnieszku Radwanskú. Proti členkám Top 10 má skóre 10:36. Moskovčanka vlani na medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických triumfovala v miešanej štvorhre po boku Brazílčana Bruna Soaresa. V apríli bola v rodnom meste hrdinka semifinále Pohára federácie reprezentačných družstiev žien proti Slovenkám. 

Dvojhra žien - štvrťfinále: 
Na Li (Čína-5) - Jekaterina Makarovová (Rus.-24) 6:4, 6:7 (5), 6:2 za 140 minút 

Stredajší program štvrťfinále dvojhry žien: 
Roberta Vinciová (Tal.-10) - Flavia Pennettová (Tal.) / bilancia: 4:4 
Daniela Hantuchová (SR) - Viktoria Azarenková (Biel.-2) / bilancia: 2:2 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies