US Open: Lacko prehral v 1. kole dvojhry s Devvarmanom

NETKY.SK • 29 August 2013, 07:39 • 2 min
US Open: Lacko prehral v 1. kole dvojhry s Devvarmanom

NEW YORK - Slovenský tenista Lukáš Lacko prehral v stredajšom stretnutí 1. kola dvojhry mužov na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku (26. augusta - 9. septembra, celková minimálna dotácia 34,3 milióna USD, tvrdý povrch Deco Turf II vonku) s indickým kvalifikantom Somdevom Devvarmanom, 114. vo svetovom rebríčku ATP, v ich premiérovom vzájomnom súboji za 191 minút tesne 6:4, 1:6, 2:6, 6:4, 4:6. Po treťom sete prerušili tento zápas približne na 5 hodín pre nepriazeň počasia.

slovakia

left justify in out

Devvarman mal pomer "winnerov" a nevynútených chýb 30:36, zdolaný 49:73, čo vypovedá o tom, že agilnejšie, ale aj úderovo neistejšie si počínal Lacko. Ind ťažil z efektivity v kľúčových okamihoch: zužitkoval 8 z 12 brejkbalov, Slovák iba 5 z rovnakého počtu príležitostí. Ázijčan so sídlom v americkom Charlottesville zvládol 27 z 29 zákrokov pri sieti. 

"Som sklamaný z toho záveru, lebo vo štvrtom sete som bol jednoznačne lepší, v podstate v každom geme pri jeho podaní som mal šance, napokon som Devvarmana brejkol čistou hrou a piaty set mal vyzerať rovnako. Dvakrát som si však hlúpo prehral servis, a hoci som súpera vždy ľahko brejkol naspäť, pokojne mohlo byť rozhodnuté v môj prospech namiesto toho stavu 4:4. V deviatej hre boli nové lopty, k tomu trošku nervozity, dva údery pri ráme... Ešte som sa vracal do gemu z 0:40, ale on mi pri treťom brejkbale vystihol stranu a dal liftovaný lob, ktorý strašne rýchlo klesal, bol to ťažký smeč," povedal Lukáš Lacko pre agentúru SITA aj na margo rozhodujúcej situácie v závere drámy. 

"Odkedy som mal tie problémy s pľúcami, rýchlejšie sa zadýcham. Dnes som nastúpil dobre a prvý set som odmakal v súlade so zámermi, ale potom mi rapídne odchádzala energia. Pod vplyvom toho som aj menil moju hru. Chcel som menej výmen a z toho pramenili chyby. Po dvoch ľahko prehratých setoch ma zachránil dážď. Oddýchol som si, dal som sa dokopy a pred návratom na kurt som vedel, že tam idem už maximálne na dva sety. Dal som do toho nového začiatku všetko, hral som s ním tie jeho výmeny, lepšie som si pripravoval zakončenia. Záverečná časť mala mať rovnaký scenár, ale - žiaľ, nevydarila sa mi. Niekedy to tak vychádza... Ind je známy takýmto prejavom, on ani inak nehrá. Rád tam behá a prehadzuje to. V podstate som druhý aj tretí set tohto zápasu prehral práve tak, že Devvarman sa iba bránil vysokými loptami, ja som to pre tú stratu energie chcel rýchlo ukončovať a kazil som," popisoval Slovák. 

"Som veľmi šťastný, bol to neskutočne náročný zápas. Ten dážď bol komplikácia, úplne ma stopol. Mal som trochu smolu, ale počasiu nerozkážete. Bolo treba vyhrnúť si po pauze rukávy a vyrovnať sa s tým, mať náturu beštie. Súper po prestávke hral dobre, zmenil taktiku. Vo štvrtom aj piatom sete si počínal výborne. Ja som však za stavu 4:4 získal niekoľko skvelých ťahaníc o fiftíny. Som spokojný s tým, aké záverečné vypätia som zo seba ešte vydoloval," vyhlásil Devvarman a dodal: "Keď hráte piaty set, je v tom veľa adrenalínu. Ku koncu som vedel, že obaja toho máme dosť. Bol som riadne napätý a on tiež. V tej fáze to už ovplyvňovalo naše výkony. Usilovali sme sa zo všetkých zostávajúcich síl." O trávení času počas dažďa Ind povedal: "Dal som si dve štvrtinové porcie jedla v rôznych časoch. Osprchoval som sa, najedol, relaxoval. V zázemí je kopa kamarátov, niečo si zahráme, ubieha to rýchlo." 

Lacko teraz má v "maratónoch" štatistiku 4:6. Ťahal za kratší koniec v druhom dueli takéhoto typu za sebou. Na januárových melbournských Australian Open v 2. kole len vyrovnal z 0:2 proti vtedy deviatemu hráčovi systému Jankovi Tipsarevičovi zo Srbska, nezavŕšil obrat. 

Dvadsaťpäťročný zverenec Ladislava Simona Lacko, 84. v renkingu (už bol aj o 40 miest vyššie), si zo singlovej súťaže na medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických 2013 odnáša 10 bodov do hodnotenia a štartovné 32 000 dolárov. Ešte sa predstaví vo štvorhre po boku Poliaka Tomasza Bednareka. K vynechaniu prípravných podujatí v Cincinnati a Winstone-Saleme uviedol: "Bol som štyri týždne v Amerike na rovnakom počte turnajov. Cincinnati vopred bolo otvorené. Ak by som niečo uhral v Montreale, možno by som potiahol piaty týždeň, ale takto sme sa rozhodli pre dočasný návrat domov a prípravu na US Open. V súvislosti s Winstonom-Salemom som bol ešte vo štvrtok až 17. pod čiarou, potom sa náhle odhlásilo 10-12 hráčov, bolo to narýchlo, hektické. Nemohli mi garantovať až pondelňajší štart, musel by som tam letieť už v sobotu. Napokon sme zostali pri pôvodnom pláne a išli až na US Open." 

Pre finalistu vlaňajšieho podujatia ATP World Tour 250 v chorvátskom Záhrebe Lacka zostáva maximom na Majors 3. kolo vlaňajších Australian Open aj Wimbledonu. Na US Open ani na štvrtý pokus neprešiel úvodným kolom hlavnej súťaže. V sezóne 2010 ho vyradil Brit Andy Murray (aktuálne má štatút obhajcu titulu), v roku 2011 Lacko ako lucky loser z kvalifikácie prehral s domácim Donaldom Youngom (ten teraz zastavil Martina Kližana) a vlani bol nad jeho sily domáci veterán s minulosťou štvorky rebríčka James Blake. 

Účasť SR vo dvojhre mužov sa nezdarom piešťanského rodáka skončila. V pondelok sa v 1. kole rozlúčil lucky loser z kvalifikácie Andrej Martin, v utorok nezvládol vstupnú prekážku Martin Kližan.

Lacko by sa najbližšie mal predstaviť 13. - 15. septembra v NTC v Bratislave v daviscupovom zápase Slovákov so Švédmi v 1. kole play-off o zotrvanie v euroafrickej zóne Davisovho pohára reprezentačných družstiev mužov: "S kapitánom Milošom Mečířom som o tom hovoril už dávnejšie. Povedal mi, že so mnou počíta, ale zatiaľ sme to nerozoberali nejako konkrétne." 

Dvadsaťosemročný niekdajší 62. muž hodnotenia Devvarman sa v 2. kole v lokalite Flushing Meadows stretne s Talianom Andreasom Seppim nasadeným ako dvadsiatym. Už teraz vyrovnal svoj 4-násobný osobný rekord z úrovne veľkej štvorky. Priamo v New Yorku bol v 2. kole už v sezóne 2009. 

Dvojhra mužov - 1. kolo: 
Somdev Devvarman (India) - Lukáš Lacko (SR) 4:6, 6:1, 6:2, 4:6, 6:4 za 191 minút (36, 35, 30, 45, 45) 

Lacko inkasoval okamžitý rebrejk na 2:2, ale následne sa presadil pri druhej šanci na príjme v piatom geme. Ukázalo sa, že už to bol rozhodujúci únik v tomto sete. Slovák ho potvrdil cez nepríjemných 15:30. Na príjme v siedmej hre nepridal "poistku" z nádejných 30:0. V desiatom geme sa však dopodával k zisku úvodného dejstva cez 30:30. 

Navyše, Lacko sa v treťom geme druhého setu dopracoval z 0:40 až k príležitosti preraziť Devvarmanovo podanie, ale nedal a vývoj sa vtedy začal lámať v jeho neprospech. Namiesto črtajúceho sa skóre 2:1 totiž čoskoro bolo 1:4 (Slovák sa v piatej hre dopracoval k zhode, nie však ďalej) a víťaza druhého setu nadobro naznačil Ázijčanov brejk na 5:1. Ind potom zužitkoval druhý setbal. 

V tretej časti bol Lacko o krok vpredu len do stavu 2:1. Už v tretej hre bola preňho výstrahou zhoda, v piatej Slovák prišiel o podanie z 30:15 a potom v siedmej z gembalu. V ôsmej hre premenil Devvarman druhý setbal, následne prepukol dážď. 

Po dlhej nútenej pauze začal svižnejšie Slovák a utvoril si po dva brejkbaly za sebou v druhej aj šiestej hre, ale zhodne nezvládol rozhodujúci krok - 3:3. Na príjme v ôsmom geme sa Lacko nedostal za 30:30. Naďalej si však v pohode udržiaval vlastný servis a zjavne mu to zvyšovalo ambície aj na returne. Presadil sa na ňom v desiatej hre, a to dokonca na nulu. Vynútil si tým rozhodujúce dejstvo. 

Do piateho setu však nevstúpil dobre. Hneď v otváracej hre ho totiž Indovho "prasiatko" vyprovokovalo k forhendovej chybe, ktorá znamenala brejkbal (Slovák dovtedy mal tri gembaly). Následne znova zaúradovala páska siete: ako v spomalenom filme zastavila Lackov bekhend v dlhej výmene - 0:1. Slovák si krásnym forhendom popri čiare dodal stav 30:30, ale vzápätí pokazil bekhend a potom sa len prizeral skvostnej forhendovej kontre Devvarmana z plného behu po húževnatej obrane - 0:2. Lacko zabojoval, znížil na 1:2 a tlakom od returnu si vynútil Indovo bekhendové zlyhanie znamenajúce brejkbal (hoci predtým Slovák stratil náskok 30:0). Pri ňom nachytal Devvarmana bekhendovým krosom, ktorý súper bekhendovým halfvolejom v blízkosti siete a v ťažkej pozícii nevrátil na druhú stranu - 2:2. 

Ind sa však nenechal odradiť: bekhendom popri čiare dal na 40:15 na returne a Lacko poslal do siete vstúpený forhend pri trochu ľahkovážnom útoku (2:3). Reparát zvládol na úvod šiestej hry a z hľadiska sa ozvalo "to je ono!". Slovák si pekne povodil a rozobral súpera na vedenie 30:15 (zakončil forhendom spred základnej čiary) a potom vyvolal jeho bekhendovú chybu, ktorá mu priniesla dve možnosti v rade. Na rebrejk potreboval len jednu: Devvarman trafil vedľa forhendový blok príjmu - 3:3. Slovák bol aktívnejší, išiel v ústrety úspechu aj za cenu chýb. Ind prevažne vybehával a len reagoval, z bekhendu často používal spodnú rotáciu či narážal. 

Lacko odvážnym bekhendom popri čiare dal na 4:3, prvý raz v tomto sete viedol. Nie však dlho. Čoskoro bolo 4:4 (gem na nulu). Navyše, Slovákov bekhendový kros vedľa, forhend spod tlaku do siete a ďalší značne unáhlený bekhend mimo privodili kritických 0:40. Lacko pekne odvrátil prvú hrozbu stupňovanou ofenzívou a druhý brejkbal vymazal elegantným bekhendom do bližšej strany, lenže potom poslal do siete náročný smeč spoza hlavy po forhende, ktorý už mal byť zakončujúci - 4:5. 

Húževnato hrajúci Devvarman podával na postup. Začal kombináciou vydareného servisu a rezolútneho forhendu. Pokračoval špičkovou obranou, ktorou dohnal búšiaceho Lacka k forhendovému zlyhaniu. Potom pridal bod priamo z podania a napokon premenil hneď prvý mečbal, keď Lacko pokazil bekhend v rodiacej sa výmene. 

Dvojhra mužov - 1. kolo: 
Stanislas Wawrinka (Švaj.-9) - Radek Štěpánek (ČR) 7:6 (2), 6:3, 6:2 
Marcel Granollers-Pujol (Šp.) - Jürgen Zopp (Est.) 6:1, 3:6, 1:6, 6:3, 6:4 
Somdev Devvarman (India) - Lukáš Lacko (SR) 4:6, 6:1, 6:2, 4:6, 6:4 
Juan Martín Del Potro (Arg.-6) - Guillermo García-López (Šp.) 6:3, 6:7 (5), 6:4, 7:6 (7) 
Rajeev Ram (USA) - Fabio Fognini (Tal.-16) 6:1, 6:2, 6:2 
Kevin Anderson (JAR-17) - Daniel Brands (Nem.) 7:5, 4:6, 6:2, 6:3 
Andreas Seppi (Tal.-20) - Xavier Malisse (Belg.) 6:3, 3:6, 7:5, 7:5 
Michail Južnyj (Rus.-21) - Nicolas Mahut (Fr.) 6:4, 6:4, 7:6 (4) 
Jevgenij Donskoj (Rus.) - Jürgen Melzer (Rak.-29) 7:5, 6:3, 7:6 (3) 
Marcos Baghdatis (Cypr.) - Go Soeda (Jap.) 6:4, 6:3, 6:1 
Alexandr Dolgopolov (Ukr.) - David Goffin (Belg.) 6:2, 6:4, 6:4 
Peter Gojowczyk (Nem.) - Igor Sijsling (Hol.) 7:6 (7), 2:6, 6:4, 6:1 
Lleyton Hewitt (Aus.) - Brian Baker (USA) 6:3, 4:6, 6:3, 6:4 
Tim Smyczek (USA) - James Duckworth (Aus.) 3:6, 6:2, 6:4, 6:1 

Zostávajúci stredajší program dvojhry mužov: 
Andy Murray (V. Brit.-3) - Michael Llodra (Fr.) 
Benoit Paire (Fr.-24) - Alex Bogomolov ml. (Rus.) 
James Blake (USA) - Ivo Karlovič (Chor.) 
Victor Hanescu (Rum.) - Leonardo Mayer (Arg.) 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies