Úrokové sadzby v eurozóne zostávajú na rekordnom minime

NETKY.SK • 6 November 2014, 14:24 • 2 min
Úrokové sadzby v eurozóne zostávajú na rekordnom minime

FRANKFURT NAD MOHANOM - Európska centrálna banka podľa očakávania nezmenila nastavenie svojej menovej politiky a neoznámila nové monetárne stimuly. A to aj napriek slabému rastu ekonomiky a nízkej inflácii. Informovali o tom ECB a agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Rada guvernérov ECB rozhodla o tom, že kľúčová úroková sadzba zostala na úrovni 0,05 %. Nezmenili sa ani depozitná sadzba (-0,20 %) ani jednodňová refinančná sadzba (0,30 %).

 

Finančné trhy budú pozorne sledovať následnú tlačovú konferenciu šéfa ECB Maria Draghiho a budú čakať na signály týkajúce sa plánov banky ohľadom podpory ekonomiky.

 

Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa v októbri síce mierne zrýchlilo na 0,4 % z %,3 % v septembri, ale stále zostáva hlboko pod inflačným cieľom ECB. Banka zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej inflácii tesne pod dvoma percentami. A na tom by sa v dohľadnom čase nemalo nič zmeniť. ECB počíta v tomto roku s nárastom spotrebiteľských cien o 0,6 %, v roku 2015 o 1,1 % a v roku 2016 o 1,4 %.

 

Ekonómovia pred dnešným zasadnutím Rady guvernérov ECB neočakávali ďalšie opatrenia na podporu rastu. Banka už aj tak nemá kam znižovať úrokové sadzby, čo povedal už v septembri aj jej prezident Draghi. "Už sme na spodnom konci." ECB, navyše, v októbri spustila nové stimulačné opatrenia, na ktorých účinok si ešte musí počkať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies