Urnu so srdcom Otta von Habsburg uložili v pannonhalmskom opátstve

NETKY.SK • 17 Júl 2011, 23:00 • 2 min
Urnu so srdcom Otta von Habsburg uložili v pannonhalmskom opátstve

Urnu so srdcom Otta von Habsburg uložili v pannonhalmskom opátstve

slovakia

left justify in out

img

Urnu so srdcom najstaršieho syna posledného rakúskeho cisára a posledného uhorského kráľa Karola I. (IV.) Otta von Habsburga uložili dnes večer v súlade so želaním zosnulého v starobylom benediktínskom opátstve v maďarskej Pannonhalme.
      Na rozlúčke pannonhalmský arciopát biskup Asztrik Várszegi pred prítomnými takmer 100 členmi rodiny pripomenul, že Otto von Habsburg bol vždy verný benediktínskemu učeniu, na čo sú hrdí aj benediktíni.
      Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI po ekumenickom požehnaní maďarským reformovaným biskupom Gusztávom Bölcskeym, evanjelickým biskupom Tamásom Fabinyim, hlavným rabínom Zsoltom Markovicsom a arciopátom biskupom A. Várszegim uložili synovia Otta von Habsburga, Károly a György, urnu so srdcom zosnulého v dolnom kostole opátstva.
      Otta von Habsburga učili maďarčinu, literatúru a maďarské dejiny pannonhalmskí benediktínski mnísi a učitelia, maturoval v maďarskom jazyku. Podľa predstaviteľa opátstva Cirilla Hortobágyiho v roku 1990 krátko po zmene režimu Otto von Habsburg navštívil Pannonhalmu a svojim učiteľom položil na hrob kvety.
      Rozlúčka s najstarším synom posledného rakúskeho cisára a posledného uhorského kráľa Karola I. (IV.), ktorý zomrel 4. júla v Bavorsku vo veku 98 rokov, sa začala v pondelok 11. júla v nemeckom Mníchove a v nasledujúcich dňoch pokračovali v rakúskom pútnickom mestečku Mariazell, kde boli telesné pozostatky Otta von Habsburga a jeho manželky Reginy vystavené v miestnej katedrále. Telesné pozostatky Otta von Habsburga uložili v sobotu 16. júla po bohoslužbe v Dóme sv. Štefana a smútočnom sprievode ulicami rakúskej metropoly do cisárskej krypty pod viedenským Kapucínskym kostolom, kde je pochovaná väčšina príslušníkov habsburského rodu.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona