US Open: Hrbatý možno pomôže Kližanovi po rozchode s trénerom

NETKY.SK • 5 August 2015, 13:22 • 2 min
US Open: Hrbatý možno pomôže Kližanovi po rozchode s trénerom

BRATISLAVA - Slovenský daviscupový rekordér Dominik Hrbatý sa možno objaví v zázemí krajana Martina Kližana počas newyorského grandslamového tenisového turnaja US Open (31. augusta - 13. septembra).

slovakia

left justify in out

"Ozval sa mi pred niekoľkými dňami. Pýtal sa ma na možnosti vzhľadom na svoju terajšiu situáciu po rozchode s trénerom Martinom Dammom. Povedal som mu, že mám zmluvu s tureckou federáciou do konca roka. Myslím si, že sa tam dohodnem aj na budúci rok. Strávim však týždeň na US Open. Stretneme sa tam a porozprávame. Ak on vtedy ešte nikoho nebude mať, rád mu v New Yorku pomôžem," povedal Dominik Hrbatý pre agentúru SITA.


Generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (STZ) Igor Moška v utorok prostredníctvom Twitteru vyslovil názor, že práve Hrbatý by teraz Kližanovi minimálne v druhej polovici sezóny najviac pomohol. "Momentálne to neprichádza do úvahy. Mám v Turecku záväzky, tá spolupráca je celkom úspešná a ak oni budú chcieť pokračovať v nej, ja by som nerád odchádzal od rozrobeného. Bolo by som ako hospodár, ktorý nechá ležať úrodu. Chalani konečne začínajú mať výsledky a aj od tých dosiaľ menej výrazných ich čoskoro očakávam, pretože napredujú, len niektorí ešte nevedia pretaviť natrénované do zápasov," popisoval Hrbatý.


Tridsaťsedemročný niekdajší 12. muž svetového rebríčka má na tento rok u TTF 26-týždňový úväzok. V rámci tureckého NTC vedie v Istanbule skupinu ôsmich hráčov, prevažne mladíkov v tínedžerskom veku: "Na to, že podaktorí naozaj naplno začínali až v devätnástich rokoch, robia slušné pokroky. Je príjemné registrovať zmeny oproti situácii z vlaňajšieho septembra, keď sme sa do toho pustili. Oni v minulosti mnohé inde automatické veci ani nepoznali. Napríklad viacerí až v decembri prvý raz podstúpili kondičné testy. Regeneráciu dovtedy robili viac-menej náhodne, že si raz za týždeň zašli na masáž. Nepoznali rozcvičky pred tréningom či rôzne herné ´drily´ v príprave, aby solídne udržali loptu vo výmene, ako je štandard namiesto jedného trafeného ´winneru´ a päťdesiatich chýb. Taktiku sa učia od základov. Výživové doplnky či iontové nápoje, ktoré sú u nás bežné už v detskom veku, bolo problémom kúpiť. Keď to chcem riadne rozbehnúť a mať pod kontrolou, chce to trpezlivosť a čas. Reálne sa to všetko bude zúročovať najskôr o rok - dva. Môže to byť plodné."


Turci rekonštruujú a rozširujú zväzový areál, rozpočet je približne 3-4 milióny eur. "Na miestne pomery to bude úplne perfektné, hoci ak by mali hráča v stovke renkingu, boli by tie podmienky nepostačujúce," podotkol Hrbatý a dodal: "Napríklad taký 18-ročný Altug Celikbilek, 807. v rebríčku:- nehovorím, že to bude hráč na ATP World Tour, ale je veľmi šikovný a raz z neho môže byť challengerový tenista. Ak niekto pomýšľa na Top 100, musí so všetkým naplno začať už ako 10 až 12-ročný."


Športovec roka 2005 v SR Hrbatý bedlivo sleduje počínanie slovenského tímu v Davisovom pohári. O septembrovej výzve proti Poliakom v Gdynii v play-off o svetovú skupinu ročníka 2016 vyhlásil: "Vyskytli sa hlasy, že je to najhorší možný výsledok žrebu, ale ja ho považujem za vynikajúci - priaznivejší sme si ani nemohli želať. Myslím si, že chalanom to môže vyjsť. Poliaci ako tím nie sú až takí silní, nás vnímam ako ´daviscupovejších´. Oni síce majú Jerzyho Janowicza a dobrého debla, ale podľa mňa sú naši vyrovnanejší a tlak bude v domácom prostredí na súperovi, môže sa to prejaviť. Janowicz nie je úplne skvelý a vie zlyhať. Bude to stáť na tom, či ho niekto z našej dvojice dokáže zdolať. Od ich dvojky Michala Przysiezného sme na to lepšie. Navyše, na zvolenom tvrdom povrchu prichádza okrem Martina Kližana a Norberta Gombosa do úvahy aj Lukáš Lacko, vo štvorhre sa nedávno blysli Andrej Martin s Igorom Zelenayom."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona