ÚRSO zamietol návrhy SPP zmeniť v roku 2010 ceny plynu pre domácnosti

NETKY.SK • 12 Október 2010, 07:16 • 2 min
ÚRSO zamietol návrhy SPP zmeniť v roku 2010 ceny plynu pre domácnosti

ÚRSO zamietol návrhy SPP zmeniť v roku 2010 ceny plynu pre domácnosti

slovakia

left justify in out

img

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) zamietol návrh akciovej spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP) na zmenu ceny zemného plynu pre domácnosti, ako aj návrh na zmenu ceny plynu určeného na výrobu tepla pre domácnosti v roku 2010 a cenové konania zastavil. Informoval o tom dnes hovorca ÚRSO Miroslav Lupták v tlačovej správe.
      Pripomenul, že na regulačný úrad spoločnosť SPP doručila 3. septembra 2010 návrh na zmenu ceny zemného plynu pred domácnosti o viac ako 7 % a návrh na zmenu ceny zemného plynu určeného na výrobu tepla pre domácnosti o viac ako 10 %, ktoré mali nadobudnúť platnosť ešte v roku 2010.
      Regulačný úrad podľa neho po preštudovaní návrhu na zmenu rozhodnutia aj predložených podkladov zistil, že návrhy neboli úplné, a preto nebolo možné objektívne posúdiť oprávnenosť a opodstatnenosť zmien rozhodnutia.
      "ÚRSO preto vyzval regulovaný subjekt, teda SPP, na odstránenie nedostatkov a doplnenie podkladov k návrhom na zmenu rozhodnutia a poučil ho o možnosti zamietnutia návrhu na zmenu cenového rozhodnutia a zastavenia cenového konania," informoval hovorca úradu.
      Regulovaný subjekt podľa Luptáka na výzvu reagoval, ale doručené doklady neboli kompletné a v požadovanom rozsahu. Výrazným nedostatkom bolo, že regulovaný subjekt nedoložil faktúry o nákupe plynu od všetkých dodávateľov, čím nepreukázal nákup približne 1,059 miliardy m3 plynu.
      Návrh na zmenu rozhodnutia bol odôvodnený aj výraznou zmenou nákladov na nákup plynu, ktorá vyplýva z rozdielu medzi očakávanou nákupnou cenou plynu a plánovanou nákupnou cenou plynu. Údaje predložené regulovaným subjektom, ktoré preukazujú očakávanú nákupnú cenu plynu, nezodpovedajú aktuálnym hodnotám vývoja výmenného kurzu USD/EUR ako jedného z hlavných parametrov, ktoré ovplyvňujú nákupnú cenu plynu. "Úrad sa s predpokladanými hodnotami vývoja výmenného kurzu USD/EUR tak, ako ich uvádza regulovaný subjekt, nestotožnil," spresnil Lupták.
      "Po detailnom posúdení regulačný úrad v doručených podkladoch konštatoval značné nezrovnalosti, ktoré ho viedli k tomu, aby nesúhlasil s oprávnenosťou a opodstatnenosťou návrhov na zmenu rozhodnutia," dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies