ÚS odoprel súhlas na stíhanie sudcu, GP nepreukázala podozrenie

NETKY.SK • 22 November 2013, 17:15 • 2 min
ÚS odoprel súhlas na stíhanie sudcu, GP nepreukázala podozrenie

KOŠICE – Ústavný súd odoprel súhlas na trestné stíhanie sudcu Najvyššieho súdu SR Š. M. Dôvodom je, že generálny prokurátor dostatočne nepreukázal minimálne dôvodné podozrenie, že sudca svojím konaním mohol naplniť všetky znaky skutkovej podstaty trestného činu. Vyplýva to z dnes zverejneného stanoviska predsedníčky Ústavného súdu SR Ivety Macejkovej.

slovakia

left justify in out

Ústavný súd 19. novembra rozhodoval o žiadosti generálneho prokurátora, ktorý žiadal o udelenie súhlasu na trestné stíhanie sudcu Najvyššieho súdu SR. Š. M. pre skutky právne kvalifikované ako zločin prijímania úplatku a prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa.

O žiadosti rozhodovalo plénum ústavného súdu a súhlas odoprelo. Ako uviedla Macejková, zo žiadosti generálneho prokurátora vyplývajú v tomto smere zásadné otázniky, a to najmä vo vzťahu k subjektívnej stránke a objektívnej stránke zločinu prijímania úplatku a prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa pokiaľ ide o konkrétne konanie sudcu, ktorého sa žiadosť generálneho prokurátora týkala.

Macejková zdôraznila, že k obsahovým náležitostiam žiadosti generálneho prokurátora o vydanie súhlasu na trestné stíhanie sudcu patrí nielen jednoznačná právna kvalifikácia trestného činu, pre ktorý sa vydanie súhlasu na trestné stíhanie žiada, ale aj vymedzenie skutku, ktorého sa dotknutý sudca dopustil, opisom skutku (konania či opomenutia tohto sudcu) s uvedením miesta, času, prípadne iných okolností, za ktorých k nemu došlo, tak, aby skutok nemohol byť zamenený s iným skutkom.

Relevantné skutkové okolnosti v žiadosti generálneho prokurátora sa týkali predovšetkým vymedzenia skutku vo vzťahu k tretím osobám, ktorých sa trestné konanie v danej veci týka, avšak práve vo vzťahu k sudcovi, na trestné stíhanie ktorého žiadal generálny prokurátor súhlas, chýbali.

Žiadosť generálneho prokurátora tak podľa ústavného súdu nesignalizuje dostatočne odôvodnený záver (dôvodné podozrenie), že sudca mohol na tam uvedenom skutkovom základe naplniť všetky znaky skutkových podstát zločinu prijímania úplatku a prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

O justičnom škandále, ktorý otvorila polícia ešte v marci 2011, informovala v stredu 20. novembra televízia Markíza. Ako informovala vo večernom spravodajstve, vo väzbe sedel obvinený muž, ktorý sa chcel dostať na slobodu. Cez svojho známeho poslal 30-tisíc advokátovi, potom už vraj peniaze putovali na vyššie miesta. "Následne mal s ďalším podnikateľom odovzdať peniaze prokurátorovi," povedala pre televíziu Markíza hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Andrea Dobiášová. Prokurátor Michal B. vraj vybavil prepustenie obvineného z väzby. Generálny prokurátor chcel pre prijímanie úplatku a zneužitie právomoci verejného činiteľa stíhať sudcu Najvyššieho súdu SR Štefana M., ktorého senát obvineného muža z väzby pustil. Sudca má však imunitu. Na stíhanie ho môže vydať iba Ústavný súd SR, plénum ÚS SR však žiadosti generálneho prokurátora nevyhovelo a odoprelo súhlas na trestné stíhanie sudcu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies