Úrokové sadzby kopírujú vývoj v Európe, ďalší pokles už bude limitovaný

NETKY.SK • 19 Február 2016, 13:32 • 2 min
Úrokové sadzby kopírujú vývoj v Európe, ďalší pokles už bude limitovaný

BRATISLAVA - Úrokové sadzby na Slovensku sú dlhodobo nízke, avšak ďalší pokles bude limitovaný. Ako povedal hlavný analytik VÚB banky Zdenko Štefanides, slovenské hypotekárne úroky sú už takmer rovnaké ako v eurozóne, delí nás menej ako tri desatiny percentuálneho bodu. Pri fixáciách na jeden až päť rokov je rozdiel menší ako jedna desatina.

slovakia

left justify in out

“Naše sadzby kopírujú vývoj v Európe, aktuálne sú najnižšie v histórii a hoci priestor na zníženie ešte existuje, bude len limitovaný,” doplnil Štefanides. Ako pokračoval analytik VÚB, pred piatimi rokmi boli náklady priemernej hypotéky na Slovensku zhruba 6 %. Teraz je to menej ako 3 %. Avšak tempo poklesu sa výrazne spomalilo. V roku 2014 klesli náklady priemernej hypotéky na Slovensku o takmer jeden percentuálny bod, vlani to bolo menej ako 0,4 bodu.


Hypotéka je dnes už bežným prostriedkom, ako si zadovážiť vlastnú nehnuteľnosť. Trh rezidenčných nehnuteľností zažíva podľa hlavného ekonóma ČSOB Mareka Gábriša už niekoľko kvartálov oživenie. Vidno to podľa neho na záujme klientov o úvery na bývanie, ako aj na opätovne rastúcich cenách nehnuteľností určených na bývanie. Uplynulý rok bol totiž prvý po šesťročnej pauze, kedy ceny rástli.


Rast cien nehnuteľností však nie je podľa Gábriša štrukturálne rovnaký. Ceny bytov napríklad rastú oveľa rýchlejšie a kompenzujú tak pomalý pokles cien domov. Okrem toho sú ceny výrazne ovplyvňované najmä niektorými regiónmi či mestami.

 

“Svoju úlohu však celkom iste zohráva aj pokles úrokových sadzieb, ktoré zotrvávajú na veľmi nízkych úrovniach a robia financovanie kúpy bytu dostupnejším rovnako ako aj kontinuálny rast nominálnych miezd za posledné roky. Napriek ostatnému rastu zaostávajú priemerné ceny nehnuteľností za svojím vrcholom z polovice roku 2008 asi o 20 %,” dodal Gábriš.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies