ÚS nerozhodol o ústavnosti zákona o významných investíciách

NETKY.SK • 17 Február 2016, 12:11 • 2 min
ÚS nerozhodol o ústavnosti zákona o významných investíciách

KOŠICE - Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR dnes rokovalo o ústavnosti novely zákona o významných investíciách a dotknutých ustanovení stavebného zákona. Po porade ústavných sudcov predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková oznámila, že plénum uznesením rozhodlo o prerušení dnešného pojednávania. Pokračovať bude 16. marca, keď ÚS vyhlási rozhodnutie.

slovakia

left justify in out

Ústavný súd 17. decembra 2014 prijal na ďalšie konanie návrh skupiny 33 opozičných poslancov, ktorí novelu napadli pre neústavnosť, nevyhovel ale žiadosti na pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení.


Na dnešnom pojednávaní sudca spravodajca informoval o jednotlivých krokoch v rámci konania. V závere uviedol, že všetky napadnuté ustanovenia stavebného zákona boli už novelizované. Následne sa ústavní sudcovia boli poradiť.
Podľa navrhovateľov zastúpených Jánom Figeľom je v zákone viacero sporných ustanovení, počnúc inštitútom verejného záujmu, nedostatočnej ochrany vlastníckych práv alebo vylúčenie samosprávy z rozhodovacích procesov.

 

Podľa navrhovateľov je zákon neprijateľný a je v rozpore s ústavou. Podľa nich zákon zaviedol novú definíciu významnej investície a ustanovil špecifickú príslušnosť pre stavebné konanie. Argumentujú, že novela v rozpore s ústavou zakotvuje, že pre určenie, či investícia je vo verejnom záujme, stačí, ak ide o stavbu, ktorá technicky, technologicky alebo logisticky súvisí a jej uskutočnenie je nevyhnutné na zabezpečenie prevádzkovania významnej investície – po novom 100 miliónov eur investičných nákladov, alebo vznikom 300 nových pracovných miest. Podľa nich je v rozpore s ústavou, že novela osobitným spôsobom vymedzila pôsobnosť pre stavebné konanie významných investícií a vyníma územné a stavebné konanie zo všeobecného režimu, pričom odníma takéto prípady obciam, na území ktorých sa investícia realizuje.


Novelu zákona o niektorých opatreniach, týkajúcich sa prípravy významných investícií, parlament schválil a účinnosť nadobudla 1. augusta 2013. Za významnú investíciu považuje stavbu s investičnými nákladmi najmenej 100 miliónov eur a minimálne 300 novovytvorenými pracovnými miestami. Nie je pri nej potrebné záväzné stanovisko obce ako dotknutého orgánu v územnom konaní s výnimkou banských stavieb.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies