Urýchlenie novely zákona o súdoch si vyžiadali mimoriadne okolnosti, tvrdí ministerstvo

NETKY.SK • 9 Júl 2018, 12:05 • 2 min
Urýchlenie novely zákona o súdoch si vyžiadali mimoriadne okolnosti, tvrdí ministerstvo

BRATISLAVA – Zrýchlené konanie v prípade novely zákona o súdoch vysvetľuje Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR reakciou na vážny konkrétny precedens a riziko ohrozenia bezpečnosti krajiny.

slovakia

left justify in out

"Bolo potrebné urýchlene zaistiť bezpečný chod štátnych orgánov bez toho, aby sa zmarila ich činnosť, a tiež, aby boli zabezpečené práva tretích osôb pred zbytočným zverejňovaním ich života," spresnila hovorkyňa rezortu spravodlivosti Zuzana Drobová, ktorá reagovala aj na veto prezidenta SR Andreja Kisku.

 

Hlava štátu vrátila novelu späť do parlamentu, Kiska to vysvetlil tým, že podľa neho významne obmedzuje verejnú kontrolu súdnych rozhodnutí. Prezident poslancom navrhol, aby zákon neprijali ako celok, keďže jeho obsah je v rozpore s princípmi právneho štátu.

 

„Minister spravodlivosti SR Gábor Gál (Most-Híd) konkrétny precedens a dôvody novely zákona rád detailne prediskutuje s pánom prezidentom,“ uviedla v tejto súvislosti Drobová.       

 

Novela zákona o súdoch, ktorú 20. júna poslanci NR SR odobrili 99 hlasmi, rozširuje okruh výnimiek zo sprístupňovania súdnych rozhodnutí. Ide napríklad o súhlas súdu s poskytnutím údajov tvoriacich predmet telekomunikačného tajomstva, súhlas na odpočúvanie a podobne. Podľa Kisku tým zaniká možnosť verejnej kontroly obzvlášť citlivých rozhodnutí súdov, ktoré výrazne zasahujú do viacerých základných práv a slobôd jednotlivcov.

 

Upozornil, že vláda ani NR SR existenciu mimoriadnych okolností ani ohrozenie bezpečnosti, ktoré mali viesť k schváleniu zákona, nijako nezdôvodnili. Kiska navyše tvrdí, že doterajšie viac ako šesťročné skúsenosti s uplatňovaním slobodného prístupu k informáciám v prípade dotknutých súdnych rozhodnutí nenaznačujú žiadne ohrozenie bezpečnosti. Zákon podľa neho, naopak, prispieva k transparentnosti a predvídateľnosti súdnych rozhodnutí a ich účinnej kontrole.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona