Uruguajský prezident podpísal zákon o legalizácii marihuany

NETKY.SK • 25 December 2013, 12:54 • 2 min
Uruguajský prezident podpísal zákon o legalizácii marihuany

MONTEVIDEO - Legislatíva umožní Uruguajcom starším ako 18 rokov vypestovať maximálne šesť rastlín na osobu a kúpiť si v lekárňach do 40 gramov látky za mesiac.

slovakia

left justify in out

Uruguajský prezident José Mujica podpísal zákon o legalizácii marihuany. Informovala o tom v utorok kancelária prezidenta. Uruguajsky senát potvrdil legislatívu tento mesiac, v dolnej komore parlamentu prešla už v auguste. Zákon umožní Uruguajcom starším ako 18 rokov vypestovať maximálne šesť rastlín na osobu a kúpiť si v lekárňach do 40 gramov látky za mesiac. Predaj marihuany bude možný aj prostredníctvom siete autorizovaných klubov. Podpisom hlavy štátu nadobúda zákon účinnosť, reálne sa však začne uplatňovať až po uplynutí štyroch mesiacov. V prechodnom období má vláda pripraviť vykonávacie predpisy vrátane mechanizmu vydávania licencií producentom a zoznamu typov rastlín určených na pestovanie.

Stúpenci legalizácie poukazujú na to, že drogový biznis financuje organizovanú kriminalitu a jeho regulácia štátom by drogové kartely obrala o ich zisky a oslabila ich tak. Argumentujú tiež, že užívanie marihuany sa za posledných desať rokov v juhoamerickej krajine s 3,4 miliónmi obyvateľmi zdvojnásobilo. Odporcovia legalizácie naopak upozorňujú na účinky drogy na zdravie a projekt označujú za „hru s ohňom“. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies