US Open: Finále mužskej dvojhry sa vracia z pondelka na nedeľu

NETKY.SK • 31 August 2015, 11:01 • 2 min
US Open: Finále mužskej dvojhry sa vracia z pondelka na nedeľu

NEW YORK - Prvýkrát od roku 2007 sa finále mužskej dvojhry na tenisovom US Open v New Yorku bude hrať v nedeľu. Tento tradičný finálový deň pre mužskú časť singlového turnaja mal v New Yorku najprv päťročnú dažďovú pauzu.

slovakia

left justify in out

V ostatných dvoch rokoch už organizátori zaradili vyvrcholenie turnaja zámerne na pondelok, teda 15. deň turnaja, z dôvodu vyššej atraktivity a najmä predĺženia odpočinku pre finalistov po sobotňajších semifinálových súbojoch. Dôvodom na krok späť k nedeli je podpis zmluvy s televíznou spoločnosťou ESPN, ktorá sa priklonila k starému a rokmi zaužívanému formátu. Americká tenisová asociácia (USTA) sa dohodla s ESPN na 11-ročnom televíznom pokrývaní záverečného grandslamového turnaja sezóny, ktorý je medzi tenistami veľmi obľúbený.


Návrat k nedeli zároveň znamená koniec pojmu "super sobota", lebo semifinálové duely mužskej dvojhry sa automaticky posúvajú o deň skôr na piatok. V sobotu bude teda okrem mužského súboja o titul vo štvorhre už iba ženské finále dvojhry. Druhou zmenou je len dvojdňové trvanie zápasov 1. kola mužskej dvojhry namiesto pôvodných troch dní.


"Super sobota bola skvelá, ale intenzita a fyzická náročnosť hry nás prinútili k zmene. Nebolo to férové voči hráčom ani fanúšikom. Nemohli sme chcieť od najlepších mužov, aby hrali dva dni po sebe náročné možno až päťsetové zápasy," povedal výkonný riaditeľ USTA Gordon Smith.


"Super sobota bola veľmi populárna medzi fanúšikmi, ale nie pre nás hráčov. Počasie však neovplyvníte. Môžete mať na turnaji 12 slnečných dní a potom príde daždivé počasie a všetko sa pomení. Od budúceho roka to však už nemusí byť problém, keďže by mali dokončiť zaťahovaciu strechu na Štadióne Arthura Ashea," uviedol päťnásobný šampión z New Yorku Roger Federer.

 

ESPN pokrýva aj ďalšie dva grandslamové turnaje Wimbledon a Australian Open, kde sa už roky preferuje klasický formát s nedeľňajším finále mužskej dvojhry. "Snažíme sa pre fanúšika vybrať taký časový program, na ktorý je zvyknutý a teší sa na neho už dlho dopredu," uviedol viceprezident zodpovedný za program v ESPN Scott Guglielmino. Priznal, že atraktívne pre divákov na US Open by mali byť aj štvrtkové semifinálové zápasy dvojhry žien vo večernom čase a tiež na piatok naplánovaný neskorší začiatok mužského semifinále.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies