Úrokové sadzby v USA by mohli stúpať od polovice roka 2015

NETKY.SK • 10 Október 2014, 08:33 • 2 min
Úrokové sadzby v USA by mohli stúpať od polovice roka 2015

LAS VEGAS - Americký Federálny rezervný systém (Fed) pravdepodobne začne zvyšovať úrokové sadzby v polovici budúceho roka.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to viceprezident Fedu Stanley Fischer. Americká centrálna banka udržiava úrokové sadzby nízko od roku 2008. Podľa oficiálneho stanoviska Fedu potrvá uvoľnená monetárna politika Fedu „dlhší čas“ po ukončení monetárnych stimulov. V podobnom duchu ako Fischer sa vyjadril aj šéf Fedu v San Franciscu John Williams. Hoci odmietol uviesť časový rámec zvyšovania sadzieb, polovica budúceho roku je podľa neho „rozumný odhad“. "Ak ekonomika, alebo inflácia budú rásť rýchlejšie, než predpokladám, mali by sme sadzby zvýšiť skôr,“ povedal.

 

Fed chce naviazať zvyšovanie úrokových sadzieb na hospodársky pokrok USA. Vyplýva to zo zápisnice zo zasadnutia predstaviteľov Fedu. Toto zasadnutie sa uskutočnilo 16. a 17. septembra. Podľa zápisnice predstavitelia americkej centrálnej banky vyjadrili obavy, že silnejší dolár by mohol spomaliť potrebný nárast miery inflácie. Bankári tiež vyjadrili obavy týkajúce sa ekonomických nepokojov v Európe a v Ázii. Niektorí predstavitelia Fedu majú obavy, že posilňujúci dolár by mohol poškodiť ekonomiku a spôsobiť zníženie inflačných očakávaní v dlhšom časovom horizonte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies