Uruguajčania sú za Suárezom, stovky ho čakali na letisku

NETKY.SK • 27 Jún 2014, 10:35 • 2 min
Uruguajčania sú za Suárezom, stovky ho čakali na letisku

MONTEVIDEO - Niekoľko stoviek Uruguajčanov márne čakalo na letisku v Montevideu futbalového útočníka Luisa Suáreza, ktorý sa mal vrátiť do vlasti po vylúčení zo svetového šampionátu v Brazílii.

slovakia

left justify in out

Uruguajská futbalová federácia neskôr prostredníctvom Twitteru oznámila, že hráč FC Liverpool je stále v Brazílii. Bližšie podrobnosti však neuviedla.

 

Privítať Suáreza na letisku v Montevideu chcel aj prezident krajiny José Mujica, ale po chvíli čakania sa vrátil domov. Jeho úrad uviedol, že zrušili futbalistov let. Po správe sa asi tisícka fanúšikov presunula z letiskového terminálu na neďalekú leteckú základňu a na nej sa rozhodla vyčkať na návrat populárneho reprezentanta. Dav mával uruguajskými vlajkami a na transparentoch kritizoval rozhodnutie Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) uložiť Suárezovi štvormesačný dištanc za uhryznutie Taliana Giorgia Chielliniho v utorňajšom stretnutí. 

 

Uruguaj nastúpi bez svojho najlepšieho hráča na sobotňajšie osemfinále proti Kolumbii. Rozhodnutie FIFA vyvolalo v juhoamerickej krajine búrku nevôle. Všetci obyvatelia podporujú Suáreza, národná federácia sa plánuje odvolať. Súčasťou trestu je aj dištanc na nadchádzajúcich deväť reprezentačných medzinárodných zápasov, hráč sa nebude môcť predstaviť na budúcoročnom Copa América. "Akoby vylúčili Uruguaj z majstrovstiev sveta," povedal šéf národnej futbalovej federácie Wilmar Valdéz. 

 

Rozhodnutie veľmi nahnevalo mladšieho útočníkovho brata Diega Suáreza, ktorý ho označil za neskutočné. Predavač ovocia a zeleniny z Montevidea Juan José Monzillo v ňom vidí sprisahanie. "Jednoducho chceli vykopnúť Suáreza z majstrovstiev sveta. Uruguaj je malá krajina, ktorá vyradila veľmoci Taliansko a Anglicko. FIFA nemá nič z pokračovania Uruguaja, pre ňu by bolo zaujímavejšie niečo iné," tvrdil 48-ročný Monzillo. 

 

Podľa FIFA nemožno správanie Suáreza za žiadnych okolností tolerovať. "Nemorálnosti a pokrytectvu sa vo FIFA nekladú medze. Chielliniho vysvetľovanie bolo peknou rozprávkou," hneval sa člen uruguajského parlamentu Luis Puig. Suáreza podporil aj Argentínčan Diego Maradona, podľa ktorého videl na šampionáte oveľa horšie a nepotrestané zákroky. "Toto je futbal, dochádza v ňom k častým kontaktom," tvrdil Maradona. 

 

Uruguajská futbalová federácia sa plánuje odvolať proti trestu. Ak neuspeje u odvolacej komisie FIFA, potom má ešte možnosť na Športovom arbitrážnom súde v Lausanne. Suárez má dištanc na štyri mesiace od všetkých futbalových aktivít, nemôže ani trénovať s Liverpoolom. V Brazílii sa musel vysťahovať z hotela tímu, má zakázaný vstup na štadióny. Paradoxne, trest sa nevzťahuje na prestup do iného klubu. Na jeho čin reagujú aj sponzori a príde pravdepodobne o slušný finančný balík. "Mali by sme odstúpiť z majstrovstiev sveta. FIFA urobila poľutovaniahodný krok. Na druhej strane môžeme dohrať turnaj s dôstojnosťou," povedal bývalý futbalista Peňarolu Montevideo Robert Lima. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona