Úroda by mohla byť tento rok lepšia

NETKY.SK • 2 Jún 2013, 10:16 • 2 min
Úroda by mohla byť tento rok lepšia

BRATISLAVA - V dôsledku výkyvov počasia by mali byť výsledky rastlinnej výroby na Slovensku značne nevyrovnané. Ako informoval Stanislav Nemec, hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, rozdiely budú badateľné nielen medzi jednotlivými regiónmi, ale aj v rámci nich. Vážnejšie problémy s podmáčaním pôdy zaznamenali poľnohospodári v juhovýchodných okresoch Slovenska, čo spôsobilo komplikácie najmä pri sadení jačmeňa.

slovakia

left justify in out

"Ozimné plodiny neprezimovali všade rovnako, ale v porovnaní s vlaňajškom, keď porasty v produkčných oblastiach poznamenalo extrémne sucho, bol ich stav tentoraz lepší," uviedol Nemec. Poľnohospodárov potešil aj vývoj počasia v druhej polovici apríla a začiatkom mája. "Príroda postupne začala doháňať zameškané," doplnil. Chladnejší máj podľa neho poľnohospodárom veľmi neprekáža, pretože pôde väčšinou nechýba vlaha a rastliny majú celkom dobré podmienky na svoj vývoj. 

Pokiaľ ide o úrodu ovocinárov a vinohradníkov, tú môžu ešte ohroziť prípadné krupobitia alebo prízemné mrazy. "Vývoj počasia v ostatných rokoch je čoraz nevyspytateľnejší, preto sa úrody prognózujú stále ťažšie," konštatoval Nemec. Podľa jeho slov možno zatiaľ v prípade ťažiskových komodít rastlinnej výroby (obilniny a olejniny) očakávať lepšie výsledky než vlani. Avšak poľnohospodári sú vo svojich očakávaniach zatiaľ opatrní. "Nečakaná nepriazeň počasia krátko pred zberom môže totiž otočiť na hlavu aj tie najoptimistickejšie očakávania," uzavrel Nemec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies