Urbáni: Strana moderného Slovenska už má uzavretých kandidátov na šéfov krajov

NETKY.SK • 29 Jún 2017, 18:26 • 2 min
Urbáni: Strana moderného Slovenska už má uzavretých kandidátov na šéfov krajov

BANSKÁ BYSTRICA – S definitívnou platnosťou máme uzavretých kandidátov na predsedov vyšších územných celkov (VÚC). Konštatoval to kandidát na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) za Stranu moderného Slovenska (SMS), jej predseda Milan Urbáni po dnešnom celorepublikovom stretnutí funkcionárov SMS k voľbám do VÚC.

slovakia

left justify in out

Ako informoval, za Bratislavský samosprávny kraj je kandidátom SMS Milan Lopašovský a za Prešovský Milan Marečák. "V Trnavskom kraji v prípade kandidatúry Tibora Mikuša nebudeme stavať kandidáta, ale opakovane ho podporíme. V ostatných krajoch prebiehajú rokovania o kandidátoch na post predsedu VÚC. Postupne uzatvárame kandidátku na poslancov zastupiteľstiev v jednotlivých krajoch," informoval Urbáni. Na tlačovej besede predstavil aj svoje základné tézy pre sfunkčnenie BBSK.

 

"Rozšírením kompetencií pre VÚC, o ktoré sa budem usilovať, chcem zabezpečiť viac financií do regiónu. VÚC musia mať výkonnú moc, konzultačnú právomoc vo všetkých školských, zdravotníckych, sociálnych, kultúrnych inštitúciách. Budú rozhodovať o celej dopravnej infraštruktúre s prechodom na integrovaný dopravný systém pri všetkých typoch ciest v regióne vrátane výstavby rýchlostných ciest a ciest I., II. a III. triedy, investičných zámeroch, ako i pri podpore rozvoja turizmu a jeho koordinácii v regióne," priblížil Urbáni.

 

Ako zdôraznil, po nástupe do funkcie šéfa BBSK zabezpečí zvýšenie funkčnosti a výkonnosti úradu a garantuje pravidelný kontakt s poslancami VÚC. Dôležitá je pre neho pravidelná komunikácia pri riešení problémov s primátormi, starostami, zastupiteľstvami, ako i občanmi. Všetky vážne rozhodnutia plánuje konzultovať s ľuďmi prostredníctvom internetu a SMS správami. Za rovnako dôležité považuje vrátenie života do obcí oživením a rozvojom poľnohospodárstva, riešenie rómskej otázky či zdravotníctvo bez čakania na vyšetrenia a operácie. Prioritou je zvýšenie zamestnanosti najmä podporou domácich podnikateľov.

 

"Eurofondy pre kraj sa musia rozdeľovať v kraji. V príprave a pri realizácii investičných zámerov v kraji garantujem spravodlivé rozdelenie rozpočtu, ako i ostatných financií z fondov a dotácií pre jednotlivé okresy," dodal Urbáni s tým, že dáva osobný sľub, že ako predseda BBSK pre každé dieťa narodené po 1. januári 2018 v kraji zabezpečí 1000 eur. Zvýšenie demografickej krivky je totiž základom zabezpečenia budúcich dôchodkov.

 

V BBSK sa chystá o post šéfa kraja zabojovať okrem Urbániho i konateľ súkromnej firmy a poslanec mestského parlamentu spod Urpína Igor Kašper, politológ, poslanec NR SR za SaS a Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici Martin Klus, ktorého podporujú aj OĽaNO, NOVA, KDH a OKS, ďalej historik, generálny riaditeľ banskobystrického Múzea SNP a mestský poslanec Stanislav Mičev, podnikateľ Ján Lunter, exprimátor a niekdajší prezident Konfederácie odborových zväzov Ivan Saktor a prednosta Mestského úradu v Brezne, právnik Martin Juhaniak. Súčasný šéf kraja Marian Kotleba, poslanec NR SR za ĽSNS zatiaľ oficiálne svoju kandidatúru neoznámil.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies