US Open: Cibulková v 3. kole tesne prehrala s Bouchardovou

NETKY.SK • 5 September 2015, 07:30 • 2 min
US Open: Cibulková v 3. kole tesne prehrala s Bouchardovou

NEW YORK - Slovenská tenistka Dominika Cibulková prehrala v piatkovom stretnutí 3. kola dvojhry žien na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku (31. augusta - 13. septembra, celková minimálna dotácia 42,253 milióna USD, tvrdý povrch) s 21-ročnou kanadskou niekdajšou päťkou svetového rebríčka WTA Eugenie Bouchardovou, teraz 25. v hierarchii, v ich premiérovom vzájomnom súboji za 168 minút tesne 6:7 (9), 6:4, 3:6.

slovakia

left justify in out

Cibulková v prvej časti viedla 4:2, neskôr mala dva setbaly za sebou na príjme v dvanástom geme, ďalšie tri šance nevyužila v tajbrejku, v ktorom spočiatku prehrávala 0:3. V druhom dejstve predviedla obrat z 1:3. V treťom mala náskok 1:0 s brejkom, potom však klesla na 1:4 a už sa nezachránila.


Na dvorci Louis Armstrong Stadium to bol - aj pred zrakom Cibulkovej parťáka pri triumfe na Hopman Cupe 2009 Dominika Hrbatého - duel dvoch finalistiek z vlaňajšej veľkej štvorky. Cibulková bola takto ďaleko na melbournských Australian Open, Bouchardová si zahrala o titul na Wimbledone. Kanaďanka po zime zatiaľ bola najväčším sklamaním sezóny. Tento týždeň len tretí raz v roku 2015 a premiérovo od marca dala dokopy aspoň dva úspechy za sebou. Po Wimbledone sa rozišla s francúzskym koučom Samom Sumykom a pred medzinárodnými otvorenými majstrovstvami Spojených štátov amerických, na ktoré pricestovala s 15 prehrami z najčerstvejších 18 zápasov, jej pomáhal legendárny Američan Jimmy Connors.


V osemfinálovom 4. kole bude Bouchardová v nedeľu čeliť skúsenej 32-ročnej talianskej univerzálke Roberte Vinciovej (43.), ktorá v 3. kole nepykala za to, že zo 6:1, 5:3 (vrátane mečbalu pri svojom podaní) pustila Kolumbijčanku Marianu Duqueovú-Marinovú do tretieho setu (6:1, 5:7, 6:2). Kanaďanka sa môže Talianke revanšovať za debakel 1:6, 0:6 z prípravného New Havenu.


Nedávna členka Top 10 Cibulková si odnáša prémiu 120 200 USD brutto a 130 bodov do hodnotenia, v ktorom figuruje na 50. pozícii najmä vinou maródky od februára do júna vrátane marcovej operácie ľavej nohy. Napriek tomu je v bodovaní Road to Singapore v súvislosti s koncoročným šampionátom iba o jedno miesto za Bouchardovou (53., resp. 52. stupienok).


Dvadsaťšesťročná Bratislavčanka Cibulková v pondelok v 1. kole prekonala srbskú hrdinku parížskeho rovnako významného antukového Roland Garros 2008 a niekdajšiu líderku systému Anu Ivanovičovú (6:3, 3:6, 6:3) a potom dokázala využiť takto otvorenú cestu, hoci nie presvedčivo: v stredu v 2. kole triumfovala nad 21-ročnou domácou kvalifikantkou Jessicou Pegulovou, až 260. v renkingu WTA, za 142 minút 5:7, 7:5, 6:3 z manka 5:7, 1:3 Štvrťfinalistka minulotýždňového prípravného podujatia v New Havene Cibulková tým zahnala spomienky na vlaňajší newyorský šok v podobe nezdaru už v 1. kole proti 15-ročnej držiteľke americkej voľnej karty Catherine Bellisovej, vtedy 1208. v počítačovom poradí.


Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Cibulková bola pred piatimi rokmi na medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických vo štvrťfinále. Na ostatných dvoch edíciách sa zhodne lúčila už na úvod.

Dvojhra žien - 3. kolo:
Eugenie Bouchardová (Kan.-25) - Dominika Cibulková (SR) 7:6 (9), 4:6, 6:3 za 168 minút

Z náskoku 4:2 čoskoro bolo 4:4
Cibulkovej nepadalo prvé podanie, napriek tomu išla - aj cez 15:30 a zhodu. Forhendom zo vzduchu po kvalitnom útoku sa posunula na 2:1. V piatej hre síce povolila Bouchardovej zo 40:15 zhodu, ale predviedla účinný forhend popri čiare a famózny protiútok v zdanlivo beznádejnej situácii - 3:2. Vzápätí prinútila Kanaďanku k forhendovej chybe v prestrelke, čím premenila brejkbal na 4:2.


Mierne favorizovaná Slovenka mala v tejto fáze vyváženejšiu ofenzívnu a defenzívnu zložku, lepšie sa hýbala, vyznievala energickejšie. Už sa ozývalo aj "pome!". Priebežná eufória však netrvala dlho: Cibulková dvojchybou premenila Bouchardovej brejkbal, už viedla len 4:3.


Kanaďanka za náročného stavu 4:5 dvojchybou dopustila 15:15 a Slovenkin vstúpený forhend znamenal 30:30, neskôr však jej prepálený bekhend navodil skóre 5:5. Cibulková sa potom prísnym bekhendovým krosom dostala na 30:30, ale po dobehnutí nezvládla odpoveď na učebnicové prasiatko. Brejkbal vymazala rezolútnym forhendom z hĺbky dvorca a aj cez ďalšiu zhodu išla na 6:5.

Cibulková nepremenila dva setbaly za sebou na príjme
Neutíchajúco aktívna Cibulková sa forhendovým "winnerom" z tlaku posunula na 30:15 na returne v dvanástom geme a forhendový príjem presne na čiaru (potvrdilo to Jastrabie oko) jej dodal dva setbaly. Slovenka si forhendom do protipohybu nechala nabiť na zdanlivo jasné zakončenie zblízka zo vzduchu, to však zastavila sieť. O chvíľu aj reakčný bekhend z behu. Kanaďanka si vydrela tajbrejk, vzhľadom na dianie z ostatných desiatok sekúnd mala pred ním psychologickú výhodu.


Navyše, Bouchardová hneď išla do minibrejkového trháku a Cibulková si rozčúlene dupla, keď vložila priveľa sily do forhendu - 0:2 a po kvalitnom podaní 0:3. Kanaďanka potom takisto prestrelila forhend a ešte trestuhodnejšie pokazila zakončenie zo vzduchu, hoci nebolo úplne z najľahších. Ešte viac súperke prospela dvojchybou - 3:3. Tri loptičky ukázali, že predsa len ešte zbiera stratenú sebadôveru.

Bouchardová odvrátila ďalšie tri setbaly, využila svoj druhý
Slovenka zbytočne prehnala return druhého podania, Kanaďanka nezvládla bekhend v rodiacej sa krížnej výmene - 4:4. Cibulková agilitou a výbornou dĺžkou preklopila na 5:4, vzápätí bola neskoro pro forhende. Potom však tlakom dostala z Bouchardovej bekhendový omyl. Pri celkovo treťom setbale spáchala dvojchybu - 6:6.


Cibulková mohla v kľúčovej chvíli dôraznejšie zakončiť bekhendovým volejom, na forhendové pokračovanie už nedočiahla tak, ako potrebovala. Kanaďankin setbal vymazal kontrolný systém Hawk Eye: ukázal, že Slovenkino zakončenie bolo na čiare, hoci sa ozval výkrik "out". Bouchardová už druhý raz márne protestovala, že ju vyrušilo. Podľa rozhodcu sa ozvalo až po doriešení výmeny - 7:7 a po pokazenom bekhende Kanaďanky spod nôh štvrtý setbal Cibulkovej.


Bouchardová sa blysla neskutočným forhendovým returnom - 8:8. Slovenka následne znova nebola dostatočne rezolútna pri sieti, ale situáciu predsa len zvládla - 9:8 a piaty setbal, po brilantnom bekhendovom stopvoleji voleji predvídavej Kanaďanky 9:9. Bouchardová vzápätí dobehla a upratala až príliš opatrný bekhenový kraťas a viedla 10:9, mala druhý setbal. Cibulková poslala do siete forhendovú odpoveď na return. Set trval 71 minút.

Slovenka akoby si spomenula na duel s Pegulovou
Bouchardová sa uvoľnila, v pohode zvládla dva gemy na servise. Za stavu 1:2 spadla Cibulková dvojchybou na 0:30 a nevynútenou chybou dopriala súperke tri brejkbaly. Pri druhom pokazila forhend. Presne z manka setu a 1:3 sa Slovenka dostala v stredu proti Pegulovej, akoby to chcela pripomenúť. Forhendom si nastavila dva brejkbaly za sebou, napokon ich v tomto epickom geme mala dovedna sedem a hralo sa ďalej. Frustrácia Cibulkovej v súčte s prvým setom logicky rástla, signalizovalo to nahnevané odpálenie loptičky či rezignované mávnutie rukou. Po ňom však prišiel vydarený forhendový výstrel inside-out a Bouchardovej nezvládnutá reakcia na return pod nohy.

Kanaďanka náhle nemala čas, paru a guráž
Slovenka po korekcii na 2:3 aj vyrovnala, hoci zo 40:0 povolila stav 40:30. Vykúpila sa presným forhendom popri čiare. Nervy zrazu pracovali Bouchardovej. Napríklad vo chvíli, keď nezvládnutým pokusom o bekhendové obhodenie klesla na 0:40 na podaní. Pri tretej hrozbe poslala forhend do siete - 3:4 z jej pohľadu. Čoskoro aj 3:5 po šikovnom forhendovom skrátení Cibulkovej, ktorá v tejto pasáži čoraz sľubnejšie brala súperke čas, paru a guráž.
Podávanie na set však nie je jednoduché ani pre Iva Karloviča. Cibulková po bekhende do siete bola dolu 15:30. Bouchardovej jej pomohla lacnou chybou, potom Slovenkin zakončujúci forhend stopla páska siete - brejkbal. Po divokom returne zhoda. Vzápätí bola páska krutá ku Kanaďanke. Cibulková sa pri setbale nestihla postaviť ku kontre proti returnu. Vytiahla však kombináciu servis von z dvorca a zakončenie do odkrytej časti a pri druhom setbale si tiež pomohla podaním - 6:7 (9), 6:4.

Rozhodnutie navodil dlhočizný gem na 1:3
Po 2:02 h boja nasledovalo rozuzlenie. Cibulková doň vstúpila brejkom, keď druhú šancu premenila famóznym bekhendom popri čiare. Bouchardová však nekapitulovala: bekhendovým krosom odskočila na 40:0. Slovenka si vydrela zhodu, potom však poslala forhend najprv do siete a vzápätí mimo - 1:1 a aj 1:2, hoci Kanaďanka už oddychovala na stoličke i po párnom geme. Cibulková v tom štvrtom viedla 30:0, ale dvojchybou si zarobila na problémy a mala šťastie, že obhadzujúca Bouchardová pri brejkbale nepotrestala chybnú voľbu strany. Pri siedmej zhode si však Kanaďanka fantastickým forhendom (druhým v rade) utvorila druhú možnosť a Slovenka poslala bekhend do siete - znova prehrávala 1:3 (po nevyužití 6 gembalov) a tentoraz aj 1:4, určilo to eso na "téčko".


Cibulková presvedčivo upravila na 2:4, nič iné si ani nemohla dovoliť, ak chcela živiť nádej. Bouchardová však ešte suverénnejšie zvýšila na 5:2. Slovenka bojovne kontrovala - 3:5 po zakončení zo vzduchu. Kanaďanka pri servise na postup dvoma bodmi priamo z podania preklopila na 30:15. Cibulková jej pomohla chabým príjmom druhého servisu. Pri prvom mečbale si vynútila bekhendové zlyhanie Bouchardovej, následne sa však pomýlila sama.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies