Urbanský jarmok v Handlovej tento rok nebude, mesto šetrí financie

NETKY.SK • 18 Apríl 2023, 11:00 • 2 min
Urbanský jarmok v Handlovej tento rok nebude, mesto šetrí financie

HANDLOVÁ - Tradičný Urbanský jarmok mesto Handlová koncom mája organizovať nebude. Počíta s tým optimalizovaný kalendár celomestských podujatí na tento rok. K zmene pristúpila samospráva v snahe ušetriť financie. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

slovakia

left justify in out

Optimalizovaný kalendár podujatí schválili mestskí poslanci koncom marca, radnica ním reagovala na nelichotivé prognózy v príjmovej časti rozpočtu mesta začiatkom roka a zlepšenie organizácie podujatí. "Podstatné je, že počet podujatí sme až na jednu výnimku zachovali. Významnou zmenou je tiež spôsob čerpania finančných zdrojov z rozpočtu mesta cez eGrant, ktorý umožní lepšie plánovanie, ale i transparentnejšie vyúčtovanie," načrtla Paulínyová. Čerpať zdroje z rozpočtu mesta cez eGrant budú podľa nej všetky športové kluby, ktoré organizujú podujatia po 1. júli.

 

Mesto bude v tomto roku organizovať dve jarmočné podujatia, Banícky jarmok sa bude tento rok konať 25. a 26. augusta, Katarínsky 24. a 25. novembra. "Každoročne sa kalendár celomestských podujatí kreuje v novembri. V závere roka 2022 však bolo jasné, že energetická kríza a inflácia neúmerne zaťažia mestský rozpočet. Po vlaňajších voľbách sa pristúpilo k optimalizácii kalendára podujatí, a preto sa natiahli i lehoty jeho schvaľovania," ozrejmil riaditeľ domu kultúry Branislav Čukan.

 

Tento neštandardný rok podľa neho narušil hlavne plánovanie podujatí, kým väčšina z nich sa dá pripraviť za kratší čas, výnimkou sú Regionálne oslavy Dňa baníkov (RODB), pri ktorých plánovanie, obstarávanie umelcov a techniky trvá takmer trištvrte roka. "Pokiaľ nebudú zazmluvnené kapely a technickí dodávatelia v dostatočnom predstihu, nemáme šancu mať kvalitný program. Som rád, že v prípade ROBD sa nám na program podarili presunúť finančné zdroje, aby sme mohli návštevníkom ponúknuť kvalitný program," skonštatoval. Kalendár aktuálne počíta od 1. apríla so 17 športovými, 11 kultúrno-spoločenskými a štyrmi pietnymi podujatiami. Celkové náklady, respektíve príspevky z rozpočtu mesta predstavujú viac ako 60.000 eur. "Každé podujatie je doplnené o formulár na prípravu a vyhodnocovanie, čo pomôže tiež lepšiemu plánovaniu do budúcna," uzavrela Paulínyová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona