Úroveň radiácie vo Fukušime dosiahla dvojročné maximum

NETKY.SK • 10 Október 2013, 14:58 • 2 min
Úroveň radiácie vo Fukušime dosiahla dvojročné maximum

TOKIO - Úroveň radiácie v morskej vode pri jednom z poškodených reaktorov fukušimskej jadrovej elektrárne stúpla tento týždeň na najvyššiu úroveň za posledné dva roky. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Jadrovú elektráreň, ktorú prevádzkuje spoločnosť Tokyo Electric Company (TEPCO), postihlo v marci 2011 silné zemetrasenie a následná cunami, ktoré spôsobili roztavenie troch reaktorov a výbuchy vodíka. Spoločnosť TEPCO, ktorá ochladzuje reaktory stovkami ton vody, sa snaží udržať nahromadenú vodu v areáli elektrárne, aby neprenikla do mora.

Drobné nehody, ku ktorým v zničenej elektrárni z času na čas dochádza, vzniknutú krízu len prehlbujú a vyvolávajú otázky, či je spoločnosť TEPCO schopná vykonať zložité sanačné práce, o ktorých sa vo všeobecnosti predpokladá, že môžu trvať celé desaťročia. Úrovne Cézia 134 a Cézia 137 dosiahli v stredu hodnotu 1200 becquerelov na liter vody, čo je 13-násobne viac ako v utorok. Hovorca spoločnosti Tepco uviedol, že nárast radiácie nastal v dôsledku stavebných prác, ktoré prebiehajú v blízkosti budovy číslo dva.

Na strane poškodenej elektrárne, ktorá je obrátená k moru, robotníci vstrekujú do pôdy rôzne chemikálie, aby ju spevnili a zabránili tak odtoku kontaminovanej vody do oceánu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies