Úroky zo študentskej pôžičky musia vysokoškoláci splácať už počas štúdia

NETKY.SK • 17 August 2010, 12:04 • 2 min
Úroky zo študentskej pôžičky musia vysokoškoláci splácať už počas štúdia

Úroky zo študentskej pôžičky musia vysokoškoláci splácať už počas štúdia

slovakia

left justify in out

Jedným zo spôsobov financovania vysokoškolského štúdia na Slovensku alebo v zahraničí sú študentské pôžičky. "Tie sú určené pre študentov denného štúdia, prípadne v niektorých bankách v SR aj diaľkového. Pôžička je určená na financovanie štúdia a nákladov s ním spojených. Účel použitia peňazí však spravidla nie je potrebné banke dokladovať," uviedol pre TASR finančný expert nezávislého portálu www.financnahitparada.sk.
Maximálna výška študentských pôžičiek sa líši v závislosti od banky a typu vysokej školy. V určitých prípadoch môže dosiahnuť až 13.300 eur. "Výšku pôžičky však stanoví banka na základe finančných možností klienta alebo jeho ručiteľa. Maximálna lehota splatnosti sa pohybuje od 5 do 10 rokov," spresnil Ovčarik.
Úrokové sadzby pri týchto produktoch sú nižšie ako pri bežných pôžičkách, v priemere o 5 %. "Pri tvorbe produktov pre študentov banky nekladú najväčší dôraz na súčasnú ziskovosť, ale skôr na ich budúci potenciál. Spoliehajú sa, že študenti po ukončení štúdia zostanú klientmi danej banky a budú aj naďalej využívať jej produkty. Napríklad hypotéku pri zabezpečovaní svojho bývania," poznamenal finančný expert.
Klient spláca svoju pôžičku už počas štúdia alebo až po jeho ukončení. Niektoré banky umožňujú študentom taktiež odklad splátok. V tom prípade splácajú počas štúdia úroky z požičanej sumy a po jeho absolvovaní aj istinu. Ak má študent pravidelný príjem, banka sa s ním dohodne na zrážkach zo mzdy.
Za pôžičku sa môže klient zaručiť sám len v prípade, ak je už riadne zamestnaný. V opačnom prípade sa za neho zaručí solidárny dlžník s pravidelným príjmom, najčastejšie rodičia. Na získanie prostriedkov musí študent banke predložiť doklad totožnosti, potvrdenie o návšteve školy a potvrdenie o svojom zamestnaní, resp. zamestnaní ručiteľa.
Ak sa klient po ukončení štúdia nezamestná a solidárni dlžníci nebudú schopní splácať záväzky, mal by okamžite navštíviť banku a dohodnúť sa na ďalšom postupe. "Banka má niekoľko možností ako situáciu riešiť. Najčastejšou možnosťou je úprava splátkového kalendára, a to buď odklad splátok, alebo predĺženie splatnosti pôžičky, čím sa zníži výška splátky," uzavrel Ovčarik.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona