Uruguaj bude prvou krajinou na svete, kde sa marihuana bude dať kúpiť legálne

NETKY.SK • 4 Máj 2014, 11:40 • 2 min
Uruguaj bude prvou krajinou na svete, kde sa marihuana bude dať kúpiť legálne

MONTEVIDEO - Uruguaj sa čoskoro stane prvou krajinou na svete, kde si jej obyvatelia budú môcť legálne kúpiť 10 gramov marihuany týždenne.

slovakia

left justify in out

Táto možnosť je zakotvená v zákone, ktorý je svetovým unikátom. Podrobnosti vykonávacích predpisov v decembri schváleného zákona, ktoré budú zverejnené na budúci utorok, poodhalil verejnosti v piatok predseda Národného úradu pre kontrolu drog Diego Canepa. 
      

Z predpisov vyplýva, že užívatelia budú musieť byť zaregistrovaní, aby si mohli raz do týždňa zakúpiť maximálne 10 gramov marihuany. Cena bude od 20 do 22 pesos za gram, čo je v prepočte asi dolár za gram. 
      

Marihuanu pre vlastnú spotrebu bude môcť pestovať súkromná osoba s trvalým pobytom v Uruguaji alebo klub pestovateľov. Bude možné kúpiť si ju aj v autorizovanej lekárni, ale až od decembra, keď bude zozbieraná tohoročná úroda.  
      

Podľa odhadov úradov marihuanu konzumuje v Uruguaji asi 3,3 milióna obyvateľov, pričom spotreba je 18-22 ton ročne. Na uspokojenie potrieb užívateľov tak postačí túto kultúru vysadiť a pestovať na 10 hektároch. 
      

Uruguaj sa vlani v decembri stal prvou krajinou sveta, ktorá legalizovala pestovanie, predaj i užívanie marihuany. Zákon má podľa predstáv vlády obmedziť počet narkomanov a násilie späté s drogami. Príslušná agentúra OSN však varovala, že Uruguaj svojím zákonom porušuje medzinárodné pravidlá a škodí verejnému zdraviu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona