Úroveň bezpečnosti potravín je v EÚ aj v SR na veľmi vysokej úrovni

NETKY.SK • 27 September 2016, 17:23 • 2 min
Úroveň bezpečnosti potravín je v EÚ aj v SR na veľmi vysokej úrovni

BRATISLAVA – Úroveň bezpečnosti potravín je v Európskej únii (EÚ) aj v SR na veľmi vysokej úrovni. Uviedol to dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi generálny riaditeľ Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) Bernard Url, ktorý je z dôvodu posilnenia spolupráce medzi EFSA a členskými štátmi EÚ na pracovnej návšteve na Slovensku. V rámci predsedníctva SR v Rade EÚ sa 28. a 29. septembra 2016 uskutoční zasadnutie Poradného fóra EFSA.

slovakia

left justify in out

Nové riziká v potravinovej bezpečnosti sú podľa jeho slov spojené s globálnym obchodom, ktorý prináša štandardy bezpečnosti potravín z krajín, odkiaľ potraviny prichádzajú. "Kanada má vysoké štandardy bezpečnosti potravín, neprináša nové riziká do Európy," povedal Url na margo rizík v súvislosti s obchodnou dohodou CETA, ktorú by mala EÚ a Kanada podpísať koncom októbra 2016.

 

Komentovať dohodu CETA však šéf EFSA odmietol. "Zmluva CETA je podobne ako dohoda TTIP s USA pripravovaná ako obchodná dohoda. My však máme na starosti bezpečnosť potravín, hodnotiť dohody nie je v rámci našej pracovnej témy. Našou úlohou je bezpečnosť potravín pre európskych občanov, nad ktorou budeme vždy bdieť," dodal.

 

Tlačovej konferencie so šéfom EFSA sa na pôde Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR zúčastnil aj štátny tajomník MPRV Gabriel Csicsai, generálna riaditeľka sekcie potravinárstva a obchodu MPRV Zuzana Nouzovská a riaditeľka odboru bezpečnosti potravín a výživy MPRV Zuzana Bírošová.

 

Séria potravinových škandálov v EÚ v 90. rokoch 20. storočia viedla EÚ k sérii opatrení, medzi ktorými bolo aj vytvorenie Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (European Food Safety Authority - EFSA). Zároveň sa zaviedol integrovaný prístup a princíp "z farmy na stôl", na základe ktorého sa bezpečnosť potravín chápe ako bezpečnosť celého potravinového reťazca, počnúc zdravím a ochranou rastlín, zdravím a dobrými životnými podmienkami zvierat, cez bezpečnosť krmív až po bezpečnosť potravín, vrátane výživových doplnkov a materiálov prichádzajúcich do styku s potravinami.

 

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín sídli v talianskej Parme a jeho poslaním je zabezpečovať vedecké hodnotenie rizika a komunikáciu o riziku, ako aj zabezpečovať vedecké poradenstvo pre právne predpisy a politiku EÚ v oblasti bezpečnosti potravinového reťazca.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona