ÚS odmietol návrh ombudsmanky k zákonu o vlastníckych vzťahoch k pôde

NETKY.SK • 29 Október 2015, 07:10 • 2 min
ÚS odmietol návrh ombudsmanky k zákonu o vlastníckych vzťahoch k pôde

KOŠICE – Ústavný súd (ÚS) SR dnes odmietol návrh verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej na posúdenie ústavnosti zákona o úprave vlastníckych vzťahov k pôde a inému poľnohospodárskemu majetku. Podľa ÚS bol "podaný zjavne neoprávnenou osobou".

slovakia

left justify in out

Ombudsmanka namietala ustanovenie z roku 1999, podľa ktorého pozemky nemožno vydať reštituentovi v prípade, že ich možno vo verejnom záujme vyvlastniť. Toto ustanovenie je podľa nej v rozpore s ústavou, ako aj Dodatkovým protokolom k Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

 

K dnešnému rozhodnutiu ÚS pripojili odlišné stanovisko ústavní sudcovia Ľudmila Gajdošíková a Lajos Mészáros.

ÚS na neverejnom zasadnutí zároveň odmietol návrh skupiny poslancov NR SR na posúdenie ústavnosti novely zákona o dani z pridanej hodnoty. Návrh podľa ÚS nespĺňal zákonom predpísané náležitosti.

 

Poslanci pre nejednoznačnosť napadli ustanovenie týkajúce sa možnosti správcu dane vyhotoviť počas daňovej kontroly čiastkový protokol.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies