Úroveň cestovania na Slovensku stúpa vďaka novým eurovlakom

NETKY.SK • 23 Máj 2013, 13:58 • 2 min
Úroveň cestovania na Slovensku stúpa vďaka novým eurovlakom

BRATISLAVA – Úspešný eurofondový projekt nákupu 32 nových vlakov sa končí, dobré správy pre slovenských cestujúcich pokračujú. Na bratislavskej Hlavnej stanici bola dnes za účasti ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Jána Počiatka slávnostne odovzdaná do užívania desiata vlaková jednotka typu push–pull. Jej domovskou stanicou budú Nové Zámky. V rámci nového projektu má byť do roku 2015 s prispením fondov EÚ zakúpených ďalších 29 moderných vlakov za 180 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

„Nové moderné vlaky zvýšili úroveň cestovania v osobnej železničnej doprave. Obyvatelia Slovenska tak môžu využívať komfortné podmienky, aké doteraz mohli vidieť najmä vo vyspelých krajinách západnej Európy. Stalo sa tak najmä vďaka peniazom z Európskej únie v Operačnom programe Doprava,“ povedal počas slávnostného ukončenia projektu minister Ján Počiatek.

Od roku 2010 sa postupne realizovala dodávka 10 kusov elektrickej poschodovej jednotky radu 671, 12 kusov dieselovej motorovej jednotky, 10 kusov poschodovej súpravy typu push-pull a tiež úprava 10 lokomotív radu 263 a dodávka dvoch lokomotív 381.

Projekt obnovy parku železničných koľajových vozidiel ZSSK, a.s., patrí medzi tzv. veľké projekty, s hodnotou nad 50 mil. eur, ktoré schvaľuje Európska komisia (EK ho schválila 15. júla 2010). Schválená výška nenávratného finančného príspevku je vyše 177 mil. eur. Pomer financovania tohto projektu je 47,5 : 47,5 : 5 (Európska komisia : štátny rozpočet : spolufinancovanie ZSSK). 

V nových vlakových súpravách cestujúcich už na prvý pohľad príjemne prekvapí veľkorysý osobný priestor, ako aj priestor na batožinu. Vozne sú vybavené jednotným typom pohodlných mäkkých sedadiel a pre každé dvojsedadlo je k dispozícii zásuvka pre napájanie osobného počítača. V lete cestujúci určite ocenia účinné vetranie a klimatizáciu, v zime zase dobre fungujúce kúrenie. K celkovému pohodliu cestujúcich prispieva aj nízka úroveň vnútorného hluku.

Nové vlakové súpravy okrem komfortu cestovania prinášajú výhody aj pre invalidných spoluobčanov. V nových vlakoch majú uľahčený prístup do vlakovej súpravy. Vysoké schodíky, ktoré sťažovali nástup do vlaku aj zdravým cestujúcim, sú nahradené širokými nízkopodlažnými vstupnými dverami, ktoré umožňujú rýchly, pohodlný a bezpečný nástup a výstup cestujúcich aj s batožinou.

Všetkých desať dodaných elektrických poschodových vlakových súprav radu 671 premáva na tratiach Nové Mesto nad Váhom – Žilina – Košice, Košice – Lipany, Košice – Čierna nad Tisou a Žilina – Čadca. 

Poschodové vlaky push–pull (ťahaný – tlačený) jazdia medzi Kútmi a Štúrovom, Novými Zámkami a Komárnom a Bratislavou a Novým Mestom nad Váhom. Výhodou tohto typu je, že v obratovej stanici nie je nutné s rušňom obiehať súpravu, ale opačným smerom je vlak ovládaný z riadiaceho vozňa. Šetria sa tým peniaze za posun v obratových staniciach.

Dvanásť dieselových motorových vlakov preváža cestujúcich na tratiach v okolí Humenného, Prešova, Košíc, ako aj medzi Novými Zámkami, Nitrou a Prievidzou.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona