US Open: Balkánske semifinále, obhajca Čilič proti Djokovičovi

NETKY.SK • 9 September 2015, 10:34 • 2 min
US Open: Balkánske semifinále, obhajca Čilič proti Djokovičovi

NEW YORK - Ak bude chcieť chorvátsky tenista Marin Čilič zopakovať svoj minuloročný triumf na záverečnom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku (31. augusta - 13. septembra, celková minimálna dotácia 42,253 milióna USD, tvrdý povrch), bude musieť v semifinále zdolať svetovú jednotku Novaka Djokoviča. Zatiaľ posledným hráčom, ktorý triumfoval na medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických aspoň dve sezóny v rade, je od roku 2008 Švajčiar Roger Federer.

slovakia

left justify in out

Čilič natiahol svoj postup do päťsetovej drámy
Nasadená deviatka Čilič si vo štvrťfinále poradil s francúzskou devätnástkou podujatia Jo-Wilfriedom Tsongom za 238 minút 6:4, 6:4, 3:6, 6:7 (3), 6:4. Čiličovi sa nevypomstilo, že vo štvrtom sete nepremenil tri mečbaly na príjme vo dvoch gemoch, z nich dva za sebou. Dosiahol svoj jubilejný 200. triumf na tvrdom povrchu v kariére. "Bola to veľká skúška mentálnej odolnosti. Pre mňa najmä po tom, ako som prehral štvrtý set," povedal Čilič, ktorý si v osemfinále proti inému Francúzovi Jérémymu Chardymu nepríjemne podvrtol pravý členok.

Chvíľu to na Arthur Ashe Stadium vyzeralo na hladké trojsetové víťazstvo Čiliča, ale húževnatý Tsonga napokon prinútil súpera odohrať päť setov. V rozhodujúcom dejstve 26-ročný Chorvát predviedol napokon postačujúci brejk za stavu 2:2. V prvej hre piateho dejstva nepremenil dve možnosti na príjme v rade. Vo štvrtom geme sám odvrátil jednu hrozbu. Za stavu 5:3 mu na returne nestačilo vedenie 30:0, ale potom sa dopodával k triumfu. Pri dovedna štvrtom mečbale spáchal dvojchybu, neskôr však bekhendovým volejom z dobrej pozície eliminoval brejkbal, pridal vstúpený forhendový "winner" a radoval sa po podobnom údere, na ktorý súper nemal správnu odpoveď.

Postupujúci mal pozoruhodný pomer víťazných úderov a zlyhaní 63:37, zdolaný tiež skončil v pozitívnych číslach - 59:58. Čilič bol na esá lepší 29:15, na dvojchyby to bolo 5:11. Chorvát premenil 3 zo 14 brejkbalov, Francúz 1 z 10. Sprievodnou kuriozitou duelu bolo, že obaja aktéri vynechali pre pravé rameno vstupnú časť tejto sezóny a začali až v marci.

"Jo v dôležitých momentoch vytiahol skvelé údery. Bol to boj až do úplného konca," podotkol Čilič. "Je frustrujúce prehrať v piatich setoch, ale aj to je tenis. Súper mal v rozhodujúcich momentoch presnejšiu ruku, v tom bol rozdiel," skonštatoval Tsonga na tlačovej besede. Pri pripomenutí, že až do štvrťfinálového zápasu robustný francúzsky tenista neprehral ani raz svoje podanie a teraz hneď trikrát s 11 dvojchybami, Tsonga poznamenal: "Ak vám ide podanie, všetko je v poriadku. Ak vám však nejde, je to len vaša chyba, súper to nemá šancu ovplyvniť. A ja som dnes podával tak, ako som podával. Povedal by som, že veľmi zle oproti iným dňom na tomto turnaji."

Djokovič sa zapotil, ale 9. semifinále v rade uhral
V nočnom súboji na hlavnom Štadióne Arthura Ashea potom Djokovič s menšími problémami zdolal Španiela Feliciana Lópeza (18.) za 159 minút 6:1, 3:6, 6:3, 7:6 (2). Djokovič druhýkrát na tohtoročnom US Open prenechal súperovi jeden set a na víťazstvo proti ofenzívne hrajúcemu 33-ročnému Lópezovi sa pomerne nadrel. V rozhodujúcom štvrtom sete musel prvýkrát na turnaji do tajbrejku, ale ten ovládol suverénnym spôsobom. Za stavu 6:2 premenil pri podaní súpera druhý mečbal. Vo vzájomnej bilancii 28-ročný Srb upravil už na 6:0.
Víťaz aj zdolaný zahrali po 36 víťazných úderov, ale nevynútené chyby bol rozdielový faktor: 17:48 z pohľadu Djokoviča. Za zmienku stojí iba jeden využitý brejkbal Lópeza zo 6 možností a chabá úspešnosť 17%. Djokovič v rovnakej štatistike uspel 3-krát z ôsmich možností (38%). López v istom okamihu vypálil proti Djokovičovi podanie rýchlosťou 222 km/h.

"López má skvelý servis, potom mieri k sieti a tam je ako doma. Vo štvrtom sete sa to mohlo vyvinúť aj inak, súper mal brejkbaly a bojoval. Som rád, že som to zvládol v štyroch setoch. V tejto fáze turnaja je dôležité, aby som využíval šance, ktoré sa mi naskytnú. Teraz ma čakajú dva dni voľna, čo je skvelé. Dúfam, že v semifinále zvládnem aj zápas proti obhajcovi Čiličovi," uviedol Djokovič v prvej pozápasovej reakcii v interview ešte na kurte. Neskôr na tlačovej konferencii dodal: "V koncovke štvrtého setu som našiel správny rytmus na podaní a to sa potom hrá oveľa lepšie. Čím viac bodov príde po podaní, tým vyššie stúpa sebavedomie. Aj preto som zvládol dobre záverečný tajbrejk."

Djokovič postúpil do semifinále US Open deviatykrát v sérii, päťkrát sa dostal až do finále a v roku 2011 si pripísal celkový triumf. O neskutočnej výkonnosti 28-ročného Srba svedčí aj štatistika, podľa ktorej z ostatných 22 grandslamových turnajov sa iba raz nedostal do semifinále - na Australian Open 2014 ho vo štvrťfinále vyradil neskorší šampión Stan Wawrinka.

Zverenec dvojice Boris Becker - Marián Vajda má aj zásluhou tohtoročných triumfov na Australian Open a vo Wimbledone v zbierke už 9 grandslamových trofejí. Ak by pridal po štyroch rokoch druhé prvenstvo z New Yorku, zaokrúhlil by počet titulov z najväčších štyroch podujatí na svete na desať. Zároveň by po štyroch rokoch ovládol tri zo štyroch turnajov s prívlastkom grandslamové.

Čoskoro 34-ročný López (nar. 20. 9. 1981) pri svojej štrnástej účasti na US Open podával najlepšie výkony a štvrťfinále uhral vo Flushing Meadows vôbec po prvý raz.

Djokovič a Čilič sa dosiaľ stretli v súťažnom zápase 13-krát a srbský tenista zakaždým odchádzal ako víťaz. Zatiaľ naposledy po štvrťfinále tohtoročného Wimbledonu, keď zvíťazil 6:4, 6:4, 6:4. Na US Open nastúpili proti sebe ešte v roku 2008, keď sa v 3. kole zrodil Djokovičov tesný triumf 6:7 (7), 7:5, 6:4, 7:6 (0).

"Poznám Marina veľmi dobre, odohrali sme toho dosť proti sebe, sme priatelia. Má skvelý servis, aj dnes nasúkal tuším 30 es. Nad Tsongom zvíťazil veľmi tesne, ale jeho sebavedomie je vysoké. Ťažko sa zdoláva súper, ktorý na jednom turnaji ťahá sériu 12 či 13 víťazných zápasov. Viem, ako na neho. Musím však vydať zo seba to najlepšie,“ povedal Djokovič k Čiličovi.

Zostávajúce dve štvrťfinálové dvojice mužskej dvojhry tvoria Stan Wawrinka (Švaj.-5) - Kevin Anderson (JAR-15) a Roger Federer (Švaj.-2) - Richard Gasquet (Fr.-12). Tieto zápasy sú na programe v stredu. Wawrinka a Anderson nastúpia proti sebe v treťom dueli popoludňajšieho bloku na Arthur Ashe Stadium po zostávajúcich dvoch ženských štvrťfinálových dueloch približne po 21.00 h. Federer a Gasquet ukončia "nočný" program na hlavnom dvorci so začiatkom nie skôr ako o 2.00 h SELČ už vo štvrtok nadránom.

Dvojhra mužov - štvrťfinále:
Marin Čilič (Chor.-9) - Jo-Wilfried Tsonga (Fr.-19) 6:4, 6:4, 3:6, 6:7 (3), 6:4 za 238 minút
Novak Djokovič (Srb.-1) - Feliciano López (Šp.-18) 6:1, 3:6, 6:3, 7:6 (2) za 159 minút

Stredajší program štvrťfinále dvojhry mužov (dolná polovica "pavúka"):
Stan Wawrinka (Švaj.-5) - Kevin Anderson (JAR-15) / bilancia: 3:4
Richard Gasquet (Fr.-12) - Roger Federer (Švaj.-2) / bilancia: 2:14



ds;mj



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona