Urobil som to pre Mexiko, uviedol prezident na obranu stretnutia s Trumpom

NETKY.SK • 2 September 2016, 10:07 • 2 min
Urobil som to pre Mexiko, uviedol prezident na obranu stretnutia s Trumpom

MEXICO CITY - Mexický prezident Enrique Peňa Nieto odmietol kritiku svojho kontroverzného stretnutia s republikánskym kandidátom na prezidenta USA Donaldom Trumpom, ktorý práve na pozvanie mexického lídra absolvoval v stredu návštevu krajiny.

slovakia

left justify in out

"Urobil som to pre Mexiko a pre Mexičanov," povedal podľa tlačovej agentúry DPA Peňa Nieto vo štvrtok na stretnutí s mládežou.

 

Mexický prezident vysvetlil, že vzhľadom na Trumpove opakované útoky mal iba dve možnosti: oplatiť urážky, alebo sa snažiť o dialóg. Peňa Nieto dodal, že sa rozhodol pre druhú možnosť.

 

Peňa Nieto sa stal doma terčom kritiky za pozvanie Trumpa do Mexika na stredajšie rozhovory. Mexičania to všeobecne odsúdili, keďže sú na amerického prezidentského kandidáta nahnevaní za jeho sériu protimexických výrokov.

 

Trump totiž už od začiatku svojej prezidentskej kampane označuje mexických prisťahovalcov v USA za kriminálnikov a páchateľov znásilnení.

 

Miliardár Trump mal po návrate z Mexika do USA v stredu predvolebné zhromaždenie v meste Phoenix v štáte Arizona a v prejave opäť spomenul svoje radikálne návrhy na riešenie ilegálneho prisťahovalectva a na zlepšenie pohraničnej bezpečnosti.

 

Trump v rámci predvolebnej kampane sľubuje vybudovanie múru na hranici medzi Mexikom a Spojenými štátmi ako ochranu pred prílevom nelegálnych migrantov a drog, pričom vyhlasuje, že donúti Mexičanov pokryť náklady na výstavbu tohto múra.

 

Zámer postaviť múr vyvolal v Mexiku pobúrenie, ale Trump tvrdí, že zabezpečenie ochrany svojich hraníc je zvrchovaným právom USA a toto opatrenie bude prospešné pre obe krajiny.

 

Republikánsky kandidát chce podľa vlastných slov ihneď po svojom zvolení za prezidenta zakročiť proti cudzincom, ktorí sa na území USA dopúšťajú trestnej činnosti. Okrem nekompromisného vyhosťovania zločincov a výstavby múru pozdĺž hranice s Mexikom ohlásil aj posilnenie pohraničnej stráže o 5000 nových príslušníkov, uviedla agentúra DPA.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies