ÚS nevyhovel návrhu preskúmať ústavnosť dôchodcovského sporenia

NETKY.SK • 8 Jún 2016, 16:27 • 2 min
ÚS nevyhovel návrhu preskúmať ústavnosť dôchodcovského sporenia

KOŠICE – Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR nevyhovelo návrhu skupiny 30 poslancov NR SR, ktorí žiadali preskúmať súlad niektorých ustanovení Zákona o starobnom dôchodkovom sporení a Zákona o sociálnom poistení. Rozhodlo o tom na dnešnom neverejnom zasadnutí, k rozhodnutiu pripojí odlišné stanovisko sudca Peter Brňák. Informovala o tom hovorkyňa ÚS Anna Pančurová.

slovakia

left justify in out

Navrhovatelia v podaní argumentujú, že novelizáciou boli novo definované tri rôzne spôsoby výplaty starobného a predčasného dôchodku – doživotný dôchodok, dočasný dôchodok a programový výber. Podľa navrhovateľov k zmene a doplneniu došlo takým spôsobom, ktorý vyvoláva pochybnosti o ústavnej konformnosti prvých dvoch foriem vyplácania starobného dôchodku ako aj nového inštitútu v podobe zmluvy o poistení dôchodku.

 

Okrem namietaného nesúladu je podľa navrhovateľov potrebné preskúmať a posúdiť možnú protiústavnosť inštitútu rezervného garančného fondu vymedzeného Zákonom o sociálnom poistení. Napadnuté ustanovenia treba podľa nich preskúmať spoločne, pretože majú dopad na sporiteľov v prvom aj druhom dôchodkovom pilieri. Zastávajú názor, že napadnuté ustanovenia sú diskriminačné, lebo rozdielne zaobchádzajú so skupinou dôchodcov, pričom znevýhodňujú jednu skupinu sporiteľov.

 

Mechanizmus selekcie medzi sporiteľmi je diskriminačný a protiústavný. Za protiústavné považujú aj ustanovenie, podľa ktorého ak sporiteľ splní podmienky na výplatu starobného dôchodku formou doživotného a uzavrie s poisťovateľom zmluvu o poistení dôchodku, pričom následne zomrie po siedmich rokoch, tak zvyšné úspory presahujúce sumu 84-mesačnej výplaty dôchodku sa nestávajú predmetom dedenia a nie sú poukázané oprávnenej osobe.


Plénum ÚS prijalo na ďalšie konanie návrh skupiny 31 poslancov NR SR, ktorí pre neústavnosť napadli niektoré ustanovenia Zákona o autoškolách. Súd nevyhovel ich návrhu na pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení, kým nerozhodne vo veci samej. Navrhovatelia v podaní uvádzajú skutočnosti týkajúce sa namietaného nesúladu príslušných ustanovení zákona o autoškolách s niektorými článkami Ústavy SR a Európskeho dohovoru, ktoré vážne zasahujú do základných práv a slobôd fyzickej osoby, ktorá sa rozhodla získať oprávnenie viesť motorové vozidlo a ktoré v dôsledku povinného zavádzania daných informačných systémov autoškôl predstavujú hrozbu značnej hospodárskej škody pre podnikateľské prostredie poskytujúce vodičské kurzy.


Rovnako podľa navrhovateľov právna úprava, ktorá zavádza povinnosť po 30. novembri 2016 prevádzkovateľom autoškôl, inštruktorom, ale najmä spotrebiteľom povinne spracúvať a poskytovať osobné údaje v rozsahu meno, priezvisko, dátum a miesto narodenia, adresa bydliska a údaje o pridelenom identifikátore pre identifikáciu účastníka kurzu v identifikačnom zariadení, zaznamenanie údajov o identite inštruktora autoškoly, o čase strávenom v učebni alebo na trenažéri do informačného systému autoškoly, predstavuje pre Slovenskú republiku v prípade podaných žalôb hrozbu aj iného vážneho nenapraviteľného následku. Uvedená zákonná povinnosť poskytovať a spracúvať dané osobné údaje porušuje najmä garancie práva na súkromie, ochrany osobných údajov a slobody pohybu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies