Uruguajský prezident vyzval Američanov, aby sa učili po španielsky

NETKY.SK • 13 Máj 2014, 09:00 • 2 min
Uruguajský prezident vyzval Američanov, aby sa učili po španielsky

WASHINGTON - Uruguajský prezident José Mujica vyzval dnes obyvateľov Spojených štátov, aby sa pripravovali na hispánsku populačnú explóziu a učili sa po Španielsky.

slovakia

left justify in out

Pred stretnutím s americkým prezidentom v Bielom dome sa Mujica pred novinármi položartom dotkol citlivého problému prisťahovalectva. Mujica zároveň uznal, že obyvatelia latinskej Ameriky by sa mali učiť po anglicky, ale súčasne trval na tom, že aj Amerika sa musí stať bilinguálnou.

 

"Vzhľadom na to, že Latinskoameričanky sú obdivuhodne silné, práve ony zaplnia tento kontinent po španielsky a portugalsky hovoriacimi ľuďmi," dodal Mujica cez svojho tlmočníka. Obama, ktorý hovoril prvý a po anglicky priznal, že jeho španielčina je "v súčasnosti nestojí za veľa". Aj šéf Bieleho domu využil služby tlmočníka.

 

Vzhľadom na 12 miliónov neregistrovaných prisťahovalcov, z ktorých väčšina pochádza z Latinskej Ameriky, je španielčina druhým najrozšírenejším jazykom v Spojených štátoch. 

 

Obama a jeho demokratická strana sa v Kongrese snažia presadiť reformu prisťahovaleckého zákona, ktorý by imigrantom otvoril dvere k americkému občianstvu. Senát už reformný balík schválil, ale jeho schválenie v Kongrese naráža na rozhodný odpor tvrdého jadra republikánskej strany, ktorá ovláda dolnú komoru zákonodarného zboru - Snemovňu reprezentantov. 

 

Republikáni svoje výhrady voči reforme zdôvodňujú tým, že zákon by pripravil o pracovné príležitosti amerických občanov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies