Ďurkovský podľa Budaja podpísal búranie PKO ešte v lete tohto roka

NETKY.SK • 10 December 2010, 13:07 • 2 min
Ďurkovský podľa Budaja podpísal búranie PKO ešte v lete tohto roka

Ďurkovský podľa Budaja podpísal búranie PKO ešte v lete tohto roka

slovakia

left justify in out

Odchádzajúci bratislavský primátor Andrej Ďurkovský ešte v lete tohto roka podpísal podľa mestského poslanca Jána Budaja Dodatok k Zmluve o budúcej zmluve č. 2, ktorý hovorí o búraní, sťahovaní a odovzdaní Parku kultúry a oddychu (PKO) majiteľovi pozemku. "Primátor Ďurkovský nemal žiadne rozhodnutie mestského zastupiteľstva (MsZ) k tomu, aby takýto dodatok podpísal," informoval na dnešnom stretnutí s novinármi Budaj s tým, že dodatok tak nemá právnu legitimitu.
Existenciu tohto dodatku primátor podľa jeho slov až do konca novembra utajoval. "My ho napadneme na všetkých k tomu určených orgánoch a okrem toho dnes podávame podnet na krajský stavený úrad, aby bezodkladne vyslovil zákaz ďalšieho konania vo veci búrania PKO," dodal Budaj. Aktivisti očakávajú, že úrad vydá predbežné opatrenia, ktorým pozastaví účinnosť búracieho povolenia okamžite.
Dodatok č. 2 podľa Budaja ukazuje činnosť Ďurkovského vo veľmi nepriaznivom svetle. "Ukazuje sa, že vo svojej snahe vyjsť v ústrety majiteľovi pozemku, išiel tak ďaleko, že vydával a podpisoval rozhodnutia, dodatky zmlúv, ktoré idú nad rámec toho, čo schválilo mestské zastupiteľstvo," uviedol. Jeho vyhotovenie považuje Budaj za protizákonné.
Kompetencie primátora nakladať s majetkom mesta totiž určuje Štatút Bratislavy, ako aj Zákon o Bratislave. Nakladanie s majetkom, akým je aj darovanie majetku, môže primátor uskutočniť len na základe uznesenia zastupiteľstva.
Spomínaný dodatok č. 2 je podľa Budaja zo 17. júna 2010. V dodatku č. 2. sa primátor zaviazal, že k 30. novembru 2010 mesto zabezpečí, aby sa Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) vysťahovalo z PKO a že od 1. decembra 2010 odovzdá budovy PKO spoločnosti Henbury development.
V uznesení zastupiteľstva z decembra minulého roka je pritom schválené podľa jeho slov len to, že si zastupiteľstvo dlhodobo prenajme komplex, ktorý sa pracovne nazýva River Park II. "Nie je však určená ani parcela, kde bude River Park II. existovať, ani žiadna bližšia špecifikácia, pokiaľ ide o PKO," dodal Budaj. Dodatok č. 2 tak ide podľa Budaja nad rámec tohto uznesenia.
"Tým, že podľa Dodatku č. 2 k Zmluve o budúcej zmluve sa primátor zaviazal, že vykoná všetko, aby k dátumu 28. november 2010, mimochodom deň komunálnych volieb, boli ukončené akékoľvek aktivity BKIS v PKO, aby bola budova vyprataná a odpojená od energií –  pripravil primátor Ďurkovský ešte jednu ťarchu pre Bratislavu," dodal Budaj. Ak totiž túto úlohu mesto nesplní, náklady aj škody spojené s búraním objektov PKO prechádzajú na mesto.
Ako ďalej uviedol, primátor zmluvu aj dodatok č. 2 utajoval až do konca novembra, kedy nariadil vysťahovanie do dňa nasledujúceho, teda do 1. decembra 2010. "To, samozrejme, nebolo možné. Aj týmto postupom zvýhodnil developéra, pretože mesto vystavil povinnosti znášať finančné náklady aj všetky škody pri búraní PKO," dodal Budaj.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies