Europoslanci poslali list Paškovi, žiadajú ho o priestor v pléne

NETKY.SK • 20 Júl 2014, 11:11 • 2 min
Europoslanci poslali list Paškovi, žiadajú ho o priestor v pléne

BRATISLAVA - Slovenskí europoslanci poslali do Národnej rady SR list, v ktorom žiadajú predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) o možnosť vystupovať v pléne NR SR. TASR to potvrdila Monika Flašíková Beňová zo Smeru-SD, ktorá list poslala.

slovakia

left justify in out

Za vystupovanie v slovenskom parlamente sa vyslovila väčšina europoslancov. Problémy s tým má Boris Zala a Monika Smolková (obaja Smer-SD). Pre svoj kritický postoj sa dostali do sporu aj so spolustraníkmi zo Smeru-SD.
      

Europoslancov nechce pravidelne v parlamente počúvať ani šéf KDH Ján Figeľ. Vyhlásil, že KDH nepovažuje za dobré a efektívne riešenie z hľadiska politického vzťahu, aby europoslanci opakovane pravidelne cez rok vystupovali v pléne NR SR. Europoslanci majú podľa neho pracovať v Európskom parlamente.
      

"Hlavná úloha europoslancov je pôsobiť v európskych inštitúciách, nie v Národnej rade SR," poznamenal Figeľ. Pripomenul, že europoslanci majú priestor v európskom výbore Národnej rady SR. Tam však podľa neho nechodia, prípadne sa objavia pred voľbami.
     

Ako bývalý eurokomisár považuje Figeľ za správne riešenie, aby slovenské výbory a plénum prerokovalo legislatívny a pracovný program Európskej komisie, ktorý prichádza vždy na jeseň a obsahuje zámery na nasledujúci rok. Slovenský parlament by podľa neho mohol byť takto lepšie informovaný a mohol sa k budúcej európskej legislatíve vyjadriť skôr, ako bude prijatá.
      

Flašíková Beňová vidí za Figeľovým vyjadrením obavu z odhalenia jeho neschopnosti ako eurokomisára a chce pre europoslancov priestor v slovenskom parlamente. Podobne je na tom aj Richard Sulík zo SaS, podľa ktorého by tak mohli europoslanci Národnú radu SR informovať o bruselských rozhodnutiach z prvej ruky. Za priestor v NR SR je aj Miroslav Mikolášik z KDH. Vidí v tom šancu viac priblížiť prácu europoslancov slovenskej verejnosti a tým možno prispieť aj k vyššej volebnej účasti v eurovoľbách.
      

S nápadom, aby mali europoslanci možnosť vystupovať v pléne NR SR, prišli ako prví Jozef Viskupič a Branislav Škripek (obaja OĽaNO). Ich návrh v parlamente neprešiel. Viskupič pre TASR vtedy povedal, že mu Paška sľúbil, že bude k európskym témam sám pozývať europoslancov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies